Cum se ajunge in Sudan

Calatoria cu avionul in Sudan

Cel mai mare aeroport din tara se afla la Khartoum (KRT), folosit ca destinatie de cateva companii aeriene europene, dar si din Africa. Curse directe din Europa, cu destinatia Kartoum, sunt efectuate Turkinsh Airlines din Istanbul, Lufthansa din Frankfurt, British Airways din Londra sau KLM din Amsterdam. Legaturile intre principalele orase ale tarii sunt asigurate de compania nationala Sudan Aieways. Aeroportul din Port Sudan opereaza zboruri din Cairo si Arabia Saudita, in timp ce aeroportul din Juba este folosit ca destinatie pentru zborurile din Nairobi. De la aeroport in centrul orasului puteti ajunge cu taxiul. Alegeti sa calatoriti numai cu taxiurile prevazute cu aparate de taxat, altfel riscati sa platiti dublul cursei.

Pentru calatoria de la Bucuresti la Khartum trebuie sa va inarmati cu multa rabdare, deoarece, durata escalei este foarte lunga. Legatura se poate face prin Paris, Londra, Dubai sau Istanbul, conditii in care zborul efectiv dureaza aproximativ 12 ore.

Calatoria cu trenul in Sudan

Sudanul dispune de aproximativ 4500 km de cale ferata care leaga nordul de regiunea centrala a tarii. Principala ruta porneste de la Wadi-Halfa, oras situat la granita cu Egiptul, cu destinatia Khartoum si traverseaza sud-vestul tarii, cu statii in orasele Sannar si Kusti. Exista cateva trenuri care fac legatura intre capitala, cu destinatia Port Sudan si oprire la Atbara si un tren care face legatura intre Nyala si Er-Rabad, in zona de vest a tarii. Calatoria cu trenul care circula intre Karthum cu destinatia Wadi-Halfa, este o aventura in sine, avand in vedere ca trebuie sa va rezervati aproximativ 3 zile pentru a parcurge aceasta distanta. Nu se pot face rezervari de bilete in avans, mai ales ca trenurile nu pleaca niciodata la ora stabilita. Ca regula generala, asigurati-va ca dispuneti de suficiente rezerve de apa si mancare pe durata calatoriei, deoarece trenul nu dispune de bufet sau restaurant.

Calatoria cu masina in Sudan

Pentru a calatori cu masina, in Sudan, aveti nevoie de permis de conducere international. Autoturismul se conduce pe partea dreapta a sensului de mers. Ca regula generala, turistilor neexperimentati cu drumurile locale li se recomanda sa circule cu taxiul sau sa apeleze la mijloacele de transport in comun. Localnicii au tendinta de a conduce haotic, iar drumurile nu sunt intr-o stare foarte buna, unele fiind accesibile doar cu autoturisme de teren. Astfel ca, in afara de rutele Khartoum – Kasssala –Port Sudan si Khartoum – Atbara – Obeid, majoritatea drumurilor rutiere sunt acoperite cu nisip sau pamant, iar prezenta animalelor si a pietonilor pe partea carosabila impune circulatia cu atentie sporita. Soferii sudanezi au tendinta de a ignora regulile de circulatie, mai ales ca majoritatea drumurilor sunt nesemnalizate. Evitati sa conduceti pe timpul noptii, deoarece lipsa iluminatului public si prezenta furtunilor de nisip (haboobs) reduc masiv vizibilitatea.

Calatoria cu autocarul in Sudan

In principalele orase exista autobuze care fac legatura intre principalele zone de interes turistic, in timp ce in zonele rurale, transportul se realizeaza cu camioanele si autoturime Toyota Hilux, care sunt de cele mai multe ori supraaglomerate.