Ghid turistic Zabid

Despre Zabid

Zabid este un oras situat pe coasta de vest a Yemenului. Numit dupa Wadi Zabid, orasul este unul dintre cele mai vechi orase din Yemen, si a fost capitala acestuia din secolul al XIII-lea pana in secolul al XV-lea. Datorita Universitatii sale renumite, Zabid a devenit un centru al educatiei islamice.

Zabid a fost resedinta dinastiilor Ziyadid si Najahid. Astazi, este un oras la limita dezvoltarii intelectuale si economice moderne. Vestigiile Universitatii si Moscheea Mare sunt principalele atractii pentru turisti. A fost declarat Patrimoniu UNESCO in anul 1993.

In centrul orasului puteti admira moscheea Asa'ir. Marea Moschee se afla in vestul orasului. In Zabid intalnim cea mai mare concentratie de moschei din Yemen, circa 86, in principal structuri simple, din caramida, dar sunt si unele sculptate elaborat si decorate cu stucaturi. Dintre acestea, paisprezece dateaza din perioada Rasulid, si constituie cel mai mare grup de cladiri din aceasta perioada, din Yemen.

Orasul cu strazile sale inguste si cu case traditionale, cu minarete, este un remarcabil exemplu al unui ansamblu arhitectural omogen, care reflecta caracteristicile spatiale din primii ani ai islamismului. In jurul orasului sunt cimitire, remarcandu-se cel din nord-vest, cu o moschee bine umbrita de arbori.

Arhitectura tehnica si militara si planul sau urban transforma orasul intr-un veritabil site istoric si arheologic. Introducerea recenta a cladirilor din beton, instalarea unui sistem de energie electrica si cresterea utilizarii de materiale moderne, afecteaza serios integritatea acestui ansamblu, conferindu-i un risc de vulnerabilitate de 40%, acest fapt plasand orasul pe lista oraselor de risc major, in anul 2000.

Mai multe cladiri vechi aduc dovezi ale influientei evreiesti, Steaua in sase colturi a lui David fiind incorporata in sistemul arhitectural si decor.

Din orasul fortificat de altadata, au ramas doar portile intacte, si inca servesc ca intrare in labirintul de strazi inguste din interiorul orasului.

Ovine si caprine cutreiera strazile prafuite, in timp ce copiii mici se joaca in haine colorate sau sport, aproape intotdeauna fiind imbracati asa.

Aerul in Zabid este plin de mirosul florilor, in special iasomie, ce se gasesc in piata unde vanzatorii ambulanti le ofera si sub forma de colier.

Clima in oras este mai rece decat in Aden, dar inca destul de fierbinte. Cel mai indicat de vizitat este toamna sau iarna.

In afara zidurilor, agricultura este abundenta, asa cum a fost de multe milenii incoace. Invecinandu-se cu regiunea recunoscuta pentru cafeaua ei, inca gasim in piete oameni care practica prelucrarea cafelei. In afara pietei viata este lenta. Se poate servi relaxat o cafea la Casa de Odihna si Turism.

Pietele saptamanale sunt numite dupa ziua din saptamana in care se tin, si localnicii vin din toate colturile zonei pentru a cumpara si vinde produse alimentare, animale, ceramica, textile si bunuri de uz casnic. Ele sunt un mod minunat de a vedea viata rurala si oamenii asa cum sunt in mod normal, foarte ocupati. Localnicii poarta haine colorate, iar femeile nu-si acopera fetele, ceea ce este o schimbare placuta fata de alte orase.

Zabid