Cum se ajunge in Zanzibar

Calatoria cu avionul in Zanzibar

Unicul aeroport international din Zanzibar este Abeid Amani Karume (ZNZ) si se gaseste pe insula omonima, la aproximativ 5 km distanta de centrul capitalei. Aeroportul este folosit de companiile aeriene care fac legatura intre capitalele din estul Africii, Europa si Orientul Apropiat. Alitalia are zboruri cu destinatia Zanzibar, cu plecare din Roma si Air Italy, din Verona, in timp ce Arkefly are curse din Amsterdam, iar compania Condor are zboruri cu destinatia Zanzibar cu plecari din Frankfurt. Compania nationala ZanAir face legatura intre Zanzibar si Mombasa, Pemba si Dar es Saalam. Sigura cursa interna este de la Stone Town la Pemba, iar zborurile sunt efectuate cu avioane de mici dimensiuni. Pentru a ajunge de la Bucuresti in Zanzabar aveti nevoie de aproape o zi si trebuie sa faceti escale la Roma si Addis-Ababa.

Calatoria cu autocarul in Zanzibar

Pentru a explora insula trebuie sa va inarmati cu rabdare, avand in vedere ca mijloacele de transport publice nu sunt tocmai confortabile, iar pretul este destul de ridicat. In Stone Town puteti calatori cu microbuze destinate special turistilor, care acopera cele mai importante repere turistice din zona de coasta. Din pacate, nu exista decat o singura cursa pe zi, iar rezervarea biletelor se poate face prin intermediul punctelor de informare turistica de la principalele hoteluri. Autobuzele sunt denumite de localnici daladala si acopera principale rute din orase. Turistilor li se recomanda sa foloseasca microbuzele, taxiurile sau bicicletele, iar pentru a calatori intre insule puteti folosi serviciile de feribot, mai ales intre Zanzibar, Pemba dar si alte cateva insule importante.

Daladala sunt de fapt microbuze, in general, Toyota Hilace sau camionete, folosite cu predilectie de localnici si au ca punct de plecare statia situata pe Creek Road. Turistii conditionati de un buget redus pot considera calatoria cu daladala o experienta cu adevarat interesanta, avand in vedere ca este o modalitate de a intra in contact cu localnicii. Sa nu va mire daca, pe langa bagaje, in daladala sunt depozitate, animale de casa, pasari si pachete cu alimente si fructe. Aceasta este cea mai ieftina modalitate de transport (1.50 Usd/persoana) si parcurgerea unor distante mai lungi poate fi extrem de solicitanta, avand in vedere ca se deplaseaza cu viteza redusa. Ca sa va faceti o idee, o distanta de 60 km poate fi parcursa in aproximativ 3 ore. Rutele pe care circula sunt inscrise pe parbrizul autovehicului, asa ca nu aveti cum sa va rataciti.

Mult mai scumpe sunt biletele pentru calatoria cu microbuzul destinat turistilor si cu care puteti calatori pana la plajele de la Jambiani, Bwejuu, Nungwi sau Kendwa. In general, acestea fac statie in fata principalelor hoteluri, iar calatoria va costa aproximativ 10 Usd/persoana. Majoritatea microbuzelor pleaca din Stone Town la ora 8.00 si ajung la destinatie in cursul dupa amiezii. Desi nu sunt foarte moderne, sunt curate, confortabile si sigure. Pentru un confort sporit, puteti sa calatoriti in Zanzibar cu taxiul. Acestea nu sunt prevazute cu aparate de taxat, motiv pentru care este indicat sa conveniti pretul cursei cu soferul, inainte de a porni la drum.

Calatoria cu masina in Zanzibar

In Zanzibar puteti inchiria un autoturism daca aveti peste 25 de ani si carnet de conducere cu o vechime de cel putin doi ani. Este recomandat sa folositi permisul de conducere international sau puteti solicita eliberarea unui permis de conducere local, in baza permisului de conducere romanesc, pentru care trebuie sa achitati o taxa de 10 USD si care se acorda cu o valabilitate de 2 saptamani. Pretul inchirierii unui autoturism variaza intre 40 si 60 USD/zi, la care se adauga costul combustibilului. Drumurile rutiere sunt bine intretinute si asfaltate. Se recomanda turistilor sa conduca cu mare atentie in zonele rurale, unde semnalizarea rutiera este redusa. Daca explorati tara pe cont propriu, este bine sa aveti la voi o harta cat mai detaliata a insulei. Pasionatii de plimbari cu bicicleta pot inchiria bicicleta de la hoteluri pentru o suma ce variaza intre 5 -10 USD/zi.

Calatoria cu feribotul in Zanzibar

Intre Stone Town si Pemba calatoria cu feribotul va costa intre 25 si 50 USD/persoana si dureaza aproximativ 3 ore. Puteti alege din cele doua curse efectuate saptamanal pe aceasta ruta.

Zanzibar