Ghid turistic Barquisimeto

Recomandat pentru: gradina zoologica, parcuri, istorie, monumente, biserici

Despre Barquisimeto

Cunoscut ca si “Orasul Crepuscular” datorita faptului ca beneficiaza de unele dintre cele mai frumoase apusuri de soare, Barquisimeto, capitala statului Lara din partea central – vestica a Venezuelei, se afla amplasat la o altitudine de 622 m deasupra nivelului marii, chiar pe malurile raului Turbio. Important centru urban, industrial, comercial si de transport, orasul Barquisimeto se bucura de o populatie de 800.000 de locuitori, ocupand astfel locul al IV-lea la nivel national, dupa orasele Caracas, Maracaibo si Valencia.

Intemeiat in anul 1552 de catre cuceritorul Juan de Villegas sub numele de “Nueva Segovia de Barquisimeto”, orasul a fost mutat in diferite locatii, pana a fost stabilit definitiv pe platoul de nord al raului Turbio, in anul 1563. Originea numelui de “Barquisimeto” se datoreaza aborigenilor Caquetio, care conform aventurierului german Federmann, il denumeau “Variquicimeto”, care se traduce prin “raul cenusiu”, deoarece acestia il asociau cu fluxul de apa din apropierea orasului – Raul Turbio. Este cunoscut si sub denumirea de “Capitala Muzicala a Venezuelei”, datorita numerosilor muzicieni care traiesc in aceasta regiune, precum si a traditiei muzicale si a culturii de care beneficiaza.

Avand o temperatura medie anuala de 24 C, orasul este dominat de un climat racoros, cea mai favorabila perioada de vizitare a acestuia fiind intre lunile decembrie – martie.

Zilnic, mii de turisti sosesc in “Aeroportul International Jacinto Lara”, unul dintre cele mai importante aeroporturi ale Venezuelei inaugurat fiind in anul 1961, vizitatori ce provin din orase precum Caracas, Maracaibo, Merida, San Antonio si Valencia. Odata ajunsi in oras, Barquisimeto pune la dispozitia turistilor o serie de mijloace de transport in comun (autobuze, microbuze, vechile masini “rapiditos” cu o capacitate de pana la 5 persoane etc.), pentru a admira atat imprejurimile orasului, cat si obictivele turistice ale acestuia. In plus, in curand va fi inaugurat un nou sistem de transport “Transbarca troleibuz”, care va servi in medie 170.000 de calatori zilnic, punand la dispozitia acestora 80 de troleibuze ce vor strabate pana la 30 km de-a lungul ariei metropolitane a orasului.

Ca si majoritatea oraselor venezuelene, Barquisimeto se bucura de o serie de cladiri realizate in stil architectural colonial ce se impletesc cu cele ale arhitecturii moderne, asa cum este Catedrala Metropolitana, realizata dupa schitele arhitectului John Bergcamp in anul 1953; Ateneul Barquisimeto, creat in anul 1986 cu scopul a salva obiceiurile si traditiile orasului, Teatrul Juarez, primul teatrul din statul Lara, inaugurat in anul 1905 etc.

Pe langa cele cateva piete unde turistii vor avea ocazia de a asculta muzica oferita de trupele locale, orasul beneficiaza si de muzee: Muzeul de Istorie, de Arheologie, Paleontologie si Muzeul Barquisimeto – deschis publicului in anul 1983 etc. Un alt monument important este si turnul de forma drepunghiulara, construit din ciment si otel in anul 1952, din partea de vest, pentru a comemora cei 400 de ani de existenta a orasului. Cu o inaltime de 75 m, structura cunoscuta ca si “Obeliscu” (“El Obelisco”) reprezinta simbol al orasului si unul dintre cele mai reprezentative imagini ale regiunii Lara.

O alta atractie turistica o constituie si sarbatoarea dedicata Fecioarei Maria si pruncului Iisus, cunoscuta ca si “Divina Pastora” , celebrata in fiecare an pe data de 14 ianuarie. La aceasta procesiune participa peste 2 milioane de persoane, iar pe strazile orasului, dar si de-a lungul traseului dintre satul Santa Rosa si Catedrala Barquisimeto, circula vanzatorii ambulanti ce pun spre vanzare o serie de produse, de la alimente la lichior si figurine religioase.

Barquisimeto