Manastirea Sfantul Gheorghe din Ierusalim

Lacas de cult ortodox situat la 20 km de Ierusalim, Manastirea Sfantul Gheorghe Hozevitul din Pustiul Iudeii este locul in care sunt pastrate Moastele Sfantului Ioan Iacob de la Neamt, numit si "Hozevitul".

Valea "Wadi Kelt" in care manastirea este asezata a gazduit calugari crestini inca din secolul al IV-lea. Primii calugari de aici, Prono, Ilie, Gannaios, Ainan si Zenon, s-au stabilit aici prin anul 420 si au ridicat o micuta capela, ulterior transformata in manastire (in jurul anului 480), de catre Sfantul Ioan Tebeul, calugar venit din Theba Egiptului.

Datata inca din secolul al VI-lea, Manastirea Sfantul Gheorghe Hozevitul intemeiata de catre Ioan din Theba a fost sapata intr-un perete de stanca, pe locul unui mai vechi lacas de cult datat la inceputul secolului al V-lea. Numele pe care Manastirea il poarta a fost cel purtat de cel mai renumit calugar ce a trait in aceasta, anume Gheorghe din Coziba.

Istoricul manastirii a fost plin de evenimente. In anul 614 a fost distrusa de persi, iar dupa alungarea cruciatilor a fost parasita in mare parte a timpului. In anul 1179 imparatul Manuel I Comneanul o reconstruieste insa, in 1483, pelerinul Felix Fabri a gasit aici numai ruine. Mult mai tarziu, in 1878, calugarul grec Calinic restaureaza complet manastirea. In anul 1901 au fost incheiate lucrarile de reparatii.

De remarcat in biserica manastirii este mozaicul de pe podea care dateaza inca din secolul al VI-lea. Initial biserica a avut hramul Maicii Domnului, in prezent fiind inchinata Sfantului Gheorghe Hozevitul si Sfantului Ioan Iacob de la Neamt.

In vecinatatea manastirii sihastrul roman Iustin si un alt sihastru grec Ioasaf au descoperit un cimitir vechi cu oseminte asezate pe categorii: pentru arhierei, pentru stareti, pentru preoti de mir, arhidiaconi, diaconi, monahi si mireni. Tot aici sunt si osemintele unei regine, cu numele Ia si a unei diaconese.

La 40 de metri inaltime deasupra cimitirului se afla pestera Sf. Ioan Hozevitul. Si tot aici se afla si pestera Sf. Prooroc Ilie in care Sfantul Ilie Tesviteanul a trait timp de trei ani si sase luni, mai inainte de a urca pe Muntele Sinai: "Si a zis Domnul catre Ilie: <> Si a plecat Ilie si a facut dupa cuvantul Domnului; s-a dus si a sezut la paraul Cherit, care este in fata Iordanului. Corbii ii aduceau paine si carne dimineata, paine si carne seara; iar apa bea din parau. Dupa o vreme paraul a secat, nemaifiind ploaie pe pamant. Atunci a fost cuvantul Domnului catre Ilie, zicand: <>" (III Regi 17, 2-9).

Manastirea Sfantul Gheorghe Hozevitul este locul in care va puteti ruga si gasi pace sufleteasca. Unul dintre numeroasele locuri de acest fel din Tara Sfanta. Nu ezitati sa o vizitati in timpul vacantei dumneavoastra in Ierusalim. Veti dori sa puteti reveni in acest lacas sfant si cu alte ocazii!

Localizare

GPS - Latitudine: 31.788321, Longitudine: 35.228773

Mareste harta

Legenda

  • Manastirea Sfantul Gheorghe din Ierusalim
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Manastirea Sfantul Gheorghe din Ierusalim