Informatii utile Dhaka

Date generale


Moneda: Taka (BDT)
Limba oficiala: Bengaleza
Fus orar: GMT 06:00

Dhaka este recunoscuta pentru


puncte de interes
situri religioase
plimbari in aer liber
arhitectura
cladiri administrative
divertisment

Cand este indicat sa mergeti in vacanta in Dhaka

Avand o clima tropical-musonica, Dhaka beneficiaza de o temperatura medie anuala de 250 C, si de doua anotimpuri: unul ploios si calduros, ce dureaza din luna aprilie pana in luna septembrie, si unul uscat si racoros, ce se desfasoara in perioada dintre lunile octombrie – martie. Turistilor, ce provin din tarile cu temperaturi mai scazute, le este recomandat sa viziteze orasul in anotimpul de iarna, cand temperaturile abia depasesc 200 C, iar umiditatea este mai scazuta (60 – 70 %).

Temperaturi medii lunare in Dhaka, Bangladesh

Transportul in Dhaka

Principala modalitate de a calatori in interiorul limitelor orasului, este cu ajutorul ricselor, de altfel Dhaka este supranumita si “capitala mondiala a ricselor”. Din cele aproximativ 400.000 de astfel de trasuri, doar 85.000 sunt autorizate de catre guvern, iar o plimbare catre Banani, Baridhara sau Gulshan, dureaza nu mai putin de 15 minute, iar pretul unui bilet variaza intre 30 – 50 Tk (0.38 $ - 0.64 $).

Modalitati de plata in Dhaka

Deoarece moneda oficiala a tarii este “taka” (1 $ = 78 Tk ), turistii vor fi nevoiti sa-si schimbe banii, acest lucru putandu-se realiza la orice banca din Dhaka (CitiBank, Eastern Bak, Janata Bank, Sonali Bank, Pubali Bank etc.), sau la casele de schimb valutar.

Shopping in Dhaka

Pentru cei ce iubesc cumparaturile si sunt gata sa negocieze, orasul Dhaka le pune la dispozitie o serie de bazare si piete, unde exista foarte multe chilipiruri. Pentru a avea o idee asupra preturilor din cadrul unei piete locale, turistii ar trebui sa se informeze asupra preturilor din tarile vestice, din care sa scada 10 % din valoarea totala a produsului. Pentru acei ce doresc cumparaturi fara batai de cap, exista un mare centru comercial situat pe drumul Panthapath, cunoscut ca si “Bashundhara City”. Acesta este primul centru comercial al orasului realizat in stil occidental, deschis publicului in anul 2004, ce gazduieste 2.500 de magazine, mai multe cafenele, o sala de gimnastica, o sala de cinema si un parc tematic acoperit, toate situate de-a lungul celor 10 etaje ale sale. Foarte aproape de acesta se afla “Karwan Bazar”, cea mai mare piata a orasului, si una dintre cele mai importante din Asia de Sud, avand peste 1255 de magazine. Printre cele mai populare locatii destinate achizitionarii diferitelor produse se remarca si “Banga Bazar” – amplasat la marginea vechiului oras Dhaka, acest mic paradis al impatimitilor de cumparaturi dispune de mii de tarabe ce se intersecteaza pe stradutele inguste si ofera o serie de produse la cele mai mici preturi (pretul unui tricou poate ajunge si la 1$); “Aarong” – un binecunoscut lant de magazine, cu mai multe puncte de vanzare in Dhaka, existand unul si in Londra; “Pink Pearls”; “Anjans”; “Nogordola” etc.

Gastronomia traditionala in Dhaka

Capitala a Bangladesh-ului, Dhaka dispune si de o gama larga si variata de produse alimentare, accesibila oricarui buzunar. In partea veche a orasului se gasesc foarte multe preparate traditionale la cele mai mici preturi, unde pentru o masa turistul trebuie sa plateasca nu mai mult de 1$, in timp ce in cartierele de lux, asa cum este Gulshan sau Banani, se gaseste aproape orice tip de preparat al bucatariei traditionale chinezesti, indiene, tailandeze, vietnameze, grecesti si mexicane, precum si bine-cunoscutele francize KFC si Pizza Hut, cu preturi destul de piperate. Si dulciurile locale sunt foarte cautate, asa cum sunt “rasogollah” si “golap jam” – bulgarasi de branza in sirop, de culoare alba sau rosie. Delicatese unice precum “glassey”, “hajir biriyani”, “laban” etc., sunt destul de populare printre localnici.

Viza turistica pentru Dhaka

Pentru a putea pasi pe teritoriul tarii, si implicit pentru a ajunge in Dhaka, toti turistii trebuie sa aiba un pasaport valabil pentru cel putin sase luni, sau sa obtina viza, ce permite sederea acestora pentru cel mult 90 de zile. Bangladesh recunoaste validitatea oricarui pasaport din lume, cu exceptia celui eliberat de Israel, datorita absentei a oricarei relatii diplomatice intre cele doua tari. Pentru prelungirea vizei, turistii trebuie sa mearga catre Biroul de Pasapoarte si de Imigrare, situat pe strada Agargaon, din centrul orasului Dhaka, costul unei calatorii cu ricsa din vechiul oras catre birou ajungand la 150 Tk (1,92 $).