Bilete de avion » Animale de companie

Conditiile de zbor cu animalul de companie sunt aspre si stricte. Niciodata angajatii liniilor aeriene nu vor permite depasirea greutatii animalului, nu vor accepta o cusca de un alt tip decat cea impusa si se vor aplica taxe suplimentare. Inainte de toate, trebuie sa stiti ca nu toate companiile aeriene accepta transportul animalelor. Daca acestea o fac, atunci animalul de companie poate calatori în cabina de pasageri sau în cala, in functie de mai multi factori.

Cand plecati intr-o calatorie mai lunga sau daca alegeti sa va schimbati resedinta intr-o alta tara, trebuie sa va ganditi la cea mai buna solutie pentru transportul animalelor de companie. Avand in vedere ca majoritatea companiilor aeriene ofera acest serviciu, ai certitudinea ca raspunsul la intrebarile tale este extremede simplu si rapid. Tot ce trebuie sa faci este sa te informezi in legatura cu reglementarile legale si conditiile de transport puse la dispozitie de compania aeriana cu care doresti sa calatoresti.

Pentru ca unii transportatori au reguli stricte in privinta acceptarii animalelor de companie, transportul trebuie precizat chiar in momentul in care faci rezervarea pentru biletele de avion. Pentru ca anumite companii aeriene accepta pe durata unei calatorii o singura pisica si un caine, aveti in vedere ca este necesara o confirmare aditionala pentru a avea garantia unui transport pentru animalul dumneavoastra de companie.

Cu toate acestea, diverse companii low-cost, respectiv Ryanair si Wizzair nu permit accesul animalelor in aeronave, cu exceptia celor care actioneaza drept ghizi pentru persoane cu handicap.

 

Ce sa iei in considerare inainte de a calatori cu un animal de companie?

Pe langa identificarea prin microcipare a animalelor care calatoresc in afara tarii, regula obligatorie conform Legilor Uniunii Europene, fiecare animal trebuie sa indeplineasca anumite criterii: sa fie vaccinate impotriva rabiei si sa aiba un pasaport valabil, eliberat de medical veterinar autorizat.

Pasagerii care au curse catre Marea Britanie, Suedia, Irlanda sau Finlanda si aleg sa calatoreasca alaturi de animalul lor de companie trebuie sa fie siguri ca acesta este deparazitat. Mai mult, probele de sange si tratarea impotriva teniei in intervalul de 120 – 24 ore inaintea zborului reprezinta cerinte mandatorii. Calatoriile in afara UE necesita un certificate de sanatate eliberat de medical veterinary pentru animalul cu care alegeti sa calatoriti.

Animalelor de companie cu varsta pana in 3 luni le poate fi interzis zborul cu avionul sau li se pot impune proceduri specifice, speciale, ce difera in functie de tara, din cauza incapacitatii de a realiza anumite vaccinuri. De asemenea, vaccinul contra rabiei se efectueaza la aproximativ 21 de zile dupa procedura suportata.

 

Calatoria cu un caine ghid

Majoritatea companiilor aeriene, inclusivecele low-cost permit accesul animalelor ghid in mod gratuity, pe o gama mare de rute. Cei care calatoresc in compania unui caine ghid trebuie sa aiba in posesie documentele necesare transportului si sa informeze in prealabil operatorul aerian despre intentia de a calatori cu animalul. Este indicat ca acest lucru sa fie mentional in timpul realizarii rezervarii. In cele mai multe cazuri, cainii ghizi pot fi transportati fara o cusca speciala, dar trebuie sa aiba botnita si lesa. Botnita nu trebuie purtata obligatoriu.

 

Custile pentru animale
Este important ca animalul de companie sa se simta relativ confortabil pe durata calatoriei, asadar cusca in care acesta este transportat trebuie sa aiba dimensiuni optime, astfel incat sa ii permita sa se ridice si sa se intoarca. Transportul animalelor mici este acceptat in cabina avionului doar la anumite companii aeriene, iar animalele de dimensiuni mari vor calatori in cala aeronavei, zona ce dispune de aer conditionat. Custile trebuie sa includaapa si mancare suficienta, precum si covorase absorbante. De asemenea, ele trebuie sa dispuna de ventilatie pe cel putin 3 laturi iar daca are roti, acestea trebuie scoase in procesul de check-in.

 

Cusca

WizzAir

Ryanair

Blue Air Tarom
Greutatea animalului Nu accepta animale la bord 6 Kg 15 Kg 32 Kg 5 Kg 6-75 Kg
Marimea custii Nu accepta animale la bord 45x30x23 120x80x80 120x80x80 42x30x21 Cusca standard IATA
Depozitarea custii Nu accepta animale la bord Cabina Cala Cala Cabina Cala
Pret* Nu accepta animale la bord 35 euro/sens 75 euro/sens 125 euro/sens 

25 euro intern si

50 euro Europa

50 euro intern si

100 euro Europa

  • Pretul depinde de tipul aeronavei

 

Rase periculoase

Diversi operatori aerieni, de exemplu Air France, refuza sa transporte caini de rasa considerata periculoasa. Unele companii accepta calatoria cu aceste animale doar cu o singura conditie, respectiv ca acestea sa fie transportate in cala, intr-o cusca sigura, rezistenta la muscaturi.

Inainte de a te prezenta cu un animal considerat un pericol, informeaza-te asupra reglementarile tarii in care doresti sa mergi. De exemplu, in Germania, aducerea unor rase specifice de caini este complet interzisa.

 

Cum sa faci calatoria cu avionul mai usoara pentru animalul tau?

Pentru a avea certitudinea ca animalul de companie se va simti relativ confortabil, va recomandam sa ii procurati o cusca cu dimensiuni optime, astfel incat sa aiba loc sa se miste pe durata calatoriei. De asemenea, alegeti zboruri directe, ce nu prezinta escala. Este indicat ca animalul sa nu consume niciun aliment sau sa bea lichide cu 4 ore inainte de zbor. Avand in vedere ca in cala aeronavei temperatura este mai scazuta, includeti o patura in cusca animalului de companie.

In ceea ce priveste sedarea animalelor pentru usurarea calatoriei, cel mai indicat este sa discutati cu un medic veterinar, pentru a afla daca aceasta este decizia potrivita. Unele animale pot avea reactii adverse din pricina tranchilizantelor.