Ghid turistic Latakia

Recomandat pentru: plaja, biserici, cazinou, istorie

Despre Latakia

Amplasat la granite cu Turcia in partea de nord, Latakia este capitala administrativa a districtului cu acelasi nume, avand o clima mediteraneeana, cu veri toride si uscate si ierni blande, cu temperaturi placute, orasul este unul dintre principalele porturi ale Siriei.

Orasul modern a fost intemeiat in al doilea secol, inainte de Hristos, cunoscand dominatia imperiului roman, fiind asediat de acestia in mai multe randuri, si recastigat de populatia araba. De-a lungul istoriei, a mai cunoscut si dominatia cruciatilor si a imperiului otoman.

In era moderna, a zilelor noastre, proiectul de reamenajare si extindere a portului, a adus orasului perspective de a se dezvolta economic si cultural, proiectul pornind in anul 1948. Nici dupa acest avant semnificativ Latakia nu a fost scutit de evenimente, fiind atacat in 1957 de catre trupele egiptene, in timpul razboiului dintre Israel si Siria din 1973, batalia navala s-a purtat la doar cativa kilometri de tarmul orasului, toate culminand cu evenimentele din primavara lui 2011 (Primavara Araba), in care s-au inregistrat atacuri asupra organizatiilor guvernamentale si a reprezentatelor autoritatii de stat siriene, evenimentele soldandu-se cu 25 de morti.

Din punct de vedere economic Latakia este amplasat pe principala ruta a vaselor comerciale, acestea transportand minereuri, masini-unelte, alimente, produse chimice care sunt descarcate in port. Si agricultura ocupa un loc important in economia orasului, iar fabricile din zone contribuie la bunastarea orasului, prin exportul de bitum si asfalt, cereale, lana ,oua, fructe, tutun si uleiuri vegetale.

Din punct de vedere turistic, Plaja Coasta de Azur, este principala atractie, aici turistii beneficiind de toate facilitatile necesare unei vacante reusite: piscine, schi pe apa, si scufundari.

Orasul beneficiaza de serviciile a opt hoteluri, doua dintre ele fiind cotate cu cinci stele. Cel mai important dintre ele este Le Meridien, apartinand binecunoscutului brand international.

Si oferta in ceea ce priveste locurile de luat masa este forte generoasa, produsele si serviciile situandu-se la nivel occidental, din oferta nelipsind nici restaurantele gen fast-food si café-barurile.

Muzeul National este alta atractie pentru turisti, care expune monede, figurine, ceramica, vase si bijuterii antice. Tot aici, se desfasoara anual festivalul Al-Mahaba, care include manifestari culturale, sportive si concerte muzicale. Festivalul se desfasoara intre 2 si 12 august, si este gazduit de complexul sportiv al orasului, un alt punct de atractie pentru turisti.

Accesul in oras este destul de facil, mai multe drumuri facand conexiunea intre Latakia si Aleppo, Beirut, Homs si Tripoli. Autobuzele si taxiurile, reprezinta cea mai utilizata modalitate de transport, nefiind exclus nici accesul pe apa, prin portul orasului. Nu trebuie sa omiteti varianta unei croaziere intre Alexandria, Izmir si Beirut.

La numai 25 de kilometri se afla aeroportul Bassel Al-Assad, care opereaza curse regulate spre Sharjah, Jeddah, Ryadh si Cairo.

Latakia