Transport Ungaria

De precizat este ca numai in Budapesta exista metrou, asa ca se pare ca Romania are ceva in comun cu tara vecina. Asadar, cea mai rapida cale de a ajunge undeva in capitala este cu metroul. Puteti sa va procurati biletul de sectie, valabil pentru calatorii scurte, pana la trei statii, biletul de transfer, pentru calatorii cu transfer intre linii sau biletul de sectie-transfer, pentru calatorii de pana la cinci statii, cu transfer intre linii.

In 1870 incepe sa se vorbeasca in capitala Ungariei despre metrou, urmand ca in 1894 sa inceapa lucrarile. La acestea au participat in jur de 2000 de muncitori si s-au folosit cele mai bune utilaje. Astazi, sistemul este compus din trei linii. A patra linie este in constructie, iar planurile pentru linia cinci sunt gata de implementare.

Exista foarte multe in Ungaria, insa sunt folosite in special pentru calatorii in tara. Exista firme care organizeaza turul tarii sau excursii, in schimbul unor sume modice. Si in Budapesta exista o retea de autobuze foarte bine pusa la punct, pentru toate liniile exista un acelasi bilet, care se poate procura o singura data.

Tramvaie nu veti gasi peste tot in Ungaria, ci numai in Budapesta. O suma de 140 de milioane de euro s-a investit in acest domeniu, iar in Budapesta, in general, tramvaiele sunt joase. Conducerea capitalei este foarte preocupata de transportul intern, dar si extern in aceeasi masura, motiv pentru care in 2006 a investit destul de mult si in tramvaie.

Sunt usor de detectat, in special pentru ca au placuta galbena sau culoarea galbena in general. Preturile variaza, in functie de compania de taxi aleasa, insa aveti grija. Uneori soferii pot profita de turisti, pentru ca acestia nu stiu strazile foarte bine. Taxiurile sunt recomandate pentru transportul in oras, pentru ca in afara acestuia, preturile explodeaza.