Cum se ajunge in Aberdeen

Calatoria cu avionul la Aberdeen

La Aberdeen se ajunge usor din alte regiuni ale Marii Britanii, precum si din Europa. Companiile British Airways, bmi/British Midland, easyJet si KLM U.K. ofera curse intre Aberdeen si majoritatea aeroporturilor britanice mari.

Aberdeen Airport - care deserveste curse interne si internationale - se afla in Dyce, la 11 km vest de centrul orasului pe A96 (Inverness).

Autobuzul First Aberdeen 27 functioneaza intre terminalul aeroportului si Union Street din centrul lui Aberdeen. Autobuzele (1,50 £), circula frecvent la orele de varf, mai rar la amiaza si seara. Calatoria dureaza aproximativ 40 de minute. Drumul pana in centrul lui Aberdeen este usor pe A96 (care poate fi aglomerata la orele de varf).

Dyce se afla pe ruta feroviara Inverness-Aberdeen a lui First ScotRail. Gara se afla la distanta mica de mers cu taxiul de cladirea terminalului. Calatoria dureaza 12 minute, iar trenurile pleaca aproximativ la fiecare 2 ore. Daca doriti sa vizitati mai intai regiunea de vest, puteti merge spre nord-vest, de la Aberdeen, cu trenul, direct la Elgin via Inverurie, Insch, Huntly si Keith.

Calatoria cu autocarul la Aberdeen

Autobuzele circula pe distante lungi in majoritatea regiunilor din Anglia, Scotia si Tara Galilor. Pentru legaturi cu orasele din Anglia, contactati National Express. Pentru legaturi cu orasele din Scotia, contactati Scottish Citylink.

Calatoria cu masina la Aberdeen

Puteti calatori de la Glasgow si Edinburgh spre Aberdeen pe o portiune neintrerupta a A90/M90, o ruta destul de pitoreasca care suie in Strathmore, cu privelisti deosebite ale dealurilor spre vest. Traseul pe coasta, A92, este o alternativa mai relaxanta, cu statiuni si sate pescaresti interesante. Ruta cea mai pitoreasca este totusi A93 de la Perth, catre nord spre Blairgowrie si in Glen Shee. A93 trece apoi peste Cairnwell Pass, cea mai inalta sosea principala din Marea Britanie. (Drumul acesta nu este recomandat iarna, cand zapada poate ingreuna sofatul.)

In nord-est, drumurile nu sunt de obicei aglomerate, dar viteza si sofatul imprudent pot fi o problema pe soselele A principale. Pe rutele rurale secundare este o placere sa sofezi.

Calatoria cu trenul la Aberdeen

Puteti ajunge la Aberdeen direct de la Edinburgh (aproximativ 2 ore), Glasgow (3 ore) si Inverness (2 ore). Pentru detalii complete, luati un mers al trenurilor First ScotRail. Exista de asemenea rute Londra-Aberdeen care merg prin Edinburgh si principala linie de pe coasta de est.