Despre Goteborg

Situat in sud-estul Suediei, in apropierea Marii Baltice, Göteborg este al doilea oras ca marime din Suedia, locuitorii acestuia fiind renumiti pentru ospitalitatea de care dau dovada.

Atmosfera cosmopolita a orasului atrage un numar mare de turisti tineri, atrasi de ideea de a descoperi un oras plin de surprize, fie ca este vorba de arhitectura sa speciala, fie ca este vorba de numeroasele sale obiective turistice, canale sau stradute.

Göteborg este o destinatie ideala pentru familii datorita numarului mare de activitati propuse: de la parcul Liseberg, cel mai mare parc de distractii din Suedia la Nordens Ark, gradina zoologica, la plimbarile cu caiacul, copiii dumneavoastra nu se vor plictisi!

Liseberg este un imens parc de distractii. A fost creat in 1923 si actualmente este cel mai mare parc de atractii din Scandinavia, atragand anual peste 3 milioane de vizitatori. Acest parc de distractii are 35 de roller coastere, dar principala sa atractie este Balder, cel mai mare montagne russe din lemn din lume. De Craciun, in parcul Liseberg se organizeaza cel mai mare targ din Peninsula Scandinava.

Roata din Göteborg este varianta mai mica a celebrei London Eye din Londra. Va puteti bucura de peisaje spectaculoase, sa admirati bulevardele si canalele iluminate din oras.

Gradina Botanica din Göteborg este cea mai mare gradina botanica din Suedia. Aceasta adaposteste peste 12 000 de specii de plante. Puteti admira aici gradina de plante aromatice, gradina cu plantele pentru gatit si straturile cu plante perene. Comoara acestei gradini botanice este insa Gradina de piatra care a fost premiata cu trei stele de catre ghidul Michelin.

Parcul Slottsskogen este atat locul de intalnire al locuitorilor din Göteborg cat si al turistilor. Aici puteti vedea foci, pinguini si tot felul de pasari tropicale. Este cel mai vechi parc din regat.

Kronhuset, cea mai veche casa din Göteborg. Construita intre anii 1643-1655, in casa Kronhuset se organizeaza actualmente expozitii.

Opera Göteborg merita sa fie vizitata chiar daca nu intentionati sa vizionati un spectacol. Aceasta cladire a fost proiectata de catre arhitectul Jan Izikowitz in asa fel incat sa semene cu un vapor, un omagiu adus patrimoniului maritim al orasului Göteborg.

Castelul Tjolöholm a fost construit la inceputul secolulul 20 de catre James Fredrik si Blanche Dickson. Castelul este situat in Kungsbacka, in centrul unui parc magnific, cu poteci frumoase. Castelul se poate vizita pe timp de vara iar in restul anului ramane deschis pentru grupuri. In muzeul castelului veti descoperi unul dintre primele aspiratoare electrice. Castelul Nääs, resedinta lui August Abrahamson organizeaza expozitii de artizanat, festivitati de Sf. Ioan si un Targ de Craciun.

Castelul Gunnebo a fost construit la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Castelul este inconjurat de un parc frumos. Se organizeaza vizite insotite de ghid pe toata durata anului: vara in fiecare zi, iar in restul anului duminica si in zilele de sarbatoare. Exista aici si o cafenea – restaurant, Kaffehus och krog, deschisa tot anul.

Inaugurata in 1648, Biserica Christine (Christinae Kyrka) si-a luat numele dupa enigmatica regina a Suediei, Christina. Distrusa de un incendiu, biserica a fost reconstruita si reinaugurata sub forma sa actuala in 1748. Biserica Haga (Hagakyrkan) este situata in parcul Haga si a fost inaugurata in 1859. Biserica a fost construita dupa un model englez de catre arhitectul Adolf Wilhelm Edelswärd.

In Göteborg exista mai multe muzee de renume precum Muzeul Röhsska, un muzeu de design, de moda si de arta care prezinta o evolutie a designului suedez din ultimii 150 de ani. Muzeul Culturii Mondiale (Världskulturmuseet) detine piese de antropologie si de etnografie. Muzeul Nordiska Akvarellmuseet are o multime de galerii cu expozitii temporare sau permanente de lucrari in acuarela, ale unor artisti din tarile nordice, precum Vanessa Baird sau Jan Hietala. Muzeul de arta moderna din Göteborg (Konsthallen) gazduieste expozitii de arta contemporana suedeza.

Muzeul de istorie naturala (Naturhistoriska museet) se afla in Parcul Slotskogen. Acest muzeu detine o bogata colectie de curiozitati adunate din secolul XIX, precum si o multime de animale impaiate, din lumea intreaga. Cel mai valoros exponat al muzeului este un pui de balena, de 15 metri lungime. Muzeul orasului Goteborg - Goteborg Stadsmuseum este unul dintre cele mai importante muzee de istorie culturala. Aici puteti afla absolut orice doriti despre istoria orasului si a Suediei din perioada vikingilor pana in prezent. Hasselblad Center, fondat in anul 1989, este un muzeu de fotografie aici fiind organizate periodic expozitii de fotografie contemporana si nu numai.

Konstmuseet este cel mai mare muzeu de arta din Goteborg si se afla la capatul bulevardului Kungsportsavenyn, in aceeasi cladire cu Centrul Hasselbad. Colectia acestui muzeu este alcatuita din sculpturi, picturi, lucrari de arta decorativa si grafica din secolele XV – XX si din creatiile unor artisti flamanzi si olandezi precum Rubens.

Universeum este versiunea in miniatura a celei mai mari sere din lume, cunoscuta sub numele de Proiectul Eden. Expozitia din Universeum este impartita pe zone de studiu interactiv. Veti incepe vizita cu zona montana Water’s Way, o zona care ilustreaza flora si fauna suedeza. Veti continua cu Ocean Zone, un acvariu in care veti observa rechini. Vizita la Universeum se incheie cu Rainforest Zone, o zona cu soparle, pasari tropicale si broaste. Rezervati mai mult timp zonelor Explora Zones si Kaleido, zone unde veti beneficia de experimente si jocuri despre spatiu, roboti si corpul uman. Universeum este situat langa Liseberg.

Mini trenuletele turistice (Stinsen) te vor duce intr-o calatorie pasionanta de-a lungul Göteborg-ului al secolului XVIII. Descoperiti Göteborg in epoca in care era un oras fortificat si stilul de viata din acea epoca. Ghidul va va spune povestile ce se ascund in spatele fatadelor a numeroase edificii si strazi.

Autobuzele turistice va propun o vizita insotita de ghid a orasului. Veti descoperi cu ajutorul acestora o multime de obiective turistice: Parcul Slottsskogen, strada Linnegatan, Biserica Masthuggskyrkan, piata de pesti Feskekôrka si multe altele.

Goteborg, desi nu este o destinatie turistica preferata de romani, atrage anual din ce in ce mai multi turisti de la noi din tara. Desi preturile la cazare in Goteborg nu sunt printre cele mai mici din Europa, biletele de avion catre aceasta destinatie sunt in continua scadere. Acest lucru face ca pretul unui sejur sau al unui city break in Goteborg sa devina din ce in ce mai accesibil si pentru turistii din Romania. Iar daca o astfel de vacanta este programata cu ceva timp inainte, economiile pot fi considerabile.

Top obiective turistice Goteborg

Piata Freskekorka din Goteborg
Piata Freskekorka din Goteborg

In centrul orasului, cel mai mare ca marime din Suedia dupa capitala, descoperim Piata Freskekorka. Istoria spune ca aceasta dateaza inca din secolul al...

Parcul Keillers din Goteborg
Parcul Keillers din Goteborg

In apropiere de cladirea Muzeului Militar din centrul orasului Goteborg descoperim unul dintre cele mai frumoase parcuri din Suedia, Parcul Keillers. Turistii...

Cartierul Haga din Goteborg
Cartierul Haga din Goteborg

Haga este cel mai mare cartier din Goteborg, renumit in tara pentru casele sale pitoresti din lemn, construite in secolul al XIX-lea, pentru strada de...

Gradina Zoologica Barnens din Goteborg
Gradina Zoologica Barnens din Goteborg

In apropiere de centrul nou al orasului veti gasi Gradina Zoologica. Aceasta mai este denumita de catre localnici si sub numele de Barnens. Pentru a ajunge...

Muzeul Volvo din Goteborg
Muzeul Volvo din Goteborg

Pasionatii de automobile vor descoperi, la periferia orasului Goteborg, Muzeul Volvo. Turistii care vor sa ajunga aici, pot lua tramvaiele 5, 6 sau 10...

Catedrala Orasului Goteborg
Catedrala Orasului Goteborg

In fata pietei principale din centrul acestei asezari urbane, pe strada Maatteus numarul 4, veti gasi Catedrala Goteborg, cel mai mare monument religios...

Cetatea Skansen Kronan din Goteborg
Cetatea Skansen Kronan din Goteborg

Skansen Kronan este o cetate situata pe un deal, in districtul Haga, din orasul Gotenborg. Aceasta a fost construita in secolul al XVII-lea, dupa proiectul...

Cladirea Utkiken din Goteborg
Cladirea Utkiken din Goteborg

In apropiere de centrul nou al orasului, pe strada Lilla Bommen Torg numarul 1, se gaseste cladirea Utkiken, care, datorita formei sale, mai este cunoscuta...

Fortareata Alfsborgs din Goteborg
Fortareata Alfsborgs din Goteborg

Aproape de zidurile vechi ale orasului puteti vizita Fortareata Alfsborgs. Cei care vor sa ajunga aici vor fi nevoiti sa schimbe doua autobuze din centrul...

Gradina Palmhuset din Goteborg
Gradina Palmhuset din Goteborg

Palmhuset este o gradina botanica din Goteborg, construita in anul 1878. Turistii care vor sa o viziteze pot lua autobuzul numarul 2. Aceasta este deschisa...