Cum se ajunge in Sierra Leone

Calatoria cu avionul in Sierra Leone

La nivelul intregii tari exista 10 aeroporturi, dintre care Luigi International Airport (FNA) este principalul aeroport deschis curselor internationale. Printre companiile internationale care au zboruri cu destinatia Freetown, se numara British Airways, cu 3 zboruri pe saptamana, cu plecare din Londra, in timp ce Air France zboara cu destinatia Freetown, din Paris, cu escala la Conakry. Exista si companii care fac legatura intre Freetown si cele mai importante capitale africane, respectiv Kenya Airways din Nairobi sau Royal Air Maroc (Casablanca).

In ultimii ani a inregistrat un real succes calatoria cu yachturile de mici dimensiuni, care ofera transport de la aeroport spre resorturile turistice. Exista si servicii de transport cu autobuzele, care fac legatura intre aeroport si centrul capitalei sau zone din imprejurimi precum Kissy, Aberdeen sau Murray Town.

Calatoria de la Bucuresti la Freetown poate fi considerata de unii mai mult decat solicitanta, avand in vedere ca aveti de facut mai multe escale. In functie de compania cu care alegeti sa efectuati zborul, legatura se poate face prin Londra, Frankfurt, Bruxelles sau Munchen, iar durata zborului este de aproximativ 10 ore.

Calatoria cu autocarul in Sierra Leone

Autoritatile nationale pun la dispozitia calatorilor autobuze care fac legatura intre capitala si principalele orase din tara. De asemenea, un mijloc de transport foarte intalnit in Sierra Leone este microbuzul, denumit in limbaj local poda-poda. Acestea functioneaza in regim privat si sunt considerate destul de nesigure dupa standardele turistilor straini, avand in vedere ca soferii conduc destul de haotic si au tendinta de a depasi constant limitele de viteza. Microbuzele nu au statii fixe si este suficient sa-i semnalati soferului intentia de a urca sau cobora, iar costul biletului variaza in functie de distanta parcursa. Plata se face direct la sofer.

Calatoria cu masina in Sierra Leone

Pentru a explora tara pe cont propriu, in Sierra Leone, aveti nevoie de permis international. Aveti grija insa la starea drumurilor, care au fost grav distruse in conflictele militare din deceniul trecut. In ultimii ani s-au efectuat reparatii semnificative, mai ales pe drumul principal, care face legatura cu localitati precum BO, Kenema si Makena, pe care se poate circula in conditii de siguranta. In schimb, zonele rurale sunt greu accesibile, mai ales in timpul ploilor, daca nu dispuneti de un autoturism 4X4. In capitala starea drumurilor variaza. Astfel ca, in centrul orasului, majoritatea cailor rutiere sunt bine intretinute si semnalizate, dar traficul este de cele mai multe ori congestionat. Nu este indicat sa circulati dupa lasarea noptii, mai ales in afara capitalei, din cauza lipsei semnalizarii rutiere si a iluminatului public. La nivel national, exista aproximativ 11.000 km de drum rutier si o singura autostrada, lunga de 936 km, care face legatura intre Conakry si Monravia. De asemenea, pe autostrada ce leaga Waterloo de Tokeh se circula in conditii foarte bune.

Calatoria pe apa in Sierra Leone

In Sierra Leone exista mai multe porturi, naturale sau amenajate, cele mai importante fiind Queen Elisabeth, din Freetown, cel mai mare din tara si unul dintre cele mai mari din lume, dar si Bonthe si Pepel. In portul din capitala, turistii pot folosi feriboturile companiei Sea Coarh Express, care care fac legatura intre orasele Aberdeen si Murray Town. De asemenea, compania efectueaza croaziere, pentru tarife cuprinse intre 300 si 400 euro/zi, intre insulele Banana Island – Bonthe si Insula Testoasei, o calatorie cu adevarat spectaculoasa.