Despre Kiev

Kiev este capitala Ucrainei, un oras milenar, incarcat de istorie si de traditii ortodoxe, care a suferit nenumarate invazii. Legendele spun ca orasul a fost fondat de catre patru frati: Kyi, Shchek, Khoryv si sora lor Lybid. Kiev a fost distrus aproape in totalitate in timpul invaziei mongolilor din 1240, si de atunci a fost prins in mijlocul a numeroase razboaie si alte conflicte desfasurate in partea de est a Europei. Patrimoniul religios, fara egal, este fara indoiala elementul cel mai interesant de descoperit si cel mai bogat din punct de vedere estetic. Bisericile si manastirea Pechersk Lavra sunt cele mai vizitate obiective.

Kiev a fost capitala primei mari civilizatii slave de Est. Orasul a devenit extrem de repede un centru politic si cultural, faimos pentru frumusetea sa. Balzac spunea: “Kiev, oras etern. Este Roma Nordului” Au venit apoi, pe rand, declinul si renasterea sa. Sub ocupatia rusa, Kiev a inceput sa se dezvolte. Mai apoi, Kiev a devenit capitala Ucrainei.

O data cu caderea serii, totul se schimba, chiar si fata orasului. Daca va veti plimba seara pe strazile si in pietele din Kiev, veti descoperi o cu totul alte trasaturi ale Kievului, total diferite de cele cu care erati obisnuiti. Nu degeaba, Kiev este denumit "orasul panoramelor". Seara, veti putea admira aici niste privelisti minunate, atunci cand orasul este impodobit cu o mie si una de luminite. Monumentul Sfantul Vladimir cu crucea sa luminoasa, iluminatul multicolor al templelor si al podurilor, razele proiectoarelor – toate acestea sunt la fel de insolite, cum sunt de fermecatoare - imposibil de luat privirea de la ele!

Parcurile sunt in Kiev un simbol local. Desi Kiev este un oras cu o suprafata enorma, li se recomanda turistilor sa-l parcurga pe jos. Bulevardele mari si late sunt suficient de bine amenajate pentru ca orice turist sa reuseasca sa se descurce si sa ajunga la destinatie fara a fi nevoit sa intrebe pe cineva. De altfel, aici a fost amenajata o insula intr-un imens parc de atractii, hidroparcul. Cei care iubesc alte orase, precum Praga sau Budapesta, vor adora orasul Kiev! Trebuie neaparat sa vizitati orasul unde s-au nascut celebritati precum Milla Jovovich sau Kazimir Malevitch.

Kiev este un oras cu un patrimoniu artistic, arhitectural si cultural de prim rang. Printre cele mai importante monumente este Catedrala Sfanta Sofia, locul unde printii din Kiev erau incoronati si care pastreaza mozaicuri si fresce exceptionale care dateaza din secolul al XI-lea. Catedrala se afla in partea veche a orasului si a fost construita in anul 1037. Este cel mai vechi edificiu al orasului, are 13 cupole si este considerat un adevarat muzeu, deoarece aici nu se mai tin slujbe. Poarta aurita, care dateaza din anul 1037 si care a rezistat invaziei mongolilor, a fost reconstruita in anul 1982, atunci cand s-au celebrat 1500 de ani de la infiintarea orasului. Catedrala Sfantul Vladimir, ale carei fresce constituie un Muzeu al artei ruse de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Doamna de otel, o statuie de peste 60 de metri, atrage destul de usor privirea turistului. Aceasta domina Muzeul Razboiului, care se afla in apropierea unei alte atractii: Pechersk Lavra. Pe partea opusa, mai aproape de portul fluvial, se afla Podil, vechiul foburg (suburbie), devenit cartier sic pe la jumatatea secolului al XIX-lea. Trebuie neaparat sa faceti o vizita si la Casa cu Himere, o cladire cu o arhitectura destul de stranie. Burlanele acesteia sunt in forma de trompa de elefant, rinocerii, antilopele, broastele gigantice, sirenele si alte figuri sunt construite din ciment. Pornind de la Catedrala Sfanta Sofia, cu siguranta ca nu veti rata si Manastirea Sfantul Mihail cu domurile sale aurii si care poarta numele patronului protector al orasului. Este situata in inima administrativa si istorica a orasului. Muzeul Bulgakov este consacrat celebrului scriitor. Este situat in casa in care s-a nascut si in care si-a petrecut copilaria acesta.

In Kiev veti gasi foarte multe biserici, manastiri si muzee. Veti fi sedusi, cu siguranta, de arhitectura orasului, de numeroasele vile burgheze si aristocratice din cartierul Lipki. Cu siguranta ca veti aprecia si aspectul verde al orasului, si de ce nu, numeroasele sale plaje, cele care atrag, pe timp de vara, foarte multi turisti si chiar localnici!

Articole din Kiev

Top10 cele mai ieftine capitale europene
Top10 cele mai ieftine capitale europene

Va propunem un top al celor mai ieftine 10 capitale europene din punct de vedere turistic. S-au luat in considerare mesele zilnice (la restaurante tip...