Despre Ucraina

Ucraina este a doua tara ca marime din Europa, dupa Rusia. Aceasta este marginita de Marea Neagra la sud, este invecinata cu Rusia la nord si la est, cu Belarus in nord si cu Polonia, Slovacia, si Ungaria in vest, si cu Romania si cu Ungaria in sud. Ucraina dispune de un imens potential turistic care ii incanta pe numerosii vizitatori in vacanta in spatiul ex-comnist. Este o tara care beneficiaza de conditii climatice excelente si de peisaje pitoresti. Numeroase regiuni din Ucraina se pot lauda cu originalitatea lor etnica. Turistii care aleg fostul stat sovietic vor avea ocazia sa descopere cultura nationala, cantecele, dansurile si mancarea tipic ucrainiana.

500 de orase din Ucraina au fost fondate in urma cu peste 900 de ani, iar 4500 de sate in urma cu peste 300 de ani. Peste 150.000 de monumente culturale, istorice si arheologice reflecta istoria remercabila a poporului ucrainian. Din punct de vedere cultural, Ucraina poseda numeroase atuuri, incepand cu orasul Kiev, capitala considerata de multi ca fiind "mama tuturor oraselor rusesti". Acesta ii va incanta pe amatorii de cultura slava cu bisericile sale ortodoxe. Ucraina ii poate seduce si pe amatorii de mare si de soare datorita orasului Odessa sau al intregii peninsule Crimeea.

Daca iubiti varietatea, atunci Ucraina este ideala pentru voi. In partea de est a raului Nipru, veti auzi mai ales vorbindu-se limba rusa, veti vedea faimoasele papusi rusesti babouchkas, veti descoperi satucurile de aici si veti putea profita din plin de calm si de liniste, in timp ce in partea de vest a raului, se vorbeste mai mult limba ucrainiana si veti putea descoperi animatia urbana. In Ucraina, natura este regina: puteti lenevi pe plajele Marii Negre sau sa va lasati fermecati de atmosfera nostalgica de la Sevastopol.

O mare varietate de atractii din Ucraina ii atrag pe turistii din lumea intreaga. Monumentele cele mai remarcabile sunt "Kievo Pecherskaia Lavra" (sau Manastirea Pesterilor din Kiev), Catedrala Sfanta Sofia de la Kiev - ce contine icoane si fresce splendide si care este situata intr-o zona frumoasa si centrul istoric din capitala. Catedrala Sf Vladmir este sediul bisericii rivale pro-ucrainiene.

Capitala Ucrainei, Kiev, este un oras cosmopolit, care are o populatie de peste 2 milioane de locuitori si care are de oferit turistilor o varietate mare de atractii turistice. Orasul Vechi din Kiev este plin de cladiri istorice. Capitala Ucrainei este celebra si datorita biericilor sale ortodoxe cu domuri aurii. Puteti inota alaturi de localnici in raul Nipru din Kiev, sau sa pescuiti la copca pe timpul iernii.

In centrul istoric al orasului Liov, cu amosfera sa vieneza, turistii vor putea admira arhitectura uimitoare a localitatii si sa exploreze atractiile minunate, cum ar fi Muzeul National, Muzeul Etnografiei si al Artizanatului sau Muzeul Istoriei. Orasul Lvov sau Liov, cum mai este cunoscut, este un adevarat muzeu in aer liber. Arhitectura este aici foarte diferita fata de celelalte orase ala Ucrainei. Nu trebuie sa ratati Catedrala Latina, un superb edificiu in stil gotic. Andriyivsky Uzviz reprezinta cea mai veche strada din Ucraina, aici organizandu-se o multime de targuri, concerte, dar si festivaluri. Pe aceasta strada veti putea vizita, de asemenea, si o multime de magazine, galerii de arta si ateliere.

Carpatii Ucrainieni poseda numeroase atractii pentru turisti - spatii naturale extrem de frumoase, paduri, preerii alpine, rauri si lacuri in munti, izvoare minerale curative etc. Acest lant montan ii incanta pe adeptii turismului verde si pe cei ai drumetiilor. Ucraina ii poate seduce insa si pe iubitorii de mare si de soare, cu orasul Odessa, care se afla pe malul Marii Negre, sau cu Crimeea, o peninsula, ale carei peisaje ne amintesc de cele din insulele grecesti.

Vreti sa vedeti cea mai mare piata din Europa? Atunci alegeti Harkov! Harkov este al doilea oras ca marime din Ucraina, in centrul sau aflandu-se Piata Libertatii, dupa cum spuneam, cea mai mare piata publica din Europa! Relaxati-va la Bila Tservka, oras al carui nume inseamna « biserica alba ». Aici, trebuie sa vizitati neaparat Oleksandria, un parc national de 2 km² care dateaza din secolul al XVIII-lea si adaposteste peste 600 de specii de arbori exotici.

Descoperiti orasul Sevastopol, vechiul oras despre care Lev Tolstoi a scris in operele sale. Este, cu siguranta, cel mai placut oras din Ucraina. Situat in apropierea Marii Negre, orasul are cateva plaje care se intind pe foare multi kilometri care ii vor incanta pe amatorii de gen. Iubitorii de cultura vor putea vizita aici nu mai putin de 2000 de monumente! Nu trebuie sa ratati un tur cu vaporul, prin portul militar, care adaposeste o impresionanta flota ruseasca. Regiunea Poltava a fost imortalizata intr-un poem de catre Contele Pushkin, mare parte din istoria sa avand legatura cu razboiul dintre Suedia, Rusia si Ucraina.

La peste 20 de ani de la explozia reactorului de la uzina nucleara, Cernobil este deschis azi turistilor (cu anumite conditii, bineinteles). O vizita aici este incredibila, la fel de fascinanta cum este de emotionanta. Natura si-a reintrat in drepturi. Se afla la o ora de Kiev si locul poate fi vizita in deplina siguranta, pe perioade scurte de timp. Cu siguranta ca va fi cea mai memorabila experienta din Ucraina.

In zilele noastre, Crimeea a devenit locul de vacanta favorit al turistilor ucrainieni si rusi. Tarii au construit aici cele mai frumoase resedinte secundare pe malul apei. Este o regiune vasta, insorita, din sudul Ucrainei, celebra datorita oraselor sale istorice, cum ar fi Yalta si plajelor de pe malul Marii Negre. Unul din simbolurile Ucrainei il reprezinta Treptele Potemkin. Escaladarea acestui monument gigant, lung de aproximativ 125 de metri, reprezinta o experienta impresionanta.

In Ucraina veti putea invata si sa dansati. Fie ca preferati pasii plini de viata ale dansuriloe cazacesti, traditionala Gopak, muzica hudaki sau stilul balerinelor clasice, muzica joaca un rol extrem de important in Ucraina. Statiunile de schi din Ucraina sunt foarte bine echipate. Peisajele sunt superbe si natura este foarte bine protejata. Veti redescoperi aici muntele, adevaratul munte. Departe de turismul de masa, mergeti sa descopeiti cultura si traditiile in inima Ucrainei. Puteti opta pentru un sejur in Bukavel, micul "Courchevel al Carpatilor ucrainieni", care se afla la doar cativa kilometri de frontiera cu Romania. Veti descoperi aici cabane din lemn sculptat, biserici cu cupole si plimbarile cu sania, poate mai frumos si mai distractiv decat in Alpi!

In concluzie, Ucraina este o tara minunata. Exista aici numeroase atractii pe care turistii trebuie numai sa le descopere!

Articole din Ucraina

Top10 cele mai ieftine capitale europene
Top10 cele mai ieftine capitale europene

Va propunem un top al celor mai ieftine 10 capitale europene din punct de vedere turistic. S-au luat in considerare mesele zilnice (la restaurante tip...