Ghid turistic Al Mukalla

Despre Al Mukalla

Al Mukalla este al cincilea oras ca marime din Yemen. A fost fondat in 1035, ca o asezare pescareasca. A fost inclus in statul Oman pana la mijlocul secolului al XI-lea, iar mai tarziu a fost inclus in statul Yemen. A fost capitala statului Qu'aiti de Hadhramaut pana in 1967, cand a devenit o parte din Yemenul de Sud. Statul Qu'aiti a fost parte din Protectoratul de Est din Aden, pana la aceasta fuziune.

Al Mukalla are in ultima vreme, o crestere si extindere rapida, si este astazi cel mai mare oras si principalul centru comercial în Hadhramout. De asemenea, are cel mai mare port maritim si aeroport din estul Yemenului.

Oamenii din Mukalla sunt cei mai prietenosi si naivi oameni. Intotdeauna gata sa va ajute, draguti cu copiii si politicosi cu femeile. Desi foarte conservatori in traditii, atat barbatii cat si femeile sunt plini de viata si de dragoste de mare.

Niciun alt centru urban nu este atat de lipsit de criminalitate si violente de orice fel, precum Mukalla. Cu exceptia cainilor vagabonzi ce pot deranja, la orice ora din zi si din noapte va puteti plimba fara probleme in orice parte a orasului doriti, intr-atat este de pasnic orasul.

Viata este simpla si modesta. Pe strazi, in piete si in locuri publice, oamenii par sa fie la fel. Acest lucru da o senzatie de unitar, ceea ce nu puteti gasi in alt centru urban al Yemenului.

Cele mai multe elemente de baza sunt relativ accesibile. Desi cele mai multe preturi la alimente au crescut in ultima vreme, mancarea este relativ ieftina. Bucataria este bazata pe o mare varietate de peste, miel si vita. Deasemeni, fructele si legumele sunt accesibile oricui. Mancarea preferata este bazata pe orez.

Singurul mall din oras, este Mukalla Mall, dar nu este operational in totalitate. Cele mai bune locuri pentru a face cumparaturi in Mukalla, sunt Orasul Vechi si Sha'erj. In Sha'erj sunt magazinele cele mai indicate pentru cumparat miere. Se spune ca cea mai buna si de calitate miere de pe pamant este cea din Hadhramout. Pentru suveniruri Mukalla ofera foarte putin. Utilizarea de carduri de credit este inca foarte rara si mai putin frecventa aici, in afara de cateva hoteluri de top si agentii majoritatea firmelor nu accepta carduri. Numerarul este de preferat.

Serviciile medicale private sunt foarte bune si sunt asigurate de cativa medici exceptionali.

Turistul se poate caza la cateva hoteluri, care ofera servicii foarte bune. Dar de departe cel mai bun, este Holyday Inn, numit acum Ramada Hotel, situat in Khalf, aproape de mare. Restaurantul Olive Tree al hotelului, este deschis 24 de ore pe zi si serveste preparate arabe si indiene pentru pranz si cina, si are de asemenea, un magazin de cafea, un serviciu de spalatorie excelent, o brutarie si un magazin de antichitati.

In centrul Mukallei se afla hotelul Bustan, un hotel de tip boutique. Hotelul Ryboon nu este departe de centrul orasului si ofera un magazin de cafea si o parcare gratuita non stop. Are de asemenea, un restaurant care serveste preparate din bucataria locala si araba, precum si o sala de intalniri si ocazii sociale. Camerele au baie proprie, cu paturi twin si duble. Hotelul Hadhramaut este situat pe un loc excelent, cu vederi magnifice. Nu departe de hotel Ramada în Khalf, exista cel mai ieftin hotel arab, Sea Hotel. Toate cele mai bune hoteluri ofera mancare excelenta, dar foarte scumpa. Dar se gasesc in Mukalla si multe restaurante, mai mici si ascunse, care ofera mancare foarte buna, la preturi acceptabile.

Marea si vechiul oras Mukalla (Al Salaam), sunt de departe cele mai atractive locuri de vizitat. Alt obiectiv interesant ar fi istoricul Palat al Sultanilor, care are si un muzeu adapostit in el si este situat in orasul vechi.

Un alt loc foarte vizitat de turisti este originarul Post de Paza al vechii Garzi, situat la mica distanta de centrul Mukallei, pe drumul spre Riyyan, aeroportul principal.

Cel mai bun mijloc de vizitare a orasului este pe jos, desi ar putea fi incomod in verile calde si umede. Dar sunt o multime de taxi-uri confortabile si autobuze. Pentru turistii care vor sa conduca personal sunt si statii de inchirieri auto.

Aeroportul Al Riyyan este localizat la aproximativ 30 km de Mukalla, si pune la dispozitie curse aeriene spre alte orase din Yemen si in afara tarii, oferite de Yemenia Airways si compania low cost Felix Airways. Compania East Africa ofera curse low cost, cu schimbare spre si dinspre Mukalla.

Cel mai bun timp pentru a vizita Mukalla, este intre octombrie si martie, chiar mai bine, intre noiembrie si februarie. Acestea sunt momentele cand e mai rece, mai putin umed si marea este calma. Localnicii si cei din regiunile si tarile invecinate, se grabesc in Mukalla in luna iulie, cand desi e inca fierbinte si umed, apele maritime din jur devin mai reci si se spune ca scufundarea sau inotul in mare, in acest timp, poate vindeca sau calma multe probleme de sanatate.

Pentru cei care nu au fost niciodata in locuri fierbinti si umede - recomandam a se evita vizita la Mukalla din aprilie pana in septembrie.

Al Mukalla