Cum se ajunge in Turkmenistan

Calatoria cu avionul in Turkmenistan

Ashgabat International Airport (ASB), este unul dintre cele doua aeroporturi internationale ale tarii si se gaseste la 10 km NV de Ashgabat. Compania nationala Turkmenistan Airlines are zboruri spre Abu-Dhabi, Birmingham, Delhi, Karachi, Kiev, Londra, Moscova si Tashkent. Alaturi de compania nationala, alte companii, precum Iran Air, Lufthansa (Baku si Frankfurt), Pakistan International, Turkish Airlines (Istanbul), Ukrainian Airlines si Uzbekistan Airways, au zboruri spre principalele orase din tara.
Nu exista zbor direct intre Bucuresti si Ashgabat, dar exista curse care pot face legatura cu aceasta destinatie, respectiv, Bucuresti – Istanbul – Ashgabat, o calatorie de aproximativ 5 ore, fara a mai lua in calcul durata escalei de la Istanbul.

Al doilea aeroport international din tara este Mary Airport, situat la 6 km NE distanta de centrul orasului Mary. Acesta a trecut, de curand, printr-un proces de modernizare si extindere. Deocamdata, doar compania Turkmenistan Airlines efectueaza zboruri de aici cu destinatia Ashgabat si Dashoguz.

Calatoria cu autobuzul in Turkmenistan

Tara nu dispune de un sistem de transport public foarte eficient si autubuzele sunt vechi si lispite de confort. Microbuzele, denumite local mashrutki, sunt cele mai uitilizate mijloace de tranport public in aceasta tara. Din capitala Ashgabat, exista curse zilnice spre principalele orase din tara. Pentru ajunge din Ashgabat la Dosogus puteti lua microbuzul. Pentru care un bilet, achitati 5 USD/pers., iar drumul dureaza pana la 12 ore. Dar, in functie de conditiile meteo si de starea drumurilor, puteti ajunge la destinatie si in 18 ore. La Balckanabat, statia de autobuz se gaseste in nordul orasului, langa Bai Bazar. De aici, sunt microbuze care circula spre Konye Urgench, biletul va costa doar 1 USD/, iar durata calatoriei este de aproximativ 2 ore. Mary se gaseste la aproximtiv 4 ore distanta de Ashgabat (3 USD/bilet) si doua ore de Turkmenabat (2 USD/bilet). Sunt si cateva autobuze care circula intre cele doua orase, care care au plecari la primele ore ale diminetii.

Servicii de transport cu autobuzul international nu prea exista in Turkmenistan. Sunt doar cateva autobuze care circula intre Ashgabat si Mashhad, dar nu au ore fixe de sosiri/plecari si nici ghisee de unde sa puteti cumpara biletele. Acestea se achizitioneaza de la sofer. Singura varianta este sa apelati la microbuze care au, in general, statii fixe in aproprierea garilor. In orasele mai mari, transportul public este relativ eficient si foarte ieftin.

Calatoria cu masina in Turkmenistan

Infrastructura rutiera este destul de slab dezvoltata in aceasta tara. Principalale drumuri din marile orase sunt, in general, intr-o stare buna, mai putin drumul care leaga Darvaza de Kunya Urgench. Drumurile secundare sunt de cele mai multe ori impracticabile, in special, in timpul ploilor. Turistii romani pot conduce autoturisme in baza carnetului de conducere romanesc sau international. Condusul se efectueaza pe partea dreapta a sensului de mers. Se recomanda sa conduceti cu mare atentie, deoarece strazile nu sunt semnalizate. Fiti atenti la pietoni! Limitele de viteza sunt de 50 km/h in zonele urbane si de 90km/h in afara localitatilor. Nu se recomanda condusul pe timpul noptii din cauza vizibilitatii reduse asupra drumurilor. In ce priveste parcarea, aceasta este permisa doar in zonele special amenajate in acest sens. Este interzisa parcarea in apropierea institutiilor publice. Pentru a conduce autoturismul in afara capitalei, aveti nevoie de un permis special de trecere, emis de autoritatile locale, care vi se acorda numai in conditiile in care dispuneti de un ghid care sa va insoteasca. Puteti inchiria masini, in aceasta tara, cu preturi ce variaza intre 70 si 250 USD.

Calatoria cu trenul in Turkmenistan

Exista o ruta feroviara principala care traverseaza tara de la est la vest, de unde pornesc si cateva linii secundare. Ruta principala – Transcaspian, prima linite de tren care a circulat in Asia Centrala, ajunge pana la zona de port al Turkmenistanului, in apropierea tarmului Marii Caspice, face legatura cu capitala Ashgabat si continua spre orasele Mary si Turkmenabat, spre ganita cu Uzbekistanul. O alta ruta importanta, porneste din Turkmenabat spre Amu-Darya si ajunge la Dashogus, in nordul tarii. Pentru a ajunge din capitala la Turkmenbashi sau Turkmenabat, este recomandabil sa folositi trenurile de noapte, prevazute cu vagoane de dormit. Acestea pleaca din capitala la miezul noptii si ajung, la destinatii, a doua zi dimineata. Exista un tren care circula saptamanal de la Alma Ata spre Kazahstan.