Despre Bilbao

Bilbao este capitala regiunii Vizcaya din Tara Bascilor. Orasul este situat pe malurile raului Nervion, aspect care ii confera o imagine romantica, in ciuda agitatiei inerente, specifica metropolelor. Clima in aceasta zona este placuta, rareori temperaturile, pe timp de vara, sarind de 35 de grade sau scazand sub 10 grade Celsius. Populatia totala a acestei metropole este de aproximativ 2 milioane de locuitori, ceea ce il face un loc foarte aglomerat, astfel incat poate fi asemuit usor cu un furnicar.

Numit Bilbo in limba bascilor, acest oras este al 6-lea ca marime de pe teritoriul Spaniei, dispunand de unul dintre cele mai importante porturi si reprezentand un important centru industrial. Distanta din Bilbao pana la mare este de doar 14 kilometri, ceea ce faciliteaza accesul turistilor la plajele deosebit de frumoase.

Desi a inregistrat o perioada nefasta din punct de vedere al economiei, oficialii din Bilbao au decis sa investeasca multe fonduri in turism, fapt ce a condus la o reinnoire a culturii si a mediului urban si care a atras, in consecinta, milioane de vizitatori. La orice colt pot fi vazute contraste izbitoare intre arhitectura istorica si cea moderna. De exemplu, in Centrul Vechi, care dateaza inca din secolul al XV-lea, exista cateva cladiri inalte, moderne, construite din sticla.

Turistii se pot bucura de nenumarate obiective raspandite pe toata suprafata orasului. Printre acestea, amintim Muzeul Guggenheim, Palatul Euskalduna, Teatro Arriaga, Primaria Bilbao, Podul Zubizuri, Podul San Antón, Plaza Nueva, Plaza de Toros Visita Alegre, Plaza Moyua si Gran Vía, Piata Ribera, Piata Miguel de Unamuno, Parcul Doña Casilda de Iturrizar, Parcul Etxebarria, Muzeul Maritim, Muzeul Diocezan de Arta Sacra, Muzeul de Reproduceri Artistice, Guvernul Regional Basc sau Muzeul de Arte Frumoase.

Bucataria basca este renumita la nivel mondial. Impartind traditiile cu sud-vestul Frantei, mancarurile care pot fi gasite in orasul Bilbao sunt pe placul gurmanzilor adevarati din intreaga lume. Specifice acestei bucatarii sunt felurile preparate din fructe de mare, dar si vinul rosu.

Ca orice alta zona de pe glob, si in Bilbao exista o parte intunecata. Apartinand de tara Bascilor, in acest oras exista o grupare terorista numita ETA (Euskadi Ta Askatasuna), care activeaza pentru o tara independenta care sa se intinda pe teritoriul gazduit de sud-vestul Frantei si nordul Spaniei. Totusi, acest lucru nu trebuie sa va sperie, deoarece rareori se intampla ca aceasta grupare sa fie sustinuta de populatia din acest oras, acestia preferand sa militeze pentru libertate, fara a apela la violenta.

Biroul de informatii al turistilor din Bilbao este situat in Paseo del Arenal, chiar langa bine-cunoscutul muzeu Guggenheim, care a contribuit la popularitatea acestui oras. Printre cei mai cunoscuti poeti care isi au originea in acest oras il amintim pe Miguel de Unamuno, nascut in anul 1864. Acesta a devenit rectorul Universitatii din oras, lasand in urma opere care militeaza pentru libertatea si independenta populatiei basce. Printre titlurile nuvelelor si poeziilor create de el, merita mentionate Rosario de sonetos lícos, El Cristo de Velasquez, Andanza y visions, Rimas de dentro sau Teresa. Acesta a fost implicat activ in politica, scriind un numar de articole contra guvernului anilor 1920-1930.

Orasul Bilbao este divizat in 8 districte, care sunt grupate in doua mari regiuni: Centrul Vechi, avand denumirea in basca de Casco Viejo, si Orasul Nou, denumit si Ensanche, ambele contrastand prin linia arhitecturala si posibilitatile de distractie si petrecere a timpului liber pe care le ofera. In partea noua a orasului Bilboa veti gasi si gara principala, de unde puteti pleca spre majoritatea zonelor din Spania. Exista o multime de locuri care ofera cazare in Centrul vechi insa, acestea, sunt destul de scumpe. Pe masura ce va veti indeparta de aceasta zona, mergand spre periferia orasului Bilboa, vor scadea preturile. Dezavantajul este ca ofertele de cazare vor fi din ce in ce mai rare insa aveti sansa sa gasiti conditii moderne foarte bune, la preturi derizorii.

Una din locatiile populare vizitate de turistii aflati in orasul Bilbao este San Sebastian, cunoscut si ca Donostia, situat la est, langa granita cu Franta. La vest de Bilbao puteti gasi oraselul Santander, cunoscut pentru vestigiile romane bogate care pot fi admirate aici, dar si pentru catedrala sa, care dateaza din secolul al XIII-lea. Gernika este o alta atractie turistica, unde pot fi admirate cladiri precum Casa de Juntas de Gernika sau pesterile Santimamine. Durango gazduieste multe artefacte locale si picturi vestite, in muzeul Palatul Etxezarreta. Puerto Deportivo El Abra Getx este localizat in suburbiile orasului Bilbao, avand nenumarate restaurante situate pe malul marii si o fauna marina demna de toata admiratia.