Transport Siria

Taxiurile reprezinta un mijloc eficient daca doriti sa ajungeti in diverse locuri in Damasc, Aleppo si alte orase. Multi soferi de taxi nu cunosc limba engleza, asa ca ar fi util sa stiti anumite expresii in limba araba. Toate taxiurile licentiate au aparate de taxat si este bine sa insistati daca doriti ca taximetristul sa le foloseasca. Soferii de taxi tind sa incerce sa pacaleasca pasagerii straini, asa ca este bine sa stiti ca o cursa prin Damasc costa aproximativ 30 de lire siriene. O cursa de la aeroport pana in centrul Damascului costa intre 600 si 800 de lire, cu un adaos minor pe timp de noapte. Taxiurile private au tarife mult mai mari.

Daca doriti sa aveti un automobil la dispozitie, puteti inchiria unul de la una din companiile Sixt, Budget sau Europcar. Preturile pornesc de la 40-50 de dolari/zi, in care sunt incluse taxele, asigurarea si kilometri nelimitati. Asigurati-va ca dispuneti de nervi de otel daca va hotarati sa conduceti masina in Siria. Drumurile proaste, aglomeratia, stilul haotic de condus si semnele de circulatie derutante sunt elementele care caracterizeaza cel mai bine traficul sirian. Limitele de viteza exista, dar nu sunt respectate. Acestea sunt: 60 de km/h in localitati si 100 de km/h pe autostrazi.

In cazul in care vreti sa vizitati mai multe orase puteti folosi un microbuz. Microbuzele, numite servees sau meecro, sunt dubite mici, albe, care transporta pana la 10 calatori pe rute prestabilite, pentru aproximativ 10 lire siriene. De-a lungul rutei ii puteti cere soferului sa opreasca oriunde. Exemple de astfel de rute sunt cele catre satele din jurul Damascului si Aleppo sau cele din Homs catre Tadmor sau Crac des Chevaliers. Aceste microbuze sunt mai aglomerate si mai inconfortabile decat un autobuz mai mare, dar sunt mai ieftine. In special pentru distante mai mici, acestea au plecari mai dese decat autobuzele.

Un autobuz cu aer conditionat este o alegere buna pentru calatoriile mai mari din Siria, de exemplu cea de la Damasc catre Palmyra. Acestea sunt ieftine si rapide, insa nu isi respecta intotdeauna programul. Din aceasta cauza, cel mai bine este sa mergeti in statia de autobuz si sa il asteptati pe urmatorul care pleaca, fara a tine cont de programul afisat.

In ceea ce priveste transportul cu trenul, va putem spune ca, in Siria, caile ferate sunt relativ moderne. Calatoria cu trenul nu este scumpa si nu prezinta intarzieri mari. Linia principala uneste orasele Damasc, Aleppo Der ez-Zur, Hassake si Qamishle. Linia secundara are statii de-a lungul coastei Mediteraneene. In timpul verii, in zilele de vineri, un tren de dimensiuni mici, care functioneaza pe abur, pleaca din gara Hezaj din Damasc catre muntii Anti-Liban. Multi localnici folosesc aceasta ruta pentru a face picnicuri in muntii racorosi.