Ghid turistic Seychelles

Recomandat pentru: arhitectura, atractii inedite, cladiri administrative, gradini botanice, puncte de interes, situri religioase, plaja

Despre Seychelles

Situata in Oceanul Indian, Republica Seychelles este o tara insulara ce reuneste nu mai putin de 115 insule si insumeaza o suprafata totala de 455 km². Seychelle se afla la 1500 km departare de continentul african si este alcatuit din 42 de insule de formatiuni granitice si 73 de insule coraligene ce au la baza un lant muntos subacvatic. Majoritatea insulelor granitice s-au format in jurul principalei insule a tarii, Mahé, unde se afla astazi si cel mai important centru urban al tarii, capitala Victoria. Republica Seychelles numara aproape 90.000 de locuitori, fiind statul cu cel mai redus numar de locuitori din Africa, cu o densitate de 188,10 locuitori/km², in timp ce speranta de viata a acestora este cea mai ridicata in randul tarilor africane, respectiv 69.14 ani pentru barbati si 78.54 ani pentru femei.

Important punct de tranzit intre Africa si Asia, insulele au fost folosite ca refugiu pentru pirati pana in anul 1756, cand Franta isi impune controlul, iar numele arhipelagului a fost inspirat de ministrul finantelor din timpul regelui Ludovic al XV-lea, Jean Moreau de Séchelles. Timp de doua secole, insulele au fost disputate de marile puteri coloniale, pentru ca la inceputul secolului XIX sa fie anexate de Marea Britanie si unite din punct de vedere administrativ cu Mauritius. Abia in anul 1903, Seychelles devine colonie distincta in cadrul coroanei britanice. Cateva decenii mai tarziu, in anul 1975, Seychelles obtine independenta fata de fostii colonisti, iar astazi statul functioneaza ca o republica prezidentiala, unde puterea legislativa apartine Parlamentului, iar cea executiva este exercitata de presedinte, care are si rolul de sef al guvernului. Sub aspect administrativ, arhipelagul este alcatuit din 25 de regiuni importante, dintre care 8 sectoare formeaza capitala Victoria, in timp ce un numar de 14 sectoare sunt considerate regiuni rurale. Insula Mahé este alcatuita din doua districte importante - Praslins si La Digue. Limbile oficiale folosite in arhipelag sunt engleza, franceza dar si creola.

Renumita in timpul colonistilor pentru productia de scortisoara si vanilie, la mijlocul deceniului sase al secolului trecut, aproape jumatate din populatia tarii se ocupa cu activitati agricole, in timp ce promovarea turismului a reprezentat, odata cu inaugurarea aeroportului international din Victoria, o preocupare constanta pentru autoritati, astazi devenind principala sursa de venit a tarii. In acest sens, s-au facut investitii substantiale in promovarea ecoturismului si a protectiei mediului, conditii in care, astazi, jumatate din teritoriul tarii are statut de rezervatie naturala. In cele 42 insule granitice sunt protejate nu mai putin de 75 de specii de plante rare. Arhipelagul Seychelles gazduieste unele dintre cele mai numeroase colonii de pasari marine de pe mapamond.

Mahé, principala insula a arhipelagului, este locul unde se afla Victoria, cel mai important oras al tarii si cea mai mica capitala din lume, centrul cultural si economic al tarii. Victoria dispune de atractii turistice deosebite si numeroare restaurante si cafenele, precum si casinouri, dar si edificii culturale ce nu pot trece neobservate, precum Catedrala Catolica sau fosta resedinta a guvernatorului, cunoscuta sub numele de Vauxhall Bridge Tower.

Praslin, a doua mare insula a tarii, este considerata de localnici „Gradina Edenului”, datorita vegetatiei bogate de cocotieri uriasi si a peisajelor cu adevarat spectaculoase, cu paduri de mangrove ce adapostesc specii rare preacum dugongi, sunt doar cateva dintre motivele pentru care insula se afla printre favoritele turistilor sositi in arhipelag. Pe de alta parte, o vizita la Vallé de Mai va confirma ca insula isi merita renumele, iar plajele superbe ce o marginesc sunt ideale pentru relaxare. Nu mai putin atragatoare este insula La Digue, situata la jumatate de ora distanta de Pralin. Este un loc ideal ce poate fi explorat cu bicicleta sau pur si simplu, pe jos. Unul dintre cele mai frumoase locuri de pe insula este Parcul Maritim Sf. Anne, primul de acest fel din lume, infiintat in anul 1973. Puteti admira aici una dintre cele mai numeroase colonii de vietuitoare marine de pe mapamond. In timp ce renumitele testoase urise se afla in rezervatia nationala de pe insula Curieuse, iar pasionatii de ornitologie se pot delecta cu excursii organizate pe insula Cousin.