Ghid turistic Trinidad si Tobago

Despre Trinidad si Tobago

Situate in sudul Marii Caraibilor si in nord-estul Venezuelei, in apropiere de Barbados, Insulele Trinidad si Tobago formeaza un arhipelag unde insulele omonime sunt cele mai reprezentative, ocupand o suprafata de 5.131 km², cu o populatie de aproape 1.5 miloane de locuitori si unde limba oficiala este engleza. Considerate un adevarat paradis de catre turistii aflati in cautare de vacante tropicale, Trinidad are o istorie ce incepe in anul 1498, cand a fost descoperita de Cristofor Columb, care a revendicat-o in numele coroanei spaniole. Se pare ca la debarcarea lui Columb, insula era locuita de triburile de amerindieni carib si arawak, pe cares paniolii i-au transformat in sclavi.

In anul 1646, atat francezii cat si olandezii si-au manifestat interesul asupra insulelor, dar castig de cauza au avut englezii care, incepand cu anul 1834, au impus un program de emancipare, astfel ca Tobago dipunea de un guvern propriu, dar situatia economica era inca fragila, motiv pentru care proprietarii de pamant au fost nevoiti sa imparta bunurile obtinute din actvitatile agricole cu lucratorii, aflandu-se in incapaciatea de a-i plati. Salvarea a venit abia in secolul XX, cand au inceput sa fie exploatate rezervele de petrol descoperite in zona de coasta, ceea ce a contribuit la redresarea economica a tarii, ocazie cu care s-au facut investitii semnificative in domeniul infrastructurii si a serviciilor publice. De asemenea, turismul a inceput sa detina un rol important, fiind astazi una din principalele surse de venit ale economiei nationala.

Beneficiind de o suprafata mai intinsa decat Tobago, Trinidad concentreaza mai bine de trei sferturi din populatia tarii. Odata ce v-ati hotarat sa va petreceti concediul aici, puteti incepe itinerariul din vacanta din regiunea nordica a insulei, in capitala Port of Spain. Nordul insulei se remarca printr-un grad ridicat de urbanizare, desi sunt inca bine conservate plajele marginite de padurile tropicale. In sudul insulei, San Fernando, al doilea oras ca importanta din insula, este situat intr-un decor natural special, reprezentat de dealurile San Fernando. La fel de atragatoare sunt si zonele urbane de la Arima, Pointe-a-Pierre sau Point Fortin.

Plajele de pe coasta de nord sunt scaldate de ape cristaline ideale pentru a inot, in acest sens, Maracas Bay, numaradu-se printre favoritele turistilor. Daca nu agreati aglomeratia, atunci ar trebui sa va indreptati atentia spre regiunile nord-estice ale insulei Trinidad, ideale pentru practicantii de surfing. In timp ce in est, va veti simti cu adevarat rasfatati, avand in vedere ca in afara de cateva sate rasfirate, peisajul este reprezentat de plaje intinse acoperite cu nisip si palmieri, o zona ideala pentru a va relaxa in natura, alaturi de cei dragi.

Capitala insulei Trinidad, Port of Spain, gazduieste numeroase situri istorice si edificii culturale deosebite, asa cum sunt Palatul Arhiepiscopal, Aleea Brian Lara sau Caterdrala Sf. Trinitate, dar si Palatul de Justitie si Palatul Prezidential. De un numar impresionat de vizitatori se numara Muzeul National de Istorie dar si Muzeul de Arta. St. James Barracks si Piata Woodford, sunt repere turistice importante, in timp ce resorturile turistice de la Arima, Point Lisas, San Fernando sau Sangre Grande, constituie o destinatie perfecta pentru vacanta.

Trinidad este gazda unei flore interesante, unde aveti sansa sa admirati unele dintre cele mai frumoase specii de orhidee, dar si pasari exotice frumos colorate. Centrul Natural Asa Wright, situat in Arima Valley, este locul ideal unde trebuie sa veniti, daca sunteti iubitori de natura si pasari exotice. Pasionatii de ornitologie nu ar trebui sa rateze o vizita la Sanctuarul Carony Bird si in Parcul National Corony Logoon care gazduiesc diverse specii de pasari dar si reptile.

Trinidad este recunoscuta ca fiind insula distractiei, a confortului si a starii de bine, unde muzica traditionala calypso si ritmurile dansului limbo va insotesc la fiecare pas, mai ales daca alegeti sa va petreceti vacanta in luna februarie, cand se desfasoara un carnaval plin de culoare ce confera insulei aerul de sarbatoare.

Pe de alta parte, insula Tobago, este o destinatie turistica remarcabila prin plajeje din regiunea de vest, marginite de ape cristaline, preferate de turistii pasionati de scuba-diving, mai ales in zona Buccoo, unde se afla refice de corali, in timp ce in estul insulei, veti descoperi paduri tropicale cu vegetatie luxurianta. Nu puteti vizita insula, fara sa va opriti si in capitala Scarborough, situata pe tarmul sudic. Insula se setueaza in topul zonelor geografice care promoveaza ecoturismul, fiind gazda celei mai vechi rezervatii de paduri din emisfera vestica. De altfel, cei interesati au sansa sa viziteze vechi plantatii, astazi transformate in rezervatii nationale, care combina intr-o maniera distincta, istoria locala cu frumusetea naturii asa cum sunt Aripo Caves, Devil’s Woodyard sau Cascada Maracas. In timp ce pasionatii de fotografii subacvatice, vor putea surprinde cele mai spectaculoase peisaje in timpul expeditiilor de snorkeling, organizate in principalele plaje din insula sau puteti admira coloniile de testoase care isi depun ouale la Great Courland bay.