Ghid turistic Baniyas

Recomandat pentru: cascada, alte atractii

Despre Baniyas

Situat la poalele dealului Qalaat el-Marqab, Baniyas este un oras care face parte din autoritatea administrative a guvernoratului Tartous. Dealul este locatia castelului cruciatilor Marqab (Margat,in gremana).

Orasul este renumit pentru lemnul sau, pentru livezile din imprejurimi si mai nou este cunoscut pentru rafinaria situata in nord-vestul orasului.

Istoria sa se pierde de-a lungul vremii, incepand undeva in timpul vechilor greci, orasul fiind cunoscut sub numele de Balnea. La mijlocul perioadei bizantine, orasul s-a mai numit si Leucas, nume imprumutat de la insula greaca.

Orasul inca se dezvolta gratie rafinariei de la marginea sa, industria turismului abia fiind implementata in zona, totusi aici veti gasi un hotel, Caesar Hotel, la care puteti beneficia de servicii si preturi acceptabile, fiind dotat si cu restaurant si bar propriu. La capitolul restaurante, oferta este destul de redusa, singurul restaurant in oras fiind Al Qamodus Station Restaurant, insa mai aveti optiunea de a lua masa in orasele invecinate, oferta largindu-se considerabil.

In oras puteti ajunge din Damasc cu traseele M5 si M1, distanta de parcurs fiind de 284 de kilometri, timpul necesar deplasarii fiind de doua ore si trei sferturi. O alternativa mai agreeata de turisti este cea cu plecarea din Homs, cu traseele M1, M5, D35 si D34, distanta fiind de aproximativ 130 de kilometri, durata de deplasare reducandu-se la o ora si trei sferturi.

In Baniyas nu sunt muzee, dar puteti vizita muzeele din Tartus, Latakia, Qalaat Al Madiq si Ash Shaikh Badr.

Fiind un oras eminamente industrial locuit de muncitori, nici oferta culturala sau sportiva nu prezinta mari accente, orasul fiind dotat doar cu o modesta sala de sport, un cinema si un teren de fotbal. In schimb, doua parcuri amenajate va stau la dispozitie pentru a va petrece timpul intru-un mod placut si de a admira flora specifica zonei.

Viata de noapte este modesta, de regula tinerii migrand destul de devreme spre marile centre de invatamant din Homs si Damasc, singura modalitate de a petrece noaptea fiind cateva cluburi cu program non-stop.

Baniyas