Cum se ajunge in Sint Maarten

Calatoria cu avionul in Insula Sint Maarten

Principalul aeroport din insula, Princess Juliana International Airport (SXM), este situat intr-un peisaj spectaculos, avand pe o latura o zona deluroasa, iar pe cealalta supreba plaja Maho, motiv pentru care este unul dintre locurile favorite ale pasionatilor de fotografii inedite si nu de putine ori, amatorii de intreceri cu jet skiul s-au trezit impinsi in apa, sub efectul curentilor de apa produsi de avioanele care se pregateau sa aterizeze. In regiunea franceza a insulei a fost amenajat aeroportul Grand Case, L’Espérance Airport, folosit, in special, ca destinatie de avioanele de mici dimensiuni, care fac legatura cu insulele vecine din Caraibe. Pentru a ajunge de la Bucuresti in St. Maarten aveti nevoie de aproximativ 13 ore, pe ruta Bucuresti – Paris - St. Maarten.

Transportul in Insula Sint Maarten

Unii dintre voi ar putea considera transportul public in St. Maarten nu tocmai eficient, motiv pentru care un numar reprezentativ de turisti aleg fie sa inchirieze o masina, fie sa se deplaseze pe jos. Exista o artera principala care inconjoara insula si care ofera acces direct catre cele mai renumite plaje. Transportul public este asigurat de microbuze care circula intre principalele zone urbane din insula. Dar nu exista statii amenajate, asa incat soferii opresc pe traseu, ori de cate ori este nevoie pentru ca pasagerii sau urce sau sa coboare, iar pretul biletului variaza intre 1USD si 2 USD, in zonele urbane si intre 1.50 USD si 3 USD/calatorie, in zonele mai indepartate. Pe parbrizul microbuzului este inscrisa ruta pe care circula, asa incat va puteti orienta relativ usor. Daca folositi exclusiv transportul in comun, trebuie sa stiti ca microbuzele nu circula decat in intervalul 7.00 si 23.00 si acopera principalele rute de la Philipsburg spre Marigot Bay, Grand Case si Simpson Bay. Taxiurile sunt destul de numeroase, iar pretul variaza in functie de distanta parcursa, dar percep tarife suplimentare pentru bagaje si pentru cursele de noapte.

Calatoria cu masina in Insula Sint Maarten

Daca bugetul va permite si dispuneti de carnet de conducere, puteti inchiria un autoturism pentru a va deplasa in St. Maarten. Ca regula generala, animalele au prioritate aici, asa ca odata ce v-ti urcat la volan, innarmati-va cu rabdare si conduceti prudent. Masina se conduce pe partea dreapta a sensului de deplasarea si este obligatorie purtarea centurii de siguranta, in timp ce majoritatea semnelor rutiere sunt similare cu cele europene, cu traducere in engleza, franceza si olandeza. Ideal ar fi sa evitati sa va deplasati cu masina in timpul orelor de varf in Simpson Bay, Cole bay, Marigot, intre 8.00 si 9.00 dimineata si intre 16.00 si 18.00, cand traficul este congestionat. Principala artera rutiera a insule St. Maarten inconjoara insula, ceea ce face aproape imposibil sa va rataciti. Pentru cei ce prefera transportul pe doua roti, exista centre de inchiriere a bicicletelor si scuterelor.