Cum se ajunge in Taiwan

Calatoria cu avionul in Taiwan

Cel mai mare aeroport din tara este Taoyuan International Airport (TPE) se gaseste in orasul Dayuan, in districtul Taoyuan, la 40 km sud–vest de Taipei si face legatura cu principalele orase din Asia si America de Nord. Aeroportul dispune de doua terminale, iar distanta dintre cele doua poate fi parcursa cu ajutorul unui tren cu un singur vagon (TTIA Skytrain). Aeroportul are de un centru de conferinte, dispuns pe trei etaje si situat intre cele doua terminale. Acesta ofera pasagerilor facilitati precum 15 zone private pentru servit masa, sala de gimnastica, spa, sauna. Pasagerii care doresc sa beneficieze de aceste servicii trebuie sa faca rezervarea cu cel putin 3 zile inainte, iar pretul este costisitor (8000 USD/persoana). Terminalul Vip, (Huan Yu), inaugurat in anul 2011, pune la dispozitia pasagerilor zone de lounge, camere de odihna, cu baie privata, si sala de conferinta. Companiile nationale de zbor, China Airlines si Eva Air, isi au sediile centrale pe acest aeroport. De la aeroport exista cinci companii de autobuz care efectueaza transportul pasagerilor in centrul capitalei, dar si in orasele din imprejurimi.

Aeroportul Kaohsiung International Airport (KHH) este situat in orasul Kaohsiung si serveste, in special, pentru zboruri domestice, dar sunt si unele companii care efectueaza zboruri internationale pe aceasta ruta, dar numai spre destinatii din Asia. Pe Aeroportul Taichung (RMQ), se efectueaza numai zboruri interne. Singurele curse internationale sunt zboruri charter spre Japonia, Thailanda si Coreea de sud. Taipei Songshan Airport (TSA) se afla in capitala si de aici se efectueaza, zboruri domestice si cateva curse charter, spre China. Legatura cu centrul orasului se face cu metroul sau cu autobuzul.

Nu exista zboruri directe de la Bucuresti in Taiwan. Drumul este lung si extrem de solicitant, avand in vedere ca trebuie sa faceti mai multe escale pana la Taipei si sa schimbati mai multe companii de zbor. Puteti alege un zbor pe ruta Bucuresti – Paris –Shanghai – Taipei, un drum de aproape 20 de ore, dar, in cele din urma, va veti convinge ca efortul a meritat.

Calatoria cu autobuzul in Taiwan

Taiwan dispune de o vasta retea de autobuze care acopera un sistem de trasee foarte complex din capitala in principale orase ale tarii. Transportul cu autobuzul este ieftin si comod. Exista numeroase companii private care ofera servicii in acest domeniu. Dragon Bus, spre exemplu, circula intre Taipei si Taichung. Compania Taichung Bus acopera si ei aceasta ruta, iar pretul este de 6.86 USD/bilet si creste cu pana la 8.92/bilet, in timpul sezonului turistic de varf sau al sarbatorilor. Pentru o calatorie pe ruta Thaichung – Kaohsiung, biletele costa intre 6.80 si 8.50/calatorie. O alta companie, Yalan Bus circula pe ruta dintre Taipei si Hisinchu, iar statiile de autobuz sunt situate in fata garii Hsinchu si la Guangfu Lu, cu program de functionare intre 5.30 si 23.00 si are plecari la fiecare 20 de minute. Si transportul public este o modalitate la indemana pentru a va deplasa in zonele importante din insula. Acestea sunt foarte curate si ofera confort maxim pentru calatori, iar preturile sunt mai mult decat avantajoase, cu tarife ce variaza intre 0.50 si 0.70 USD/bilet. Compania publica de transport pune la dispozitia calatorilor cardul Easycard. Acesta poate fi utilizat atat pentru transportul cu autobuzul, cat si pentru calatoriile cu metroul si pentru trenurile personale. De asemenea, cu acest card puteti achita contravaloarea parcarii si inchirierea bicicletelor si puteti face cumparaturi la supermarketurile din orasele Taipei, New Taipei, Keelung si Taoyuan. Cardul are o valoare de minimum 35 USD si maximum 100 USD si poate fi reincarcat la automatele situate in statiile mijloacelor de transport, iar reincarcarea minima este de 3.40 USD si de maximum 350 USD.

Compania Kuo Kuang Hai incearca sa-i atraga pe calatori cu cele mai ieftine bilete - Taipei-Taichung (9 USD), Taipei – Tainan (16 USD) sau Taipei – Alishan (22 USD). Aloha si Ho-Sin ofera conditii de calatorie dintre cele mai cofortabile, iar Ubus mizeaza pe tarife mici si servicii optime pentru calatori.

Transportul pe distante lungi, se efectueaza cu autobuzele intercity, servicii oferite de 5 companii private. Acestea incearca sa-i fidelizeze pe calatori cu oferte de pret avantajoase, iar pentru a evita aglomeratia, efectueaza transport non-stop. In perioadele sezonului turistic de varf sau a sarbatorilor, se recomanda turistilor sa faca rezervarea biletelor, in prealabil. Chiar daca nu exista ruta directa intre un oras sau altul, toate companiile au statii situate pe pricipalele autostrade si aveti, astfel, posibilitatea sa gasiti cele mai potrivite conexiuni. Statiile de transfer cele mai importante se gasesc in Taipei, Taichung si Kaoshsiung. Cand calatoriti cu autobuzul, pastrati biletul pana la coborare. In ce priveste transportul in comun, evitati aglomeratia de la primele ore ale diminetii, intre 7.00 si 9.30, si seara, intre 17.00 si 19.00. Daca este absolut necesar sa calatoriti in aceste intervale orare, este bine sa apelati la trenuri. Orasul Taichung este si un important punct de plecare pentru destinatii turistice din zona centrala a tarii, respectiv, Lacul Moon Sun, Muntii Hohuan sau Channghua.

Oficiul Taiwanez de Turism a lansat, recent, un pachet de servicii de calatorie in cele mai importante 12 orase din tara, unde puteti ajunge apeland la reteaua publica de autobuze, la preturi deosebit de avantajoase. Astfel, pentru o calatorie pana la Lacul Sum Moon, in districtul Nantou, itinerariu ce include si calatoria cu telefericul si o calatorie cu barca, platiti aproximativ 20 USD/bilet.

Calatoria cu trenul in Taiwan

Taiwanul dispune de o retea feroviara extinsa si foarte moderna, care acopera aproape toate orasele din tara. Garile sunt situate, de regula, in centrul oraselor, astfel incat sa ofere legaturi cat mai rapide cu celelalte mijloace de transport. Calatoria cu trenul este o modalitate de a evita autostrazile si drumurile rutiere supra aglomerate, mai ales, in perioada weekendurilor si a festivitatilor nationale. De cativa ani, a fost introdus un tren de mare viteza (300km/h), care face legatura intre Taipei si Kaohsiung, cu plecari la fiecare 15 minute, iar durata calatoriei este o 1h ½. Acesta are statii in Banqiao, Taoyuan, Hsinchu, Taichung, Chiayi si Tainan. Pentru acest trenul gasiti bilete de doua categorii, respectiv, cls. economica (50 USD/bilet) si cls. business (84 USD/bilet). Toate statiile sunt anuntate si in limba engleza. Rezervarea biletelor se poate face si online, cu pana la doua saptamani in avans, iar plata o faceti in momentul ridicarii biletelor de la ghiseele bancii. Pentru a evita cozile de la ghisee, puteti cumpara biletele si de la automatele dispuse in gari si in unele centre comerciale si puteti achita contravaloarea acestora cu cardul.

Sistemul feroviar dispune, pe langa trenul de mare viteza, de trenuri business class (preturi de la 61 USD/bilet) si doua clase la cat. economica (preturi de la 44 USD/bilet). De asemenea, foarte cautate sunt si trenurile express, prevazute cu aer conditionat si care ofera conditii de calatorie confortabile (17 USD/bilet). Pentru a ajunge la destinatii aflate in suburbii sau in orase din apropierea marilor centre urbane, puteti folosi trenurile de navetisti (dianche), care pleaca la fiecare 15 minute. Daca nu gasiti locuri disponibile, pentru calatoria in picioare, achitati doar 80% din valoarea biletului. Aici statiile sunt anuntate doar in dialectele locale, asa incat trebuie sa fiti foarte atenti unde coborati sau sa va procurati dinainte o harta a traseelor de la oficiile de informare turistica.

Calatoria cu masina in Taiwan

Taiwanul dispune de o retea de drumuri si autostrazi foarte extinsa si moderna. Pentru a conduce autoturismul in aceasta tara, trebuie sa detineti un carnet de conducere international, valabil 30 de zile de la intrarea in tara. Dupa expirarea acestei perioade, sunteti obligati sa solicitati eliberarea unui permis de conducere de la autoritatile locale, pe baza sustinerii unui examen scris a probei practice.

Autoturismul se conduce pe partea dreapta a sensului de mers si majoritatea semnelor rutiere sunt ortografiate in chineza, cu traducere in limba engleze. Taxele de drum sunt situate in statii care se gasesc la fiecare 30 km de-a lungul autostrazilor, limitele de viteza sunt intre 80km/h si 100 km/h pe autostrazi si de maximum 60 km/h in zonele urbane. Este obligatorie purtarea centurii de siguranta, atat de sofer cat si de catre pasagerul din dreapta. Mai trebuie spus ca, in capitala, dar si in alte orase importante, traficul este de cele mai multe ori congestionat, iar la orele de varf, este destul de dificil sa gasiti locuri de parcare disponibile.