Despre Singapore

Republica Singapore este situata in Asia de Sud-Est si are o suprafata de 704 km², cu o populatie de 5.183.700 locuitori (2011) si o densitate de 7.315 loc/km². Limbile oficiale vorbite in Singapore sunt chineza, malaeza, tamil si engleza. Conform estimarilor din 2011, speranta de viata a locuitorilor de aici este de 81,47 ani pentru barbati si 86,2 ani pentru femei. „Orasul leilor”, asa cum este tradus Singapore, in limbaj local, este format din insula omonima si alte 62 de mici insule, despartite de Peninsula Malacca, prin Stramtoarea Jahore si de Insula Sumatera, prin Stramtoarea Singapore.

Fondat la inceputul secolului XII si ocupat la inceputul secolului XIV, de catre Regatul Indonezian Madjapahit, Singapore ramane, pentru mult timp, o regiune frecventata de pescari si pirati. In anul 1819, sir Thomas Stamford Raffles reintemeiaza orasul, iar in anul 1867, regiunea este declarata colonie a Imperiului Britanic. Situat la punctul de intalnire al cailor comerciale dintre China, India si Indonezia, Singapore inregistreaza o dezvoltare economica deosebita in secolul XIX – XX, devenind cel mai mare si important port din sud-estul Asiei. In anul 1959, obtine dreptul la autoguvernare, iar in 1963, isi declara independenta fata de Imperiul Britanic. Beneficiind de un aparat administrativ autoritar, Singapore cunoaste o stabilitate social – politica care i-a asigurat dezvoltarea economica, precum si modernizarea rapida, situandu-l in fruntea „celor 4 dragoni ai Asiei de sud-est”, sigla ce reuneste cele mai dezvoltate state din aceasta parte a lumii, respectiv, Hong Kong, Coreea de Sud, Taiwan si Singapore.

Din punct de vedere administrativ, mult timp, Singapore nu a fost divizat in unitati adminsitrative, dat fiind faptul ca ocupa o suprafata teritoriala atat de mica. Totusi, la sfarsitul anilor '90, tara a fost impartina in regiuni, care, la randul lor, se divid in zone de dezvoltare urbana. Centrul politic, economic si cultural se afla in Singapore, totodata, capitala a tarii, situat in extremitatea sudica a insulei omonime, unde este concentrata majoritatea populatiei tarii. Este unul dintre cele mai mari orase port din lume, asigurand, in special, tranzitul cu marfuri intre tarile din Asia si cele din Europa si SUA. Portul gazduieste sediul a peste 150 de companii maritime din 80 de tari, de pe toate continentele. In Singapore se afla importante centre universitare si culturale, printre care biblioteci, galerii de arta si muzee si edificii precum - Moscheea Alba si Moscheea Sultan, alaturi de Templul hindus Sri Mariamman si Templul virtutii, fara a neglija multitudinea de statui dedicate lui Buddha. O tara, la prima vedere conservatoare, este, in acelasi timp, una dintre promotoarele liberalismului, iar armonia religioasa si etnica este promovata la scara larga, considerand ca se afla la baza construirii unei identitati a locuitorilor din Singapore. Supranumit „orasul verde”, Singapore are nu mai putin de 50 de parcuri si 4 rezervatii naturale. Gradina botanica, Hort Park, Rezervatia MacRitchie sau Timah Bukit sunt parcuri care protejeaza numeroase specii de flora si fauna. Totodata, se numara si printre cele mai curate orase din lume, cu cea mai redusa rata a criminalitatii, oferind un grad ridicat de siguranta turistilor. Complet urbanizat, orasul incearca sa-i atraga pe turisti cu o vasta arie de activitati, oferindu-le experiente unice precum, scufundarea alaturi de rechini, la Sentosa, explorarea imprejurimilor, cu bicicleta, in rezervatia de la Bukit Timah sau o vizita de neuitat (Night Safari) la gradina zoologica. Orasul in sine, merita toata atentia vizitatorilor. Arterele pline cu magazine de lux (Orchard Road), unde expun branduri renumite din toata lumea sau cladirile zgarie-nori din centrul financariar al tarii (River side).

Unul dintre cele mai interesante locuri din capitala este Chinatown, un cartier ce conserva constructiile ridicate la mijlocul secolului XIX, ce se remarca prin pastrarea traditiilor chineze. O vreme, considerat cartierul traditional al chinezilor, Chinatown se gaseste intre Str. Pagoda si Str. Smith, etaleaza si astazi un farmec aparte prin numeroasele magazine si cladiri restaurate si foarte colorate, fiind una dintre zonele cele mai vizitate de turisti. Dincolo de Chinatown, la est de Raul Singapore, se gaseste cartierul etnic Little India, interesant prin conservarea traditiilor si culturii populatiei Tamil, originari din Tamil Nadu, India.

In partea de nord a orasului, se afla Woodland, o zona rezidentiala, puternic industrializata, cu numeroase magazine, cel mai mare mall din tara se afla aici, precum si sediile unor importante institutii de invatamant. In sudul insulei, atractia principala o reprezinta portul Marina Bay, cu un cladiri rezidentiale si facilitati turistice deosebite care include hoteluri, cazinouri si un muzeu. In zona estica se afla o plaja superba, care ofera multiple posibilitati de relaxare si petrecere a timpului liber, iar pentru cei pasionati de cumparaturi sunt recomandate magazinele Esplanade, Suntec City, Marina Square sau Raffles City Shopping Centre care se gasesc in apropiere. Geylang Serai, cartier locuit, in special, de etnicii malaezieni din Singapore, este una dintre acele zonele cu o viata de noapte foarte activa, cu numeroase cluburi, cafenele si restaurante cu meniuri dintre cele mai diverse.

O destinatie turistica exotica, un oras de o frumusete aparte, care ofera o multitudine de motive si argumente pentru a fi vizitat, Singapore este locul ideal unde sa va petreceti vacanta daca tot ce va doriti este sa explorati si sa experimentati.