In aceasta sectiune gasiti raspunsuri la cele mai frecvente intrebari legate de biletele de avion si care nu se regasesc in sectiunile anterioare.
Cele mai ieftine companii aeriene sunt cele low-cost, biletele de avion avand preturi avantajoase. Totusi, retineti ca acesti operatori solicita taxe aditionale pentru servicii precum check-in la aeroport sau transport bagaje.
Cea mai buna solutie este sa acordati atentie si transportatorilor de linie inainte de a cumpara bilete de avion low-cost. Uneori, aceste companii au oferte mai bune, fara sa perceapa tarife suplimentare pentru diverse servicii.
Companiile aeriene au raspundere totala in ceea ce priveste transportul bagajelor, asadar transportatorul ales va raspunde de daunele provocate in timpul zborului, distrugerea sau pierderea lor.
Orice deteriorare a bagajului de cala trebuie raportata in scurt timp la aeroport. Pentru mai multe informatii, verificati topicul Distrugerea, furtul sau pierderea bagajelor din sectiunea Bagaje.
Cele mai multe companii aeriene de linie ofera trei clase de tarifare:
• clasa economic,
• clasa business (business class)
• clasa intai (clasa premium).
Wizz Air, Ryanair si easyJet ofera doar o singura clasa de servicii - clasa economic.
Avand in vedere costurile inregistrate pentru operarea unei curse aeriene pentru intretinerea avionului, combustibil, echipaj, etc, companiile aeriene sunt motivate sa aiba aiba cat mai multi calatori la bordul aeronavelor. In plus, luand in considerare competitia dintre operatorii low cost si de linie, diferentele de costuri intre rute directe si cu escala, transportatorii curselor din urma fac tot posibilul pentru a pune la dispozitia pasagerilor preturi fara concurenta la bilete de avion. Acest lucru duce la bilete mai ieftine dus-intors fata de cele directe, fara escala.
In cazul in care un pasager rateaza un segment de pe biletul de avion, pot aparea mai multe situatii si riscuri.
Daca pasagerul pierde zborul de dus, este necesar sa anunte cat mai repede agentia sau compania aeriana cu privire la situatia data, deoarece aceasta va decide irevocabil anularea (chiar si fara anuntarea calatorului) tuturor curselor urmatoare inscriptionate pe biletul de avion, considerand ca pasagerul a pierdut calatoria si nu va reusi sa ajunga la destinatia sa prin intermediul altei metode. Pe langa acest lucru, este de retinut ca interesul operatorului aerian este strict de a ocupa toate locurile disponibile si de a recupera, pe cat posibil costurile de la alti calatori.
Spre exemplu, pasagerii care se decid sa isi prelungeasca o escala, plimbandu-se mai mult prin orasul de oprire, sa isi achizitioneze o noapte de cazare si sa preia un rent-a-car pana la urmatoarea escala, iar in ziua urmatoare vor sa reia zborul, vor observa ca biletul si restul segmentelor au fost anulate. Li se pot impune penalizari si bilete mult mai scumpe pentru a nu se vedea blocati in orasul respectiv.
In cazul in care se pierde cursa de intors, companiile aeriene nu iau nicio actiune in acest sens. Va aparea o problema in cazul in care se pierde ultimul segment al unei escale, pasagerul avand de asemenea, bagaj de cala. Chiar daca calatorul nu va suferi consecinte in pierderea zborului, bagajul sau va fi transportat in continuare pana la destinatia finala de pe biletul de avion.
Daca turistii doresc in mod intentionat sau se gasesc in imposbilitatea de a mai onora zborul de retur, trebuie sa ia in calcul riscul de conditii extraordinare, cum ar fi vreme nefavorabila, greve sau intarzieri de zbor. In aceste conditii linia aeriana este obligata sa execute rerutari in alte orase, iar pierderea zborului de retur poate implica blocarea pasagerului intr-un alt oras strain. In plus, o astfel de practica executata des si cu aceeasi companie aeriana poate atrage atentia asupra pasagerului, iar compania ii poate suspenda contul de Frequent-flier, poate anula milele acumulate si ii poate revoca statusul.
Pasagerii au diverse drepturi daca se nimeresc in mijlocul unei greve operate de compania aeriana aleasa:
• Intarzieri de zbor de peste 2 ore
• Mancare si racoritoare in concordanta cu timpul de asteptare
• Cazare, daca apare situatia de a sta inca o noapte in aeroport sau la destinatie, din cauza grevei
• Transport intre aeroport si hotel
• 2 telefoane, servicii de fax sau e-mail
Timpul de intarziere pentru ca aceste drepturi sa intervina este de 2, 3 sau 4 ore pentru distante de zbor de pana la 1500km, intre 1500-3500km, respectiv peste 3500km.
Intarzieri de zbor de peste 5 ore
Daca zborul intampina o intarziere mai mare de 5 ore in cazul unei greve industriala companiei aeriene, calatorii pot cere o innapoiere a costurilor totale solicitate la achizitionarea biletelor de avion. In cazul in care aceasta optiune este acceptata, nu mai exista posibilitatea unei cereri de compensare ulterioara.
Cand cursa cu plecare spre Uniunea Europeana este intarziata sau anulata din pricina unei greve, pasagerii aeronavei au dreptul la compensari in bani din partea operatorului aerian. Depinzand de distanta zborului, durata acestuia si intarzierea aparuta, se poate solicita o compensare ce poate ajunge pana la 600 €.
In cele mai multe cazuri, trebuie indeplinite mai multe etape pentru a obtine compensarea dorita. Unii transportatori aerieni folosesc diverse trucuri pentru a nu isi indeplini indatoririle, asadar daca compania refuza cu vehementa cererea dumneavoastra, puteti apela la Autoritatea Aeronautica Civila Romana – AACR, ce poate decide cauza de intarziere sau de anulare si daca se poate consideracircumstanta extraordinara sau de forta majora.
Conform reglementarilor UE, cand un zbor cu o companie europeana sau de pe un aeroport din teritoriul Uniunii Europene este anulat, linia este obligata sa plateasca costurile de cazare, pana ce un zbor compensator este oferit. Daca transportatorul va ofera o solutie care implica plata pe cont propriu a costurilor de mancare sau cazare la hotel, se recomanda pastrarea chitantelor aferente si mentinerea costurilor la cel mai mic nivel deoarece in momentul in care reveniti acasa, aveti posibilitatea de a primi o rambursare a cheltuielilor suportate.
Anulari de zbor
Daca o cursa este anulata din pricina unei greve, pasagerii vor primi grija si asistenta, respectivecazare, mancare si transport, in functie de caz. Mai mult, ei pot apela la o rerutare prin intermediul celui mai apropiat zbor, o rambursare a costurilor sau pot sa opteze pentru o cursa de retur catre locatia initiala, din care au plecat.
A. Anunt de anulare cu mai putin de 7 zile inainte de zbor
Daca ati ales o varianta de rerutare iar avionul a decolat cu maxim o ora inainte orei initiale, nu aveti dreptul la o compensare financiara in cazul in care ajungeti la destinatia dumneavoastra la maxim 2 ore dupa timpul anuntat initial pentru sosire. Depasirea acestor ore aduc posibilitatea unei compensari in bani, doar daca linia aeriana nu dovedeste ca anularea zborului a fost produs de conditii extraordinare.
B. Anunt de anulare intre 7 zile si 2 saptamani inainte de zbor
In cazul in care alegeti o cursa de rerutare cu decolare de maxim 2 ore inaintea orei initiale si aterizare cu maxim 4 ore fata de ora anuntata in zborul initial, nu vi se permite o compensare financiara. Doar daca se depasesc aceste termene devine posibila o rambursare a costurilor, in cazul in care linia aeriana nu dovedeste ca situatia a fost produsa de conditii extraordinare.
C. Anunt de anulare cu peste 2 saptamani inainte de zbor
Nu exista posibilitatea unei compensari financiare! Daca vi se pune la dispozitie o rerutare de pe un alt aeroport din oras fata de cel initial, operatorul aerian are obligatia de a acoperi costurile transportului catre aeroportul apropiat, sugerat de dumneavoastra, sau cel alternativ, propus de companie.
Daca ati cumparat bilete pentru o companie aeriana care a finalizat deja depunerea actelor de procedura pentru insolventa, exista posibilitatea unei pierderi a banilor dumneavoastra si a imposibilitatii de realizare a calatoriei.
Daca biletele de avion nu au fost inca platite, recomandarea noastra este sa nu finalizati aceasta actiune. Procedura de intrare in insolventa reprezinta un avertisment final, dat chiar inainte ca o firma sa se inchida definitive. Acest lucru ii afecteaza pe cei care au achizitionat bilete, acestia ramanand intr-o situatie incerta. Cursele directe sau preturile mai mici nu merita riscul asumat, mai ales ca exista posibilitatea de a pierde zborul sau sa nu mai aveti o cursa pentru retur.
Riscurile pe care vi le luati sunt variate, incluzand schimbari ale orei sau anulari de zboruri, asadar este foarte important sa reconfirmati numarul cursei inainte de data plecarii.
Operatorul aerian isi doreste constant sa isi organizeze activitatea si sa revina la realizarea profitului, sub supravegherea si protectia Curtii de Conturi. Daca acest organ ia decizia ca transportatorul nu mai are sanse de a reveni la normal, va da ordinalde inchidere si lichidare a companiei. Curtea are interesul de a recupera o anumita parte din datoriile pe care pe care compania insolventa, fara sa puna accent pe modul in care sunt afectati pasagerii care au achizitionat bilete de avion. Avand in vedere aceasta situatie, este indicat ca turistii sa nu tina cont de promisiunile transportatorului aerian in ceea ce priveste efectuarea si respectarea curselor programate.
Acest tip de situatii se pot desfasura in urmatorul mod:
1. Compania falimentara reuseste sa se reorganizeze, ajunge din nou profit, isi rezolva toate datoriile si este eliberata din stadiul de insolventa
2. Este preluata de alt transportator aerian ( ce poate opta sau nu pentru preluarea obligatiilor in ceea ce priveste bilete de zbor deja rezervate de pasageri)
3. Intra oficial in faliment, bunurile companiei aeriene fiind scoase la licitatie pentru a acoperi toate datoriile
Procedurile enumerate pot dura atat cateva luni, cat si ani de zile. Printre companiile aeriene care au reusit sa se reorganizeze se numara United Airlines, Continental Airlines, America West, US Airways, Delta Air Lines sau Northwest Airlines (preluata de linia Delta) functionand prin preluare sau unire cu alti transportatori aerieni cu profit considerabil. Daca un operator aerian intra in insolventa inaintea zborului si ati efectuat deja plata prin intermediul cardului de credit, aveti posibilitatea de a deschide o cerere catre Banca emitenta ce va avea responsabilitatea de a solutionproblema cu care va confruntati. La solicitare, se vor restitui banii cheltuiti pe baza “serviciilor nerespectate”.
In cazul in care biletele de avion au fost cumparate prin intermediul unui transfer bancar, pasagerii sunt nevoiti sa se bazeze pe onestitatea si capacitatea transportatorului, procesul fiind de lunga durata pana la o solutionare. Cererea restituirii se alatura celor alte altor creditori, deci cea mai buna varianta recomandata este plata prin card de credit, evitand astfel situatiile nefavorabile.
Este recomandat ca pasagerii sa cumperealte bilete de avion in cazul in care nu vor sa piarda vacanta deja planuita, realizand o cerere in privinta rambursarii ulterior.
Un beneficiu poate fi si o asigurare de calatorie, incheiata odata cu rezervarea biletelor de avion, ce poate oferi posibilitatea unei despagubiri in cazul anularilor de curse.
Numarul rezervarii este inscriptionat pe biletul electronic, trimis pasagerului pe adresa de e-mail. Daca plata se realizeaza prin intermediul cardului de credit, biletul va fi emis si trimis in interval de maxim 48 de ore, doar dupa ce se efectueaza plata prin card de credit. Daca costurile sunt platite prin transfer bancar, regula este in continuare valabila, biletul electronic fiind trimis in interval de 48 de ore de la momentul intrarii sumei in contul nostru bancar.
Da, in avion se pot aduce alimente, atat in bagajul de mana, cat si in cel de cala. Aveti grija ca produsele transportate sa aiba ambalajul intact.
Anumite companii aeriene pot refuza transportul produselor proaspete, mai ales in cazul rutelor lungi. Daca aveti de gand sa transportati produse alimentare, luati in considerare reglementarile vamale ale destinatiei dumneavoastra.
Deseori, cei care aleg zboruri catre destinatii din afara UE nu au posibilitatea de a aduce in Uniunea Europeana alimente proaspete, precum lactate, carne, fructe sau legume.
Este interzis transportul bauturilor sau a altor lichide, precum iaurturi, crème, geluri sau jeleuri, in bagaje, in recipient care depasesc capacitatea de 100 ml. Exceptie de la regula fac produsele cumparate din magazinele duty-free.
Foarte multe companii low-cost ofera reduceri pentru infanti (pana in varsta de 2 ani).
Exista o taxa fix ace trebuie achitata de adultii care aleg sa calatoreasca cu infanti, costul acesteia variind de la un operator aerian la altul. Companiile de linie pun la dispozitie reduceri considerabile pentru infantii care stau in bratele adultilor in timpul zborului, ce ajung la 90% sau chiar si 100% din costul biletului de avion.
Nu este indicat sa folositi diacritice cand completati datele solicitate in rezervarea biletelor a, i, s, t,a. Toate companiile aeriene accepta si chiar impun completarea datelor fara diacritice.
Din diverse considerente, cum ar fi evenimente neasteptate sau boli, turistii se vad nevoiti sa isi anuleze zborul in ultimul moment. Costurile biletelor de avion pot fi nerambursabile, asadar pasagerii pot intampina o situatie neplacuta la nivel financiar. In fiecare an, calatorii pierd la nivel global aproximativ 10 miliarde $ din rezervari de hotel si 7 miliarde $ din bilete de avion neonorate.
Motivul care sta la baza nepermiterii revanzarii biletelor de companiile aeriene este de prevenire a speculatorilor, dar si din considerente de securitate, pasagerul ce urca la bordul avionului trebuind sa fie acelasi ca cel de pe bilet si documentele de identitate prezentate. Transportatorii aerieni au nevoie de informatii despre pasager, respectivenume, numere de telefon, gen, carte de identitate si alte detalii, in cazul in care pasagerul reprezinta un pericol pentru cursa.
Avand in vedere aceste aspecte, biletul de avion nu poate fi revandut deoarece cumparatorului nu ii se vor potrivi datele cu cele inscrpitionate pe bilet, fiindu-i astfel revocata imbarcarea. Mai mult, revanzarea de bilete avion este ilegala atat in mediul online, cat si in magazine fizice. Numai persoanele acreditate, care au licenta de turism, pot comercializa servicii si produse turistice.
Daca vreti sa efectuati o modificare a numelui de pe biletul de avion, apelati Serviciul Clienti pentru a avea garantia ca biletele dumneavoastra se pot transfera. In cazul in care acestea nu sunt transferabile, transportatorul aerian va va pune la dispozitie optiuni precum o rambursare, o schimbare a datei sau un voucher pentru calatorii ulterioare. Pentru mai multe informatii cititi Modificarea datelor pe biletul de avion din Sectiunea Bilete de avion.
Taxa de tranzactie (Transaction fee – prescurtat TF) este tariful ce trebuie platit furnizorului de servicii turistice, in acest caz, infotour.ro, pentru servicii care, in general, nu sunt oferite in mod direct de operatorii de zbor, respectiv:
1. Informare si suport pentru pasageri in cazul schimbarilor sau modificarilor care pot aparea in procesarea rezervarii sau in zborul propriu-zis
2. Consilierea si asistarea individuala a fiecarui client cu privire la metodele de plata preferate
3. Medierea discutiilor intre pasager, operatorul zborului si aeroport
4. Acopera costurile de emitere a biletului de avion
5. Asistenta in situatii ca: modificarea zborului, rambursarea costurilor pentru un bilet de avion neutilizat.
Taxa de tranzactie se aplica fiecarui pasager, pentru fiecare bilet de avion emis.
Informatii utile in privinta accesului la/de la aeroport
• Inainte de a pleca spre aeroport, documentati-va in legatura modul in care ajungeti la terminalul de plecari si care este ora de decolare.
• Orasele mari pot avea mai multe aeroporturi, asadar trebuie sa va asigurati mergeti in directia corecta, respectiv spre aeroportul unde se afla zborul dumneavoastra.
• Cele mai multe aeroporturi au site-uri proprii unde gasiti informatii despre acces, transport public, parcare, orarul zborurilor etc.
• Foarte multe aeroporturi mari si medii dispun de o infrastructura de transport public extremede bine organizata. Majoritatea aeroporturilor ofera legaturi directe cu orasul, de exemplu Paris, Barcelona, Londra, etc, sau mijloace de transport in comun ce leaga centrul orasului de aeroport. Aproape toate aeroporturile au in proximitate statii de autobuz, chiar la iesirea de pe terminale, asadar aveti acces simplu catre oras. Cand iesiti de pe terminal, in cele mai multe cazuri, aveti posibilitatea de a inchiria o masina sau sa luati un taxi, din statiile special amenajate.
Birourile de check-in se deschid de regula cu 2 ore inaintea orei de plecare programate si se inchid cu 40 de minute inaintea decolarii.
Nu intarziati la check-in! In caz contrar, compania aeriana poate refuza imbarcarea.
• Pentru economisirea timpului, va recomandam sa efectuati online procesul de check-in.
• Majoritatea operatorilor aerieni low-cost utilizeaza aeroporturi secundare, care de cele mai multe ori se afla la distante mult mai mari de orase fata de cele principale, pana in 100 km.
• Veti gasi companii de inchirieri auto in majoritatea aeroporturilor.
• Pasagerii de la clasa I beneficiaza in cele mai multe cazuri de transfer de la aeroport in oras, aceasta optiune fiind inclusa in costul biletului de zbor.