Transport Bilbao

Metroul in Bilbao

Metro Bilbao este serviciul de transport rapid care serveste orasului Bilbao. Rutele au o forma de Y, cele doua linii tranzitand pe ambele maluri ale raului Nervion si apoi unindu-se pentru a se indrepta spre sudul orasului. Reteaua de metrouri este conectata cu EuskoTren, cea de Tram, FEVE, cea de trenuri pe distante scurte si cu Renfe, reteaua nationala de cai ferate. In total, metro-ul din Bilbao se intinde pe o distanta de 40.61 kilometri, avand 36 de statii, dintre care 22 in subteran si 16 la suprafata.

Numai in anul 2009, peste 87 de milioane de localnici si turisti au folosit serviciile oferite de aceasta linie de metro. Linia numarul 1 se intinde de la Casco Vieja la Plentzia, iar Linia 2 de la Casco Viejo la Santurtzi, despartindu-se de prima linie la statia San Inazio.

Exista diferite tipuri de bilete pentru a folosi serviciile metroului din Bilbao. Pretul calatoriilor depinde de numarul de zone in care vreti sa ajungeti. Astfel, pretul unei singure calatorii pentru o zona este de 1.40 euro, pentru 2 zone de 1.50 euro si pentru 3 zone 1.60 euro. O calatorie dus-intors costa astfel: 1 zona- 2.80 euro, 2 zone- 3 euro, 3 zone- 3.20 euro. Pentru a cumpara un bilet care sa fie valabil intreaga ziua, indiferent de zona in care calatoriti, va trebui sa platiti 4 euro. Exista, de asemenea, si alte tipuri de bilete, fiecare oferind avantaje specifice si un pret redus de calatorie.

Autobuzele in Bilbao

Exista 10 companii de autobuze care opereaza in orasul Bilbao, efectuand atat transporturi locale, regionale, nationale, dar si internationale. Un exemplu in acest sens este dat de compania Atlassib, care efectueaza curse regulat intre Romania si acest oras. Unele dintre acestea au curse speciale pentru turisti, cae fac turul diferitelor obiective turistice din acest oras.

Daca veti folosi Bilbao Card, un abonament eliberat de catre Primaria acestui oras veti beneficia nu numai de reduceri la pretul biletelor de transport, dar si de discount-uri substantiale la pretul intrarilor in muzee sau cel platit pentru o masa la restaurant.

Un serviciu nou de transport, denumit Tram, a fost deschis de curand in Bilbao. Acesta are legaturi atat cu statiile de metrou cat si cu cele de tren si, ceea ce este si mai important, va permite sa vedeti toate obiectivele turistice si culoarea locala a acestui oras. Biletele pot fi cumparate de la tonetele verzi situate in statiile de Tram. Acesta vine la fiecare 15 minute si circula pana la ora 22.30 seara.

Taxiurile in Bilbao

Pretul transporturilor in Spania este moderat, iar o calatorie cu taxiul in Bilbao nu face exceptie de la acest lucru. De exemplu, pentru a ajunge din terminalul Ferry in cartierul Santurtzi, folosind acest mijloc de transport, va trebui sa platiti aproximativ 22 de euro.

De obicei, puteti opri un taxi facandu-i semn pe strada sau il puteti lua din statiile special amenajate pentru acestea. Daca, totusi, doriti sa comandati unul telefonic o puteti face sunand la unul din numerele urmatoare:

Radio Taxi: 944 448 888
Radio Taxi Bizkaia: 944 269 026
R.T. Nervion: 944 269 026
Sondika Y Aeropuerto: 944 530 991
Taxi Minusvalidos (Lagun Taxi): 907 478 064
Tele Taxi: 944 102 121

Atentie, numerele de telefon sunt valabile in momentul postarii. Acestea se pot schimba sau companiile se pot inchide de-a lungul timpului.