Informatii utile Turcia

Date generale


Capitala: Ankara
Moneda: Lira turceasca (TRY)
Limba oficiala: Turca
Fus orar: GMT 02:00
Religie: Musulmani (98%), Alte religii (2%)

Turcia este recunoscuta pentru


istorie
puncte de interes
arhitectura
situri religioase
atractii inedite
plaja
muzee

Cand este indicat sa vizitati Turcia

Turcia, prin pozitia ei geografica, are o multime de climate, cu diferente destul de accentuate intre ele. Asadar, perioada cea mai buna de a vizita aceasta tara depinde si de zona in care doriti sa mergeti. Zonele de coasta din Marea Egee si Mediteraneana au o clima temperat mediteraneana, cu temperaturi calde pe timpul verii, si ierni blande si umede. Coasta Marii Negre este o regiune ploioasa cu clima temperat oceanica. Aici ploua in majoritatea timpului. Daca doriti sa vizitati litoralul, va recomandam deci sa optati pentru coasta Marii Egee sau Mediteraneene.

Temperaturi medii lunare in Turcia

In interiorul tarii conditiile climatice sunt mai dure, cu soare si ariditate caci muntii impiedica curentii oceanici sa patrunda in interior. Asadar, iernile sunt foarte geroase, dar verile sunt calde. Din acest considerent, perioada optima de vizitare este cu siguranta anotimpul de vara. 

Ce sa luati in bagaj

Daca va hotarati sa vizitati litoralul imens al Turciei (peste 8000 de kilometri de plaje), evident ca va trebui sa luati cu dumneavoastra costumul de baie si cele necesare zilelor insorite. Litoralul Marii Negre este mai ploios, deci daca optati pentru aceasta zona va trebui sa luati cu dumneavoastra si o umbrela. Interiorul tarii este foarte torid pe timp de vara, asadar puteti lua haine subtiri, din materiale naturale. In ceea ce priveste restaurantele, localurile... aici gasiti atat localuri exclusiviste unde tinuta este obligatorie, dar si terase si pub-uri mai putin conventionale, unde puteti opta pentru o tinuta mai lejera.

Cati bani sa luati

Unitatea monetara oficiala in Turcia este lira turca. Aceasta este echivalentul a aproximativ 1,7 lei, deci 0,75 $. Se pot efectua plati cu cardul oriunde este afisat simbolul Mastercard / Visa. Se dau dau diferente in bani gheata oriunde in capitala si in restul oraselor.

Autobuzele in Turcia

Autobuzele sunt mijlocul de transport principal in Turcia, sunt usor de folosit, economice si de obicei confortabile. Cele mai cunoscute si mai consacrate companii de autobuze din Turcia la momentul actual sunt Ulusoy, Varan, Kamil Koc si Pumukkale. Ulusoy are preturile cele mai ridicate, in timp ce Pamukkale are preturi mai accesibile. Mai exista si alte companii de acest gen ce acopera mai multe parti ale tarii. Pretul biletelor este afisat de obicei in interiorul autobuzului, in dreapta soferului. Biletele se achizitioneaza tot de la conducatorul autovehiculului. 

Cursele de noapte sunt in general folosite pentru distantele lungi, dintr-un oras in altul. Exista si microbuze, tip taxiuri, care nu au trasee prestabilite. Ele pot fi cooptate din diferite locuri, la preturi foarte mici, si merg pe distante mari. Poarta denumirea de “Dolmus”.

Taxiurile in Turcia

Taxiurile se pot gasi peste tot si sunt in general de culoare alba, sau galbene, in functie de companie. Trebuie sa fie echipate cu aparat de taxat pe kilometru, iar numarul indicator sa fie la vedere. Becul verde indica disponibilitatea taxiului. Totusi, preturile sunt destul de ridicate.