Despre Damasc

Damasc (Dimishe) este capitala si cel mai mare al doilea oras din Siria, dupa Aleppo. Orasul se invecineaza cu Quneitra, Daraa si As-Suwayda la sud, Iordania la est, Homs la nord, si Liban la vest. In afara de a fi unul dintre cele mai vechi orase locuite continuu din lume, Damasc este un important centru cultural si religios.

Infiintat intre anii 10.000 - 8.000 i.Hr., Damasc este creditat a fi unul dintre orasele cele mai vechi din lume. Orasul vechi consta in mare parte dintr-un labirint de alei inguste, punctat de usi enigmatice care conduc in curti verzi. Orasul vechi confera un sentiment autentic medieval fiind inca centrul religios si social al orasului. Importanta sa istorica a dus la includerea sa in Patrimoniul Mondial.

Damasc are, de asemenea, o legatura cu Ioan Botezatorul al carui cap se considera ca se afla intr-o capela din Moscheea Umayyad, una dintre cele mai vechi moschei din lume. In acest oras sunt numeroase moschei, un important altar siit, mai multe biserici si Muzeul National de artefacte antice religioase.

Souq al-Hamidiyya, o strada larga prevazuta cu magazine mici, va va incanta cu desavarsire. Situat in interiorul zidurilor orasului vechi, Souk Al-Hamidiyeh este cel mai faimos souk (piata) din Damasc. Construita in etape in timpul epocii otomane - sectiunea de Est in 1780 si sectiunea de Vest in 1883 – souk-ul a suferit numeroase renovari, dar isi pastreaza farmecul lumii vechi. Puteti gasi aici piese traditionale de argint sirian si bijuterii de aur, si mobilier din lemn complicat sculptat. Trebuie sa fiti pregatit sa negociati. Acest souk ofera de la numeroase mirodenii la produse din piele si cupru, cutii frumos incrustate si esarfe de matase.

Vizitati, de asemenea, Mausoleul lui Salah al-Din, cunoscut in Occident ca Saladin, seful anti-cruciat. Structura consta intr-o statuie mare cu Saladin pe un cal. Azem Palace este unul dintre cele mai frumoase palate ale Orasului Vechi; palatul din secolul al XVIII-lea cu mai multe camere ilustreaza mestesuguri si cultura traditionala. Muzeul National are multe comori colectate de la uimitoare situri arheologice din Siria. Reperele includ sculptura si bijuterii din Palmyra, interiorul sinagogii Europos Dura, primul alfabet din lume pe table Ugarit si statui numeroase.

Damasc este locul unde veti gasi "Arabia" din visele copilariei tale. Cele mai multe destinatii din Orientul Mijlociu sustin aceeasi afirmatie, dar niciuna dintre acestea nu poate fi comparata cu Damasc. Doar aici veti putea aprecia frumusetea Orasului Vechi, plimbandu-va pe strazile vechi, inguste si intortocheate; admirand balcoanele complicate din lemn; bucurandu-va de o dupa-amiaza, la un hamam traditional, si meditand intr-o moschee. Va puteti bucura de cupe de ceai dulce in cafenele ponosite de la colturile de strada aglomerate, unde batranii spun povesti despre eroi si raufacatori sirieni.