Ghid turistic Sousse

Recomandat pentru: cultura, istorie, muzee, situri religioase, arheologie, arhitectura, arta

Despre Sousse

Sousse este un oras din Tunisia si capitala Guvernoratului cu acelasi nume. Orasul este localizat la 140 de km sud de capitala Tunis, in partea central-estica a tarii, in golful Hammamet, care face parte din Marea Mediterana.

Cea mai buna modalitate de a ajunge in Sousse este o cursa cu avionul catre Aeroportul Monastir, aflat la 20 de minute de oras si folosit frecvent pentru cursele charter. De acolo, puteti ajunge in oras foarte usor cu un tren care circula din 30 in 30 de minute. Aveti la dispozitie si Aeroportul Enfida, localizat mai aproape de Sousse, insa este mai dificil de ajuns in oras de acolo, deoarece trebuie sa asteptati un autobuz care circula o data la 90 de minute.

Puteti ajunge si cu trenul in Sousse, deoarece prin gara din oras trece una dintre cele mai importante linii de cale ferata, care leaga Tunis de Sfax si Monastir. O calatorie din Tunis catre Sousse va costa 12 dinari la clasa Grand, 10 la clasa I si 6 la clasa a II-a. Din pacate, trenurile circula cu viteza foarte mica.

Daca doriti sa mergeti in Sousse cu masina, trebuie sa stiti ca Autostrada A1 leaga Tunis de Sousse si va trebui sa platiti o taxa de drum. In plus, Sousse este traversat si de RN1 (Drumul National 1), care leaga orasul cu sudul tarii si cu Libia. Desi drumurile se afla in stare foarte buna, trebuie sa aveti grija, deoarece soferii tunisieni nu respecta regulile de circulatie si accidentele rutiere sunt frecvente. Puteti ajunge in Sousse cu masina si din Italia. Un feribot efectueaza curse din Trapani catre Sousse o data pe saptamana in lunile de vara. O astfel de calatorie dureaza 7-8 ore.

In interiorul orasului va puteti deplasa cu taxiul. Din cauza faptului ca taximetristii tunisieni au o reputatie proasta, va recomandam sa negociati pretul. Pentru a afla un pret corect pentru o anumita cursa, puteti intreba receptionerii de la hotelul unde sunteti cazat. De asemenea, verificati daca taximetristul a resetat taximetrul si nu a lasat tariful de la cursa anterioara, care va fi adaugat pretului cursei dumneavoastra. De obicei, tariful de pornire este de 0.310 dinari, insa noaptea acesta se mareste la 0.510 dinari/km. Puteti folosi pentru transport si taxiurile comune, microbuzele, autobuzele, tuk-tuk-urile sau mini-trenurile.

Sousse este unul dintre cele mai vechi orase din Tunisia, unde veti gasi o Medina autentica, ce face parte din Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO. Este o destinatie turistica populara printre rusi, sarbi, croati, britanici, nemti si cetateni din tarile Europei de Est, datorita plajelor excelente si a apei turcoaz, prin care se vede nisipul de pe fundul marii.

Toate obiectivele turistice din Sousse sunt concentrare in Medina aflata in inima orasului. Dintre acestea va recomandam Marea Moschee, Muzeul Mozaicului, Dar Esid, o casa traditionala tunisiana, Ribat, Muzeul Kalaout El Koubba si Catacombele.

Daca doriti sa iesiti la cumparaturi, trebuie sa stiti ca nu veti avea probleme, deoarece vanzatorii cunosc multe limbi de circulatie internationala, precum franceza, engleza, spaniola si germana. Pentru cumparaturi va recomandam Soula Centre si Medina, cu preturi rezonabile doar daca negociati.

Daca doriti sa luati masa, trebuie sa stiti ca preturile sunt mici si veti plati in jur de 10 dinari pentru o masa pentru doua persoane. La restaurantul Libo, aflat langa port, puteti consuma feluri de mancare excelente din peste. O sticla de apa imbuteliata de jumatate de litru costa intre 0.200 si 0.400 dinari, iar o Coca-Cola costa intre 0.800 si 1.5 dinari, in functie de supermarket sau hotel. Ceaiul este bautura preferata a localnicilor si veti gasi multe sortimente in cafenele si restaurante, cele mai populare fiind ceaiul cu menta si cel cu migdale. Asteptati-va sa vi se ofere ceai daca veti cumpara lucruri mai scumpe din magazine sau din souq. Alcoolul este foarte greu de gasit si relativ scump. Asteptati-va sa platiti 2-3 dinari pentru o sticla de bere indigena de 0.33 si 2-12 dinari pentru o sticla de vin local cumparata de la magazin sau dublu daca o cumparati din bar sau restaurant. Tariile sunt cel mai greu de gasit si sunt extrem de scumpe. La barurile hotelurilor veti plati 3-6 dinari pentru 50 de ml de vodka sau gin. Singurul supermarket care comercializeaza tarii este Magasin General, unde o sticla de whiskey sau de gin costa 80-120 de dinari. Alcoolul nu este vandut in zilele de vineri.

Sousse este unul dintre putinele locuri din Tunisia in care viata de noapte este animata. Exista barurile normale, cluburile, discotecile si cabareturile. Dintre acestea va recomandam Saloon Disco, Be One si Edge Bar.

In ceea ce priveste hotelurile, va recomandam sa nu comparati categoria acestora cu a hotelurilor europene. Hotelurile de 4-5 stele sunt recomandate, deoarece acestea au standardele unui hotel de 3-4 stele din Europa. Daca nu aveti un buget foarte mare alocat cazarii va recomandam Hotel Gabes. In cazul in care aveti un buget mai generos pentru cazare, va recomandam Hotel de Paris si Abou-Nawas Boujaafar.

Top obiective turistice Sousse

Fortul din Sousse
Fortul din Sousse

Ribat este una dintre cel mai vechi constructii din Africa de Nord, dar, totodata, cea mai veche din tipologia ribata. Ribat a fost construit in epoca...

Marea Moschee din Sousse
Marea Moschee din Sousse

Construita in secolul al IX-lea, remodelata in secolul al X-lea si al XVII-lea, Marea Moschee are o alura deosebita, aducandu-ne aminte de Ribat (Fortul),...

Muzeul Arheologic din Sousse
Muzeul Arheologic din Sousse

Orasul vechi din Sousse se numeste Medina, un loc care pare scos din povestile tineretilor noastre. Muzeul Arheologic se afla in inima acestui complex...

Muzeul Palatului Essid din Sousse
Muzeul Palatului Essid din Sousse

Palatul Dar Essid este o cladire care a fost construita in secolul al X-lea, dar nu se stie cu exactitate motivul si scopul initial al acestei constructii....

Sousse