Ghid turistic Istanbul, Turcia. Informatii utile pentru o vacanta in Istanbul si recomandari ale turistilor privind obiectivele turistice din acest oras

Ghid turistic Istanbul

Cel mai mare oras al Turciei, Istanbul, reprezinta centrul cultural, economic si turistic al tarii. Situat pe malurile Bosforului, in nord-vestul Turciei, intre Marea Marmara si Marea Neagra, Istanbul este considerat un adevarat nucleu cultural si istoric al Europei. Fondat in anul 660 I.Ch., sub numele Byzantinum, a fost pentru 16 secole, pe rand, capitala Imperiului Roman (330-395), a Imperiului Bizantin (395-1204, 1261-1453) si a Imperiului Otoman (1453-1922). Nu mai putin de sapte milioane de vizitatori tranziteaza anual Istanbulul, acesta avand si rolul de capitala culturala europeana in 2010, situand orasul in top 10 cele mai cautate destinatii turistice din lume. Laolalta cu acesta si in mare parte datorita lui, Turcia a devenit una dintre cele mai vizitate tari din lume. Atractia turistica majora o reprezinta centrul istoric al orasului. Numeroase monumente istorice de aici se regasesc pe lista obiectivelor protejate UNESCO.

O metropola vasta, Istanbul a inceput sa fie cunoscuta de romani, in detaliu, imediat dupa prabusirea regimului comunist, in anii 1990, multumita schimburilor comerciale avantajoase. In ultima vreme, mai ales datorita zborurilor directe efectuate de companiile aeriene Tarom si Turkish Airlines, pachetele de weekend la Istanbul au oferit sansa multora dintre noi de a-l vizita, fie doar si pentru cateva zile, timp in care putem sa vizitam principalele obiective turistice si sa simtim, pentru o scurta perioada de timp, atmosfera cosmopolita, cu arome de orient. Totusi, pentru ca timpul reprezinta o problema, este bine sa va informati cat mai bine despre tot ce are de oferit orasul situat pe doua continente. Din acest motiv, am creat acest ghid turistic Istanbul.

Orasul Istanbul era cunoscut in vremea bizantinilor sub numele de Byzantium, avand la origine numele regelui Byzas, cel care a format aici prima colonie, in anul 660 I.Ch. Constantin cel Mare este cel care a schimbat numele orasului din Byzatium in Constantinopolis (in anul 330), cand a fost tranformat in capitala a Imperiului Roman de Rasarit. Numele de azi, Istanbul, a fost adoptat oficial in anul 1930.

Aparitia orasului este una foarte bogata si complexa, conform descoperirilor arheologice. Istoria acestuia debuteaza in anul 660 i.Ch., cand triburi din Magara, aflate sub conducerea lui Byzas, pun bazele noului oras Byzantium pe malul european al Bosforului. Orasul a fost dominat pentru o scurta perioada de persi, in secolul V i.Ch, dar a fost recucerit de greci. Byzantium a facut parte din Liga ateniana, pana la obtinerea independentei in anul 355 i.Ch. Aliati ai Imperiului Roman, au devenit parte integranta a imperiului in anul 73 i.Ch. Constantin cel Mare muta capitala imperiului la Constantinopol, moment in care incep sa fie ridicate biserici, inclusiv binecunoscuta Sfanta Sofia, considerata secole de-a randul cea mai mare catedrala a lumii.

De-a lungul Evului Mediu, Constantinopol a fost considerat cel mai frumos si mai mare oras din Europa. Acesta incepe sa decada dupa cea de-a patra cruciada, cand este jefuit. La mijlocul secolului XIV, sub conducerea ultimului imparat roman, Constantin al XI-lea, Sultanul Mahomed II Cuceritorul captureaza Constatinopolul si il declara capitala a Imperiului Otoman. Una dintre primele actiuni ale sultanului, la intrarea in oras, a fost sa numeasca un iman la conducerea Sf. Sofia, care a fost transformata in Moschee Imperiala. Sultanul a repopulat orasul cu musulmani, crestini si evrei adusi din Anatolia. De asemenea, locuitori din insulele grecesti, Italia dar si Germania au venit sa se stabileasca aici, oferind noii capitale un aspect cosmopolit. Sultanul a recladit orasul, construind Marele Bazar si Palatul Topkapi - resedinta oficiala a sultanului. Otomanii au transformat Constantinopolul dintr-un centru al crestinatatii, intr-un simbol al culturii islamice.

Sub conducerea lui Soliman Magnificul (1520-1566), Constantinopolul cunoaste o perioada de mare dezvoltare culturala. Arhitectul sultanului, Sinan Mimar, a construit cladiri reprezentative, recunoscut fiind astazi prin decoratiunile de ceramica, caligrafiile si miniaturile folosite. Construirea in secolul XIX a podului peste Cornul de Aur, a legat Istanbul de Europa (1880) prin linii feroviare, electricitate, tramvaie, ceea ce a dus la o dezvoltare rapida a orasului.

Abundenta de monumente istorice, cladiri impresionante, galerii de arta si numeroasele muzee concureaza cu viata de noapte, foarte dinamica, baruri, cluburi, restaurante, muzica, dans, distractii, mancaruri traditionale si nu numai. Toate acestea vor tranforma vacanta dumneavoastra la Istanbul intr-una de neuitat!

Spune si prietenilor tai:

Mai multe despre Istanbul

Oferte Turistice in Istanbul

Top evenimente

Iul

31

Festivalul International de Jazz din Istanbul

Jazzul care poate fi auzit la acest festival este cantat atat de localnici, cat si de artisti internationali. Data: 1 …

Detalii

Noi

10

Bianualul din Istanbul

Cel mai important festival de arta din Istanbul are loc in cladirile istorice din oras, prezentand colectii de arta …

Detalii

Apr

15

Festivalul International de Film din Istanbul

Fundatia Culturii si Artei din Istanbul organizeaza un festival anual de film, pentru care sunt selectate o serie de …

Detalii

Mai

31

Festivalul International de Teatru din Istanbul

Festivalul sustine numeroase si variate acte teatrale din Turcia si din Europa. Data: 10 mai – 31 maiLocul desfasurarii: diferite …

Detalii

Iun

29

Festivalul International de Muzica din Istanbul

Organizat de Fundatia Culturii si Artei din Istanbul, festivalul a ajuns sa fie unul din cele mai importante de …

Detalii

Top obiective turistice

Palatul Dolmabahce din Istanbul

Palatul Dolmabahce din Istanbul

Palatul Dolmabahce se gaseste pe malul european al Bosforului, in Istanbul, fiind un simbol al orasului, construit in secolul …

Detalii
Moscheea Albastra din Istanbul

Moscheea Albastra din Istanbul

Moscheea Albastra este cea mai mare moschee din Istanbul si este singura moschee din Turcia care are sase minarete …

Detalii
Palatul Topkapi din Istanbul

Palatul Topkapi din Istanbul

La fel ca si Biserica Sfanta Sofia, Palatul Topkapi se situeaza in topul preferintelor turistilor sositi la Istanbul. Mehmet …

Detalii
Biserica Sfanta Sofia din Istanbul

Biserica Sfanta Sofia din Istanbul

Cea mai mare biserica a lumii crestine timp de aproape un mileniu, Sfanta Sofia din Istanbul (Hagia Sophia), se …

Detalii
Marele Bazar din Istanbul

Marele Bazar din Istanbul

Cu un numar de peste 4000 de magazine si acoperind peste 58 de strazi, Marele Bazar din Istanbul are …

Detalii