Cum se ajunge in Singapore

Calatoria cu avionul in Singapore

Cel mai mare aeroport din tara, Singapore Changi Airport (SIN), este principalul punct de comunicatii aeriene din Asia de sud-est, situat la aproximativ 17 km de centrul insulei Changi. Este considerat ca fiind cel mai bine echipat aeroport din lume si se intinde pe o suprafata de 70.000 km², un spatiu care se divide intre cele trei terminale si cuprinde zone de cumparaturi care acopera nu mai putin de 20.000 km², unde expune brandurile cele mai renumite din lume, precum Prada, Gucci, Bulgari, Hermes sau magazinul Oficial FIFA, situat pe terminalul III si unul Ferrari, deschis de curand. In acest aeroport, nu aveti cum sa va plictistiti. Pentru pasageri au fost create facilitati speciale. Doua zone de lounge, functionale 24h, cu dusuri si facilitati spa. Serviciul de turism al aeroportului, Singapore Tours, a fost infiintat special pentru pasagerii care petrec mai mult de 5 ore intre zboruri, si le asigura acestora excursii gratuite in cele mai importante locuri din imprejurimi. Aeroportul dispune de 6 gradini in aer liber, zone ideale de plimbare si relaxare, fiecare decorata cu diferite specii de plante distincte – cactusi, bambusi, floarea soarelui, orhidee sau ferigi.

Pentru pasagerii de la clasa business au fost create numeroase centre de conferinta, piscine/jacuzzi (13.91 SGD), Sali de gimnastica si servicii bancare complete. Nici pasagerii care calatoresc cu copiii nu au fost uitati. Pentru cei mici, au fost construite zone special dotate cu tv si prevazute cu locuri de joaca.

Aeroportul ofera mai multe optiuni de tranport, de la terminale pana in centrul orasului. Pentru a parcurge distanta intre cele 3 terminale, puteti folosi servicii Changi Airport Skytrain, un tren care are sapte statii si circula zilnic intre 5.30 si 2.30, iar tranportul este gratuit. Aeroportul se afla la 15 minute de condus fata de centrul orasului. Pentru legatura cu centrul orasului puteti apela la reteaua nationala de tranport in comun (MRT). Exista un tren direct, care circula intre intre terminalele II si III si centrul orasului. De asemenea, puteti apela si la serviciile companiilor taxi, un drum pentru care platiti aproximativ 20 SGD.

Singapore Changy Airport este unul dintre putinele aeroporturi din lume care ofera pasagerilor asa numitele camere de tranzit. Fiecare terminal dispune de camere, gestionate de Ambassador Transit Hotel, unde, pentru 6 ore, platiti intre 73,56 si 110,35 SGD. O alternativa de cazare o ofera Crown Plaza, situat la Terminalul 3, unde preturile sunt mai mari.

Linia aeriana nationala, Singapore Airlines, alaturi de compania secundara Silk Air, precum si companiile low cost, Tiger Airways si Jet Star Asia, si alte 70 de companii aeriene internationale, asigura transportul pasagerilor in cele mai importante destinatii din Africa, Europa, Orientul Mijlociu, Australia, Noua Zeelanda si America de Nord. Intre Bucuresti si Singapore nu exista zbor direct. Pentru a ajunge la Singapore, puteti cauta un zbor pe ruta Bucuresti – Amsterdam – Singapore, o calatorie de aproximativ 16 ore, fara a mai lua in calcul durata escalei.

Calatoria cu autobuzul in Singapore

Singapore dispune de o vasta retea de linii de autobuz gestionate de operatorul de transport public (SBT) si SMRT Corporation. Calatoria cu autobuzul reprezinta una dintre modalitatile cele mai placute de a explora aceasta insula. Autobuzele sunt foarte moderne, dotate cu aer conditionat si ofera un maxim de confort pentru calatori. Compania ofera mai multe variante de carduri de calatorie care va ajuta sa va deplasati cat mai usor dintr-un loc in altul. Cardurile EZ-link si Net Flash Pay, functioneaza ca un portofel electronic pe care il alimentati si il puteti folosi pentru mijloacele de transport in comun. Cardul costa 12 SGD, iar valoarea minima nu trebuie sa scada sub 7 SGD si la fiecare incarcare, nu puteti depune mai putin de 10 SGD. Acesta are o valabilitate de 5 ani. Cardul va permite sa folositi maximum 5 mijloace de transport diferite intr-o zi, la interval de minumum 45 minute. Turistii pot achizitiona cardul Singapore Tourist Pass, cu o valabilitate de 1 zi (8 SGD), 2 zile (16 SGD) sau 3 zile (24 SGD), disponibil in principalele statii ale SBT, inclusiv in aeroport. Un astfel de card, va perminte calatorii nelimitate cu autobuzul si metroul, cu exceptia, trenurilor express, trenurile de noapte sau a autobuzului Chinatown direct. Daca nu aveti de gand sa utilizati, exclusiv, mijloacele de transport, puteti achizitiona biletele de calatorie pentru care platiti in functie de distanta parcursa, folosind automatele de calcul. Daca intampinati dificultati in folosirea aceastora, cereti ajutorul soferului. In weekend, exista un autobuz (Night Rider) care circula pe durata noptii, la intervale de 20 de minute, de la 23.30 – 4.35, iar o calatorie costa 4.50 SGD. Pe aceste linii puteti plati si cu cardul EZ-link.

Calatoria cu trenul in Singapore

Trenurile rapide (Mass Rapid Transit) si trenul usor (LRT) acopera o complexa retea feroviara in Singapore. Calatoria este accesibila, ca pret, si un mod eficient de a ajuge la destinatie. Accesul in tren se face pe baza cardurilor de calatorie. Astfel, pentru o calatorie platiti intre 0.80 si 2 SGD, in functie de distanta parcursa. Tot ce trebuie sa faceti este sa introduceti cardul si automatul si acesta preia automat suma aferenta calatoriei. Si pentru transportul cu trenul puteti folosi cardurile EZ-link sau Nets FlashPay, iar conexiunile sunt perfect sicronizate cu restul mijloacelor de transport. Exista patru centre de legatura pentru mijloacele de transport. Toate statiile sunt prevazute cu automate de bilete (GMT) si centre de informare a calatorilor. Unele statii, mai ales cele situate in zonele cele mai aglomerate, sunt prevazute cu magazine si o larga varitate de servicii pentru calatori.

Calatoria cu masina in Singapore
Insula tropicala, foarte aglomerata, care masoara doar 20 de km de la nord la sud si 40 de km de la est la vest, se bucura de o infrastructura rutiera foarte moderna. Autoturismul in aceasta tara se conduce pe partea stanga a sensului de mers si se acorda prioritate de stanga. Soferii din Singapore sunt considerati nu doar cei mai civilizati si responsabili din Asia, dar si din intreaga lume, motiv pentru care rata accidentelor este foarte scazuta in aceasta tara. Limitele de viteza sunt stabilite in functie de sectorul de drum si sunt intr-o perfecta concordanta cu conditiile de trafic. Pentru drumurile prevazute cu 4 benzi pe sens, limitele de viteza variza intre 50 si 60 km/h, iar in zonele rezidentiale viteza maxima este de 40 km/h. Pe autostrazi viteza variaza inte 80 si 90 km/h. Este obligatorie purtarea centrurii de siguranta si este strict interzis consumul de alcool la volan. Parcare autovehiculelor este foarte strict reglementata. Este interzisa parcarea pe marginea soselelor, aceasta se efectueaza in spatii special amenajate, contracost. Majoritatea centrelor comerciale ofera parcare contra cost. Singapore beneficiaza de un sistem de autostrazi foarte modern, cu 6 benzi de circulatie pe sens. In oras, drumurile sunt cu mai multe benzi pe sens, foarte clar delimitate si bine semnalizate.

Pentru a conduce autoturismul in Singapore aveti nevoie de permis de conducere emis de autoritatile locale. Puteti folosi permisul de conducere romanesc, insotit de permisul de conducere international, pe o perioada de 12 luni. Dupa expirarea acestei perioade, sunteti obligati sa faceti demersurile necesare in vederea obtinerii permisului de conducere de la autoritatile locale.