Ghid turistic Ayutthaya

Recomandat pentru: situri religioase, puncte de interes, arhitectura, simbol turistic, atractii inedite, manastiri

Despre Ayutthaya

Oras istoric, situat la confluenta mai multor rauri, Ayutthaya a fost construit la jumatatea secolului XIV de regele U-Thong, avand rolul de capitala a imperiului Siam. Considerat unul dintre cele mai frumoase orase ale evului mediu, Ayutthaya era inconjurat de un zid lung de 12 km, cu o inaltime de 6 m, prevazut cu 99 de porti de acces. Urme ale grandorii de alta data pot fi vazute si astazi in toata provincia. Situata la doar 75 km distanta de capitala Bangkok, Ayutthaya este o destinatie ce nu poate lipsi din itinerariul vostru de vacanta, mai ales daca sunteti amatori de istorie.

Declarat monument UNESCO, la Ayutthaya puteti vizita templul Prasrisanphet, ce gazduieste o impresionanta statuie in bronz a lui Buddha. Pentru a va familiariza cu istoria locului, nu ratati o vizita la Muzeul National Chao Sam Phraya, unde puteti admira artefacte din epoca de glorie a orasului, in timp ce la Ayutthaya Study Center veti afla detalii despre viata si obiceiurile localnicilor din cele mai vechi timpuri. Nu mai putin interesanta se va dovedi o vizita la templul Wat Chai Wattanaram, construit in 1630, ca o replica a templului Angkor.

Compania Indiilor Olandeze si-a deschis o sucursala in Ayutthaya in anul 1608 si doua decenii mai tarziu au primit dreptul de a-si construi o banca si o resedinta pe malul raului Chaophraya. Distrusa in anul 1767, pe fundatiile fostei cladiri se ridica astazi un Muzeul „Baan Hollanda”. Nici din cartierul japonez si nici din fostul cartier portughez nu s-au pastrat foarte multe pana in zilele noastre, dar autoritatile locale incearca sa amenajeze pe situl fostelor asezari cate un muzeu care sa evidentieze relatiile economice dintre localnici si comerciantii japonezi si portughezi. Doar cateva ruine din fosta constructie a Bisericii Dominicane mai pot fi fotografiate astazi.

Principala atractie a locului o reprezinta ruinele vechilor temple conservate in Ayutthaya National Historical Park, un sit arheologic ce se intinde pe cativa kilometri si care inglobeaza orasul vechi Ayutthaya. Fosta capitala a Regatului Siam, timp de patru secole, orasul devine la 1700 cel mai mare oras de pe glob, cu un milion de locuitori, fiind recunoscut pentru ospitalitatea si toleranta religioasa, dar si ca important centru economic si comercial al lumii, tranzitat de comercianti veniti din China, Japonia, Persia, dar si din Europa. In secolul XVI se numara printre cele mai bogate orase ale lumii orientale.

Majoritatea turistilor viziteaza Ayutthaya pentru cateva ore. Dar daca doriti sa inoptati aici, veti putea alege din cele cateva hoteluri si case de oaspeti cu servicii standard, precum Ayuttaya Guest House, Chang House sau Saifon House. Pentru un confort superior, dar si un pret usor mai ridicat, puteti face rezervarea la Baan Lotus sau la Old Palace Resort.

Ayutthaya