Transport Glasgow

Autobuzele in Glasgow

Autogara din Glasgow se afla pe Buchanan Street la Argyle Street, nu departe de gara Central Station. Principalele companii care asigura curse inter-orase sunt „National Express" si „Scottish Citylink", ce deservesc numeroase asezari din Scotia, Tara Galilor si Anglia. Buchanan Street este aproape de statia de metrou cu acelasi nume si de statia Queen Street. Serviciul Traveline Scotland va ofera informatii despre orare si preturi.

In Glasgow serviciile de autobuze sunt foarte bune, iar legaturile de la autobuze la trenuri si metrou sunt convenabile. Tineti seama ca in autobuze aveti nevoie de suma exacta, care variaza in functie de destinatie; de obicei este in jur de 1 £.

Numeroasele companii de autobuze coopereaza cu metroul si compania feroviara ScotRail care va pun la dispozitie biletul tip „Family Day Tripper" (15 £ pentru doi adulti), care va poarta prin toata zona, de la Loch Lomond la Ayrshire. Biletele sunt un chilipir si se pot procura de la centrul de calatorie Strathclyde Passenger Transport (S.P.T.) si din principalele gari si autogari.

Metroul in Glasgow

Glasgow este unicul oras din Scotia care are metrou. Sistemul a fost construit la sfarsitul secolului al XIX-lea si are forma simpla a doua rute circulare, una in sensul acelor de ceasornic, iar cealalta in sens invers. Vopseaua portocaliu-stralucitoare si traseele circulare i-au atras porecla Clockwork Orange („portocala mecanica").

Exista bilete simple (1 £) sau permise valabile pentru o zi Discovery Ticket (1,90 £, dupa 9:30). Trenurile circula regulat de luni pana sambata de dimineata pana seara tarziu, cu servicii limitate duminica, si leaga centrul orasului cu cartierul WestEnd (pentru Universitate) si cu orasul la sud de raul Clyde. Cautati semnele „U" portocalii care marcheaza cele 15 statii. Alte informatii se pot obtine de la centrul de calatorie Strathclyde Passenger Transport (S.P.T.).

Taxiurile in Glasgow

In tot centrul orasului veti gasi taxiuri cu aparate de taxare (de obicei, negre si de model sedan specific Londrei) in statii. Majoritatea au dispeceri radio. Unele au fost adaptate pentru a prelua carucioare cu rotile. Puteti opri un taxi pe strada, daca indicatorul For hire este iluminat. Un drum obisnuit din centrul orasului pana in cartierele West End sau South Side costa in jur de 6 £.