Obiceiuri si traditii de Paste in lume

Pentru un copil, venirea Pastelui înseamna, cel mai probabil, "atunci când facem oua rosii" sau "când vine iepurasul cu jucarii". Germania este locul de unde a pornit traditia Iepurasului de Paste. Copiilor li se povestea despre un iepuras care ascundea oua si ciocolata care puteau fi gasite numai în ziua de Paste. Copiii din România cresc asteptând sa primeasca oua, jucarii si bomboane de la iepurasul de Paste, dar acest lucru poate parea ciudat pentru cineva din afara.

Simbolistica oualor de Pasti trebuie cautata înainte de nasterea lui Hristos, în timpuri stravechi. Conform traditiei, oul era dat în dar, fiind considerat simbol al echilibrului, creatiei, fertilitatii, simbol al vietii si al reînnoirii naturii. Obiceiul vopsirii oualor este mai vechi decât s-ar crede, fiind întâlnit la chinezi cu doua mii de ani înainte de Hristos.

Indiferent de simbolistica acestei sarbatori, traditiile de Paste sunt diferite de la popor la popor. Indiferent ca este vorba de batai cu apa, ca în Polonia sau de lecturi ale romanelor criminalistice, cum se procedeaza în Norvegia, iata 10 traditii de peste tot din lume împreuna cu istoria fiecareia.

Finlanda

Copiii din tarile scandinave merg pe strazi cersind cu fete pline de funingine si cu esarfe în jurul capului, poarta tot felul de oale dupa ei si duc manunchiuri de nuiele din salcie. In anumite zone din vestul Finlandei, oamenii fac focuri mari, o traditie nordica prin care se spune ca se ard vrajitoarele care zboara între Vinerea Mare si Duminica Pastelui.

Obiceiuri de Paste in Finlanda

Polonia

Sa torni apa pe cel de langa tine este o traditie de Paste numita Smigus-Dyngus (shming-oos-ding-oos) (Sarbatoarea se mai numeste si Lunea Uda). In lunea Pastelui, baietii încearca sa ude oamenii cu galeti de apa, pistoale de apa sau în alte moduri. Legenda spune ca fetele care sunt udate cu aceasta ocazie se vor marita în anul respectiv. Traditia îsi are originile în anul 996 înainte de Hristos, atunci când la conducere se afla Printul Mieszko.

Obiceiuri de Paste in Polonia

Haux, Franta

Daca ajungeti în orasul Haux din sudul Frantei în lunea Pastelui, atunci nu trebuie sa uitati acasa furculita. In fiecare an, aici este pregatita o omleta gigantica. Totul se întâmpla în Piata Principala. Si când oamenii spun ca omleta este gigantica, ea chiar este! Sunt folosite în jur de 4500 de oua si din aceasta mâncare se pot hrani circa 1000 de oameni. Povestea dateaza de pe vremea lui Napoleon, atunci când armata sa calatorea în sudul Frantei si se oprea intr-un oras mic, pentru a mânca omleta. Napoleon adora omleta, asa ca cerea oamenilor sa adune toate ouale pe care le aveau, pentru ca bucatarii sa faca o omleta extrem de mare pentru a doua zi.

Obiceiuri de Paste in Franta

Corfu, Grecia

In dimineata de dinaintea Pastelui, mai exact sâmbata, în Corfu are loc evenimentul „Aruncarea de oale”. Oamenii arunca de pe geam peste tot unde vad cu ochii cu oale, tigai si alte astfel de obiecte, trântindu-le direct în strada. Se spune ca obiceiul vine de la venetieni, care de Anul Nou obisnuiau sa arunce toate obiectele vechi. Altii considera ca aruncatul tigailor si oalelor este o metoda prin care se saluta primavara.

Obiceiuri de Paste in Corfu

Norvegia

Pastele este perioada în care norvegienii citesc foarte multe romane politiste. Traditia este atât de cunoscuta, încât editurile scot carti noi cu ocazia Pastelui. Se spune ca traditia dateaza din 1923, atunci când o editura a promovat un nou roman politist chiar pe primele pagini ale ziarelor. Anuntul semana atât de mult cu o stire, încât oamenii nici nu si-au dat seama ca era o reclama.

Obiceiuri de Paste in Norvegia

Roma, Italia

In Vinerea Mare, Papa comemoreaza Drumul Crucii la Colosseum: o cruce imensa cu torte arzând lumineaza cerul, iar opririle sunt descrise în câteva limbi. In seara de sâmbata este tinuta o slujba, iar în duminica Pastelui mii de vizitatori se reunesc în Piata Sfantul Petru pentru a astepta binecuvantarea din partea Papei, cunoscuta drept „Urbi et Orbi” (Catre Cetate (Roma) si catre Lume - aceasta formula era frecvent folosita în imperiul Roman pentru deschiderea proclamatiilor oficiale).

Obiceiuri de Paste la Roma

Slovacia si Republica Ceha

Calatoriti catre aceste tari est-europene de Paste? Daca da, ar fi bine sa aveti grija! Exista o traditie potrivit careia în lunea Pastelui barbatii lovesc femeile cu bice facute manual din salcie si decorate cu funde. Potrivit legendei, salcia este primul copac ce inverzeste primavara, asa ca ramurile sale ar transfera celor atinse din vitalite si fertilitate. Toata bataia este de fapt o joaca si nu aduce cu sine durere.

Obiceiuri de Paste in Slovacia

Verges, Spania

In joia sfânta de dinaintea Pastelui, în orasul medieval Verges din Spania are loc asa numitul „dans al mortului”. Pentru a reface scenele din Patimile lui Iisus, oamenii se imbraca în diferite costume si merg astfel costumati pe strada. Totul se termina cu schelete infricosatoare care poarta sicrie pline cu cenusa. Dansul macabru incepe la miezul noptii si continua timp de trei ore, pâna spre zi.

Obiceiuri de Paste in Spania

Washington DC, Statele Unite ale Americii

Inca de acum 130 de ani, Casa Aba gazduieste Easter Egg Roll. Principala activitate consta în rotirea si colorarea unui ou fiert foarte bine. El se serveste cu o lingura. In prezent însa, sarbatoarea a fost extinsa si cu alte distractii, cum ar fi grupuri muzicale, vânatoare de oua, sporturi sau privitul la diferiti mesteri. Anual, sarbatoarea este organizata sub diverse tematici atractive.

Obiceiuri de Paste in America

Ungaria

Sprinkling” („Stropirea”) este un obicei traditional în Ungaria si are loc în lunea Pastelui, fiind cunoscuta si ca „Scufundarea”, în timpul careia baietii parfumeaza fetele. Odinioara, tinerii aruncau cu galeti de apa peste fete, dar acum folosesc parfum sau spraiuri, iar mai apoi cer un sarut. Oamenii cred ca apa sau parfumul au un efect de însanatosire si ca induc fertilitatea.

Obiceiuri de Paste in Ungaria

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Obiceiuri si traditii de Paste in lume

Alte articole

Traditii de Craciun in Europa
Traditii de Craciun in Europa

Perioada Craciunului in Europa este minunata. Strazile oraselor sunt decorate cu lumini stralucitoare, iar la ferestre veti putea zari varfurile brazilor...

Topul celor mai neobisnuite locuri de cazare din lume
Topul celor mai neobisnuite locuri de cazare din lume

Persoanele care vor sa traiasca senzatii tari si care au un spirit de aventura dezvoltat pot alege numeroase locuri de cazare, in functie de locul in care...

Obiceiuri si traditii de Paste in lume
Obiceiuri si traditii de Paste in lume

Pentru un copil, venirea Pastelui înseamna, cel mai probabil, "atunci când facem oua rosii" sau "când vine iepurasul cu jucarii". Germania...

Cele mai faimoase poduri din lume
Cele mai faimoase poduri din lume

Adesea, la vederea unui pod ne intrebam cum de tehnologia a facut posibila construirea unei asemenea structuri. Desi trecem in fiecare zi pe ele, pentru...