Ghid turistic Apia

Recomandat pentru: plaja, debarcader, recif, rezervatie naturala, relaxare, cultura

Despre Apia

Nu ati ales inca locul in care veti petrece cele cateva zile de concediu mult asteptate? Atunci ar trebui sa va indreptati atentia catre Apia, cel mai mare oras din Samoa si totodata capitala acestui stat. Potrivit ultimului recensamant, in acest asezamant locuiesc aproximativ 38.000 de oameni, insa numarul este mult mai mare daca luam in considerare si suburbiile orasului, dar si satele dimprejur care sunt considerate a fi parte din Apia.

Din punct de vedere istoric, Apia nu a fost intotodeauna un oras, iar acest lucru inca poate fi remarcat. La inceputul secolului al XVII-lea, in Apia nu locuiau mai mult de trei sute de oameni si se vorbea de un sat micut, nicidecum de un oras. Astazi inca mai exista un sat cu numele capitalei din Samoa, insa el nu este foarte vizitat. Cat despre capitala moderna, bazele acesteia au inceput sa se puna in jurul anului 1850 si de Apia se vorbeste ca fiind principalul oras din Samoa abia din 1959. Interesnt este faptul ca asezamantul dispune si de un port foarte deosebit. Despre el e bine de stiut ca pe 15 martie, in anul 1889, sapte vase din Germania au refuzat sa plece tocmai pentru ca in perioada in care au acostat in Apia, a inceput un taifun. Cu toate acestea, navele au fost scufundate, exceptia fiind reprezentata de vasul Calliope, care s-a deplasat foarte putin, inainte ca taifunul sa loveasca. Un alt aspect interesant referitor la Apia este acela ca la inceputul anilor 1900, atunci cand localnicii se luptau pentru independenta, au avut loc mai multe arestari in urma unor proteste non violente care s-au desfasurat pe strazi.

Despre portul natural din Apia este bine sa stiti ca e situat la gura de varsare a raului Vaisigano. Peisajele sunt absolut superbe aici si va indemnam sa faceti cateva fotografii pentru a le arata celor de acasa! Cat despre clima care domina in Apia, ea este tropical umeda, ceea ce inseamna ca temperaturile sunt destul de ridicate pe intreaga perioada a anului. Cele mai uscate luni, in care precipitatiile sunt foarte reduse sunt iulie si august, iar la pol opus, perioada in care ploua cel mai mult este reprezentata de lunile dintre decembrie si martie. Temperatura medie anuala in Apia este insa de 26 de grade, ceea ce inseamna ca nu va fi nici prea cald, nici prea rece cand veti veni aici.

In Samoa aveti la dispozitie si cateva obiective turistice pe care trebuie neaparat sa le vedeti cand ajungeti aici, pentru a intelege mai bine localnicii si pentru a va face o parere despre stilul de viata specific zonei. In interiorul Muzeului Samoa veti putea vedea cateva colectii de fotografii facute de-a lungul timpului in imprejurimi, sculpturi, gravuri, modele de tatuaje, dar si haine traditionale pentru Samoa. Cand este deschis obiectivul turistic? De luni pana vineri, in intervalul orar 10-16.30, iar intrarea este libera. Daca doriti, puteti face o donatie care sa fie folosita la intretinerea muzeului. Pentru a va relaxa, puteti face si o plimbare prin parcul central din Apia, mai ales ca acesta este foarte cunoscut, intrucat aici se desfasoara numeroase competitii sportive. Noi va dorim vacanta placuta in Apia si suntem siguri ca va veti intoarce de acolo cu multe amintiri frumoase!

Apia