Despre Vietnam

Republica Socialista Vietnam este situata in Asia de sud-est si ocupa o suprafata teritoriala de 331.689 km², cu o populatie de 84.283.000 locuitori si o densitate de 253 loc./km². Conform estimarilor din anul 2011, speranta de viata a vietnamezilor se situeaza in jurul varstei de 69,95 ani pentru barbati si 75,16 ani pentru femei. Sub aspect adminsitrativ, tara se imparte in 7 regiuni principale cu 51 de provincii (tinh) si 3 orase cu statut special, respectiv, Hanoi, Haiphong si Ho Chi Minh, iar limba oficiala a statului este vietnameza.

Sub aspectul reliefului, tara este preponderent muntoasa, campiile reprezentand doar o treime din suprafata tarii. Regiunile nordice ale tarii sunt marcate de lanturile muntilor Hoang Lien Son, unde se intalneste varful Fan si Pan (3142 m) cel mai inalt din tara. Partea de vest a tarii este acoperita de Cordiliera Annamului, o zona cu paduri, ce se intinde pana in centrul tarii. Principalul fluviu al tarii este Fluviul Rosu, iar in sud, se gaseste Fluviul Mekong.

Capitala tarii este la Hanoi, oras situat in nordul tarii, pe malul drept al fluviului Hong Ha, la 140 km de varsarea acestuia in Golful Bac Bo. Cu o istorie milenara, orasul a fost resedinta regatului Dai Viet, ramanand pana la inceputul se. XIX, centrul politic si cultural al Vietnamului. A fost resedinta administratiei coloniale franceze din Indochina pana in 1887. Astazi, Hanoi este principalul centru economic si financiar al tarii. Gazduieste, de asemenea, numeroase institutii de invatamant superior si de cultura, muzee si galerii de arta. Printre monumentele importante ale orasului, se numara Pagoda Ambasadorilor, Templul libertatii, ce dateaza din secolul XIV, unde a functionat prima universitate destinata fiilor de mandarini. Palatul prezindential sau mausoleul lui Ho Chi Minh sunt doar cateva dintre marile atractii turistice. Cel mai mare oras al tarii, Ho Chi Minh, cunoscut si sub numele de Saigon, este fosta capitala a Vietnamului.

In zona central–sudica a tarii, Da Lat este unul dintre locurile unde influenta colonistilor a fost cea mai evidenta. Francezii se retrageau in aceasta zona de munte, pentru aerul curat, in incercarea de a scapa de gradul ridicat de umiditate din regiunea Saigonului. Din acest motiv, majoritatea constructiilor intalnite aici, foste vile tranformate in hoteluri, au un aspect arhitectural european.

Cel mai frumos oras situat pe litoralul vietnamez este Nha Trang. Este locul ideal pentru turistii pasionati de sporturile acvatice, in special, de scuba-diving. De departe considerat una dintre marile atractii turistice ale tarii, vechiul Hoi An se gaseste la sud de Da Nang si face parte din patrimoniul cultural universal. Cu o istorie veche de peste doua milenii, Hoi An a fost principalul port al Regatului Cham, care controla comertul cu Indonezia in secolele VII–X si era unul dintre cele mai importante porturi ale Asiei in secolul XVII.

Situat in regiunea centrala a tarii, Hue, fosta resedinta imperiala, este o destinatie turistica importanta, cu numeroase monumente spectaculoase, printre care, Fortareata regala, o constructie impozanta, cu arhitectura deosebita. Aflat la 120 km sud-vest de capitala, Rezervatia nationala - Cuc Phuong National Park este cel mai mare parc national din tara si gazduieste numeroase specii de animale si plante. Este locul ideal unde sa veniti, daca vreti sa cunoasteti aceasta tara cu un relief aparte. Se spune ca Vietnamul este o tara pe care orice turist pasionat de calatorii trebuie sa o viziteze macar o data in viata. Frumusetea peisajelor, monumentele religioase cu o arhitectura aparte, specialitatile culinare locale si, nu in ultimul rand, poporul vietnamez cu traditiile sale, sunt doar cateva motive care ar trebui sa va convinga sa va petreceti vacanta in acesta tara.