Cum se ajunge in Glasgow

Calatoria cu avionul la Glasgow

Aeroportul Glasgow se afla la 11 km vest de centrul orasului pe M8 spre Greenock. Acesta deserveste curse internationale si interne, iar majoritatea companiilor aeriene europene principale au legaturi frecvente si convenabile (unele prin intermediul aeroporturilor din Anglia) spre multe orase de pe continent. Conexiuni scotiene locale pot fi facute spre Aberdeen, Barra, Benbecula, Campbeltown, Inverness, Islay, Kirkwall, Shetland (Sumburgh), Stomoway si Tiree.

Aeroportul Prestwick, de pe coasta Ayrshire la 48 km sud-vest de Glasgow si de cativa ani eclipsat de Aeroportul Glasgow, a crescut in importanta, nu in ultimul rand gratie preturilor mai reduse oferite de compania Ryanair.

Ryanair si easyJet au declansat un razboi major al preturilor pe rutele anglo-scotiene (de exemplu, intre Londra si Glasgow). Ryanair ofera cele mai mici preturi intre Prestwick si Aeroportul Stansted din Londra. Compania easyJet, orientata spre servicii economice, are curse similare din Glasgow spre Stansted, respectiv Luton.

Transferuri de la Aeroportul Glasgow:
Desi o gara feroviara se afla la 3 km de Aeroportul Glasgow (Paisley Gilmour Street), majoritatea pasagerilor calatoresc spre centrul orasului cu autobuzul sau taxiul. Drumul dureaza aproximativ 20 de minute, ceva mai mult la orele de varf. Taxiuri cu aparate de taxare sunt disponibile la terminalul pentru sosiri interne. Tarifele sunt intre 15 si 18 £.

Autobuze expres merg de la Aeroportul Glasgow (din exteriorul terminalului pentru plecari) pana in apropiere de gara Central Station, la gara feroviara Queen Street si la autogara Buchanan Street. In timpul zilei, cursele circula la fiecare 15 minute. Tariful este 3,30 £ atat pe autobuzele liniei Scottish Citylink, cat si pe ale liniei Fairline.

Drumul de la Aeroportul Glasgow pana in centrul orasului este de obicei destul de usor, chiar daca sunteti obisnuiti sa sofati pe dreapta. Autostrada M8 trece pe langa aeroport (Intersectia 29) si va duce direct in centrul Glasgow-ului.

De la Aeroportul Prestwick: un serviciu de naveta din ora in ora face curse catre Glasgow, insa durata calatoriei este mai mare decat cu trenul. La fiecare o jumatate de ora (duminica, din ora in ora), exista un tren rapid direct de la cladirea terminalului pana la Glasgow Central Station. Companiile Strathclyde Passenger Transport si ScotRail ofera un bilet redus Air-Train care va ingaduie sa calatoriti pentru 50% din pretul standard de pe calea ferata. Cand va cumparati biletul de tren de la casa de bilete sau de la controlor, ajunge sa aratati un bilet valid (nu sunt acceptate cartile de imbarcare) pentru un zbor la sau de la aeroportul Prestwick.

Folosind automobilul, puteti ajunge in centrul orasului pe autostrada rapida A77 in aproximativ 40 de minute (ceva mai mult la orele de varf). La aeroport sunt disponibile taxiuri cu aparate de taxare. Pretul pana in Glasgow este cam 40 £.

Calatoria cu masina la Glasgow

Daca veniti spre Glasgow din Anglia si sudul Scotiei, va veti apropia de oras probabil pe M6, M74 si A74. Centrul orasului este clar indicat de pe aceste sosele. De la Edinburgh, M8 duce spre centrul Glasgow-ului si este ruta care trece direct prin centru si cu care se intersecteaza toate celelalte drumuri. Din nord, fie A82 de la Fort William, fie A/M80 de la Stirling se conecteaza de asemenea cu M8 in centrul Glasgow-ului. De acolo trebuie doar sa stiti pe unde sa iesiti: Exit 16 deserveste partea de nord a centrului orasului, Exit 17/18 duce spre nord-vest si Great Western Road, iar Exit 18/19 va duce la hotelurile de pe Sauchiehall Street si la sediul Scottish Exhibition and Conference Centre.

Calatoria cu trenul la Glasgow

Glasgow-ul are doua gari feroviare principale: Central si Queen Street. Central este punctul de sosire si plecare al trenurilor din gara londoneza Euston (5 ore). In acelasi timp deserveste alte orase din nord-vestul Angliei, precum si orase si porturi din sud-vestul Scotiei. Gara Queen Street are legaturi frecvente cu Edinburgh (50 minute) si deserveste nordul Scotiei. Pentru detalii, contactati oficiul de informatii feroviare nationale.

O cursa regulata de autobuze leaga garile Queen Street si Central. Ambele sunt aproape de statii ale metroului din Glasgow. La Queen Street, mergeti la Buchanan Street, iar la Central mergeti la St. Enoch. La ambele gari exista taxiuri municipale.