Ghid turistic Uganda

Recomandat pentru: arhitectura, arta, atractii inedite, cladiri administrative, istorie, puncte de interes, situri religioase

Despre Uganda

Republica Uganda se gaseste in estul Africii si se invecineaza cu Kenya in est, la nord cu Sudanul, in est cu Republica Congo, iar in sud cu Tanzania. Tara fara iesire la oceanul planetar, ocupa o suprafata de 236.040 km² si numara o populatie de circa 36 milioane de locuitori.

Cunoscuta si sub numele de „Perla Africii”, Uganda a fost locul unde s-au format de-a lungul timpului mai multe regate, dintre care cel mai important a fost Buganda, sub conducerea lui Metusa I, care cunoaste o maxima expansiune teritoriala in a doua jumatate a secolului XIX. Conflictele interne de natura religioasa au permis Imperiului Britanic sa-si impuna controlul in zona, situatie in care Regatul Buganda intra sub protectorat britanic incepand cu 1896. Abia in anul 1963 Uganda reuseste sa-si proclame independenta, devenind republica federala.

Cu o economie bazata, in special, pe activitati agricole, desi dispune de importante resurse minerale, insuficient exploatate, Uganda incearca sa-si gaseasca echilibrul economic, social si politic pe fondul unor confruntari militare civile si a unui sistem politic dictatorial, ce s-a intins pe mai multe decenii.

Principalul centru economic se afla la Kampala, oras situat in sud-estul tarii, ce indeplineste si rolul de capitala incepand cu anul 1962. Kampala gazduieste cateva universitati si institute de cercertare, dar si biblioteci, teatre si muzee, pe langa edificii culturale ce dateaza din timpul colonistilor si nu numai.

Uganda este astazi una dintre putinele tari ale lumii care conserva habitatul natural gorilelor de munte si al cimpanzeilor. De altfel, aici se gaseste un numar impresionat si divers de primate, unele specii rare, iar frumusetea tarii este data Muntii Rwenzori, de cascade impresionante, de Lacul Victoria si nu in ultimul rand de ospitalitatea localnicilor. Principala atractie a tarii o reprezinta Parcul National Bwindi, situat in sud-vestul tarii, un spatiu unde aveti ocazia sa admirati specii rare de gorile, dar si pasari si fluturi.

Relieful tarii este alcatuit, in mare parte, din podisuri scaldate de lacuri, intre care cele mai importante sunt Edward si Albert, separate de lantul muntos Ruwenzori. In regiunile sud-vestice, cei mai reprezentativi sunt Muntii Virunga, in timp ce la est se gasescc cateva masive vulcanice, dintre care cel mai inalt este Mount Elgon (4321m). Un punct de atractie important il reprezinta cascadele din Parcul National Murchison, locul unde Nilul izvoreste de la o inaltime de 40 de metri iar panorama creata este un adevarat spectacol al naturii.

In afara de cascade, parcul este locul unde traiesc crocodili, hipopotami, lei, leoprazi, girafe si numeroase specii de pasari. Uganda se numara printre destinatiile turistice preferate de pasionatii sporturilor de apa, in special practicantii de rafting, in timp ce Lacul Victoria este preferat de pasionatii calatoriilor cu barca. Nici iubitorii itinerariilor montane nu sunt neglijati. Muntii Rwenzori, cu varful Margherita ce atinge inaltimi de 5.109 m, este unul dintre cele mai impresionante lanturi muntoase de pe continentul african.