Despre Uzbekistan

Situata in Asia Centrala, Republica Uzbekistan se intinde pe o suprafata de 447.400 km² si numara o populatie de 29 milioane de locuitori, cu o densitate de 62 loc./km². Conform ultimelor estimari din 2011, speranta de viata a locuitorilor de aici este de 69,74 ani pentru barbati si 75,98 ani pentru femei. Limba oficiala a Republicii Uzbekistan este uzbeka, dar pe arii extinse se vorbeste si limba rusa. Sub aspect administrativ, tara este formata din 12 regiuni si 226 de orase, la care se adauga Republica autonoma Karakalpakistan. Teritoriul Uzbekistanului este cuprins intre depresiunile Turanului, cu o buna parte din pustiul Kyzylkum, situat in partea de est a tarii, platorul desertic Ust’Urt si regiunea lacului Aral, inclusiv delta fluviului Amudarja. Regiunile muntoase se intalnesc in est si sud-est, acoperite de Muntii Turkestan si Zeravsan. Relieful este format si din numeroase vai si depresiuni foarte populate.

Capitala si cel mai important oras al tarii - Tashkent, este situat in zona de sud-est a tarii, intr-o zona premontana a Muntilor Tian Shan, pe un mic afluent al fluviului Syrdarja. Este cel mai mare centru urban din Uzbekistan, fiind situat la intretaierea unor importante drumuri comerciale. Tashkent este unul dintre cele mai vechi orase din Asia. Cele mai vechi vestigii urbane descoperite aici dateaza din sec V-IV i.Ch. Astazi, orasul gazduieste sediul unor importante institutii universitare, biblioteci, muzee, iar printe edificiile istorice aparte, se numana Musoleul Zainudin–Baba, ridicat in secolul XII si Medresa Barak-Han, construita in secolul XVI.

Regiunile cele mai frumoase ale tarii se gasesc pe Valea Fergana, in sud-estul tarii. O zona fertila, populata de un amalgam de etnii, regiunea merita vizitata, daca doriti sa cunoasteti aceasta tara in adevaratul sens al cuvantului. Zonele din nord sunt acoperite cu nisipurile rosiatiece ale desertului Kyzylkum, si sunt incluse in circuitul turistic pentru Drumul Matasii, care traversa, candva, orasul Khiva pana la Marea Aral. Alaturi de orase ca Smarkand si Bukharam, Khiva reprezinta zona istorica a tarii, fiind cuprinse intre desertul Karakum si Kyzylkum. Samarkand, pe de alta parte este unul dintre cele mai moderne si vibrante orase ale tarii, iar centrul vechi al orasului face parte din patrimoniul universal UNESCO.

Fie ca alegeti sa va petreceti vacanta aici pentru drumetii sau pentru a explora siteurile arheologice unice in lume, fie pentru a cunoaste traditiile acestui popor, in mod sigur vacanta in Uzbekistan va fi o experienta de neuitat!