Cum se ajunge in Tadjikistan

Calatoria cu avionul in Tadjikistan

Singurul aeroport international din tara este Dushanbe International Airport (DYU) si se gaseste in capitala. Cele doua companii nationale aeriene, respectiv, Tajik Air si Somon Air, efectueza zboruri in numeroase orase din Rusia, China, Kargaztan, Kazahstan si Afganistan. De asemenea, companii internationale zboara de aici, pe ruta Istanbul (Turkish Airlines), Dubai, Frankfurt, Teheran (Tajik Air).

De la aeroport in centrul capitalei, se poate ajunge un aproximativ 20 de minute cu microbuzul, taxiul sau chiar cu trenul. Exista o statie de tren in apropierea aeroportului care circula in intervalul 6.00 -19.00, iar distanta pana in centrul capitalei poate fi parcursa in maximum 20 de minute. Nu exista zboruri directe de la Bucuresti la Dushanbe, iar drumul este destul de solicitant, avand in vedere ca dureaza aproximativ 10 ore, pe ruta Bucuresti-Istambul-Almaty-Dushanbe.

Calatoria cu trenul in Tadjikistan

Tadjikistanul dispune de o retea feroviara limitata la 680 km, retea ce acopera rutele principalelor orase din centrul si vestul tarii, pana la granita cu Uzbekistanul si Turkmenistanul. O alta ruta leaga orasele din regiunea sudica a tarii, respectiv Qurghinteppa, de Kulub. Cu trenul se poate ajunge la Dushanbe din Tashkent, o calatorie de aproximativ 22 de ore, iar in orasul Khujand, din nordul tarii, se poate calatori din Samarkand. In general, majoritatea trenurilor din acesta tara sunt restrictionate pentru pasageri. Nu exista ruta feroviara care sa lege direct zona nordica de sudul tarii, motiv pentru care calatoria cu trenul nu este o modalitatea de transport preferata de turistii care vin in Tadjikistan.

Calatoria cu autobuzul in Tadjikistan

Pentru a calatori dintr-un oras in altul, este ideal sa apelati la autobuze. Acestea circula in sudul tarii, intre Kurgan – Tyrube - Kulyab si spre Pyanj si Ayvadaz. In zona de est, acestea nu merg decat pe o distanta de 100 km, avand ca punct terminus – Komsomolabad. Informatii despre orele de plecari/sosiri le gasiti afisate in statii. In capitala, dar si in alte orase, puteti calatori cu microbuzele (marshrutka), care circula pe rute fixe si puteti cobora oriunde, pe traseu. Tariful pentru bilet se achita la sofer, la urcarea un microbuz. Autobuzele si troleibuzele care circula in capitala sunt, de regula, foarte aglomerate si se deplaseaza cu viteza redusa. Si aici, costul biletului se achita la sofer.

Calatoria cu masina in Tadjikistan

In Tadjikistan, autoturismul se conduce pe partea dreapta a drumului. Exista o retea de drumuri relativ buna. Totusi, aveti in vedere ca unele drumuri din tara devin impracticabile si sunt inchise traficului rutier in timpul iernii (octombrie –martie). Asfel, drumul care leaga capitala de regiunea sud-vestica si nordica a tarii, sunt in general acoperite cu cantitati uriase de zapada, pe durata iernii. Turistilor, care calatoresc in aceasta tara, pe cont propriu, le este recomandat sa se informeze asupra permiselor de trecere si a documentelor necesare pentru a fi admisi la punctele de control.

Pentru a conduce autoturismul in Tadjikistan, aveti nevoie de permis de conducere international, insotit de permisul de conducere romanesc. De asemenea, sunteti obligati sa incheiati o asigurare minima obligatorie. Daca intentionati sa circulati in afara zonelor urbane, asigurati-va ca aveti rezervorul plin, deoarece este aproape imposibil sa gasiti statii de benzina in afara oraselor. Pentru 1 L de benzina achitati 1.18 USD, iar pentru 1 L motorina 1.05 USD.

Taxiurile sunt destul de numeroase, dar pentru ca majoritatea nu sunt prevazute cu aparate de taxat, se recomanda turistilor sa stabileasca costul cursei cu soferul, inainte de a se urca in masina. Acestea se gasesc stationate in marile statii de autobuz, gari, hoteluri si aeroport.