Ghid turistic Palmira

Recomandat pentru: puncte de interes, istorie, arheologie, cultura, arhitectura, simbol turistic, situri religioase

Despre Palmira

Palmira este un oras situat intr-o oaza cu doua izvoare, din desertul sirian pe drumul caravanelor dintre Damasc (215 km) si Eufrat (120 km). Situl arheologic Palmira a fost inscris in anul 1980 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Cea mai veche referire documentata la oras este inregistrata pe tabletele babiloniene gasite in Mari si face referire la Tadmor (numele sau semit), care inseamna "orasul care respinge". Desi site-ul antic a cazut in desuetitudine dupa secolul al XVI-lea, este inca cunoscut sub numele de Tadmor.

Cladirea cea mai cunoscuta din Palmira este Templul lui Bel, considerat "cel mai important edificiu religios din secolul I d.Hr., in Orientul Mijlociu". Templul masoara 205 x 210 m. Pornind de la templu veti putea vizita si restul orasului antic. A doua cladire remarcabila din Palmira este teatrul roman, astazi cu noua randuri de scaune, dar cel mai probabil initial avand pana la doisprezece, cu adaos de structuri din lemn. Acesta a fost datat la inceputul secolului 1 AD. In spatele teatrului era situata cladirea Senatului, unde nobilimea locala discuta legile si lua decizii politice. In apropiere se afla templul zeitei siriene Allat, Poarta Damascului si Templul lui Ba'al-Shamin extins sub domnia lui Odenathus.

In afara zidurilor antice sunt o serie de monumente funerare de mare amploare cu o serie de structuri de mari dimensiuni, bogat decorate.

Echipe de arheologi din diferite tari au lucrat pe diferite parti ale site-ului. In luna mai 2005, o echipa poloneza a descoperit o statuie foarte detaliata a zeitei inaripate a Victoriei. Recent, arheologii au descoperit ramasitele unei biserici, considerata a fi cea mai importanta descoperire din Siria. Aceasta biserica este a patra descoperita in Palmira.

Vizitand Palmira puteti petrece seara in desert intr-un cort beduin, cu muzica traditionala, produse alimentare si ospitalitate minunata. Dupa ruine, aceasta este cu siguranta punctul culminant al oricarei excursii la Palmira. Mergeti in afara orasului pentru o plimbare pentru a vedea un rasarit sau un apus de soare - cu adevarat uimitoare!

Palmira