Informatii utile Serbia

Date generale


Capitala: Belgrad
Moneda: Dinar sarbesc (RSD)
Limba oficiala: Sarba
Fus orar: GMT 01:00
Religie: Crestini (92.5%), Musulmani (4.2%), Alte religii (3.3%)

Serbia este recunoscuta pentru


puncte de interes
arhitectura
istorie
muzee
cladiri istorice
cultura

Cand este indicat sa vizitati Serbia

Clima acestei tari este temperat-continentala, nu este nici prea frig, nici prea cald, deci indiferent de anotimpul pe care il alegeti sa petreceti vacanta in Serbia, nu trebuie sa luati cu voi in bagaje nici haine prea groase, nici haine prea subtiri. Clima din Serbia nu difera foarte mult de clima tarii noastre.

Temperaturi medii lunare in Serbia

Viza turistica pentru Serbia

In Serbia nu este necesara viza turistica. Accesul ca turist se poate face pe baza cartii de identitate sau a pasaportului.

Expresii uzuale in limba sarba

In orice tara ai calatori, este politicos sa stii macar cele cinci expresii uzuale, pentru a putea incepe o conversatie. Nefiind in tara ta, poti sa te ratacesti si in acest caz este esential sa stii sa spui macar cateva cuvinte in limba sarba, pentru a te intoarce in locul unde esti cazat. De aceea, in randurile care urmeaza va vom spune care sunt cele 5 expresii necesare pe care orice turist aflat in vacanta in Serbia, trebuie sa le stie sau macar sa incerce sa le invete:

Dobro jutro!- Buna dimineata!
Dobar dan!- Buna ziua!
Dobro vece!- Buna seara!
Molim- Va rog!
Hvala- Multumesc!

Locuitorii Serbiei. Caracteristici locale

Locuitorii acestei tari, sarbii, sunt oameni foarte civilizati si de asemenea si foarte politicosi. Daca aveti cumva ghinionul sa va rataciti in calatoria dumneavoastra, puteti fi sigur ca veti gasi un bastinas binevoitor, care va va ajuta cu succes sa ajungeti in locul unde doriti. Inca un lucru interesant este ca puteti avea chiar si norocul sa dati peste un sarb care vorbeste bine romaneste si sa va ghideze fara prea mare greutate sa ajungeti la locul dorit.

Zgarcenia nu caracterizeaza poporul sarb, ci dimpotriva, daca aveti norocul sa fiti invitat acasa la un bastinas, acesta va va oferi tot ce are pe masa fara sa stea la discutie si la plecare e posibil sa primiti chiar si un cadou. O traditie in Serbia este ca atunci cand intra in casa o persoana noua, care nu a mai fost, aceasta trebuie sa primeasca de la gazda un cadou simbolic, cadou care simbolizeaza bucuria gazdei ca are un musafir nou in casa. O alta traditie a sarbilor este ca un musafir nou sa guste doar bucatele traditionale bucatariei sarbesti, bucate care sunt deosebit de delicioase si de aratoase. Sarbii iubesc natura, asa ca sa nu va mirati daca vedeti la majoritatea caselor de la tara gradini superbe cu flori, care de care mai colorate.