Ghid turistic Vitosha

Recomandat pentru: atractii inedite, puncte de interes, alte atractii

Despre Vitosha

Unul dintre simbolurile capitalei Sofia il reprezinta muntele si statiunea Vitosha, situata la doar 10 km departare, statiune dominata de superlative: este situata la cea mai mare altitudine din Bulgaria – 1.800 m; primeste anual cei mai multi turisti, datorita proximitatii de capitala; este prima statiune montana a Bulgariei; cand 300 de barbati si femei au plecat, pe data de 27 august 1895, sa cucereasca varful Cherni Vruh (2290 m), cea mai mare altitudine din muntii Vitosha; detine cea mai lunga pestera din tara (18 km) - pestera Duhlata, alcatuita din sapte galerii si strabatura de sase rauri subterane; este primul parc din Bulgaria si din Peninsula Balcanica, declarat rezervatie nationala la data de 27 octombrie 1934.

Datorita temperaturilor prielnice atat vara (temperatura medie a lunii iulie este de 30 C), cat si iarna (temperatura medie a lunii ianuarie este de 0 C), Vitosha reprezinta destinatia perfecta practicarii sporturilor de iarna - schi, snowboarding, dar si a plimbarilor si a cataratului vara.

Unul dintre punctele de atractie ale statiunii se gaseste la altitudinea de 1.800 m, fiind reprezentat de cabana Aleko. Aceasta ofera echipamente de schi pentru inchiriere, dar si instructori calificati pentru turistii incepatori, cat si intermediari in practicarea schiului. Tot aici se gasesc si cateva hoteluri, restaurante, dar si telescaune, teleferice si o telegondola ce transporta turistii de la periferia orasului pana sus, in varful muntelui. Centrul de schi se afla in partea de est a muntelui, aici peretii de stanca fiind mai abrupti, potriviti pentru alpinism si catarare.

Un alt centru de schi se gaseste la altitudinea de de 1.507 m – cabana Konyarnika.

Pistele de schi sunt sase la numar: Laleto (“Laleaua”) – cea mai dificila partie de schi din zona; Sinyata Pista (“Partia Albastra”), Zelenata Pista (“Pista verde”) – destinata incepatorilor, fiind cea mai accesibila, Stenata (“Zidul”), Zaek (“Iepurele”) si Vetrovala. Tot aici exista si o pista destinata ski-running-ului, ce se intinde pe o lungime de 960 m si este cunoscuta ca si Universiada. Lungimea totala a pistelor este de 29 km.

Parcul Natural Vitosha a fost declarat parc natural in anul 2000, si adaposteste pe teritoriul sau de 27.079 ha, doua rezervatii ale biosferei: Bistrishko Branishte si Torfeno Branishte. Aici se gasesc si cateva biserici vechi: biserica “Sf. Maria din Vitosha” din satul Dragalevski, ridicata in secolul al XIV-lea, biserica “Sf. Nikolas Mirliyski, Facatorul de Minuni”, construita pe o veche fundatie, in secolul al XIX-lea, si biserica “Sf. Nikolas si Sf. Panteleimon” din Boyana, biserica inclusa in lista Patrimoniului Cultural UNESCO, ridicata in anul 1250, ce impresioneaza prin picturile rupestre, unele dintre cele mai frumoase din Europa, pastrate inca de la acea vreme.

Raurile de piatra – morenele si grohotisurile - sunt fenomene unice ale parcului, formate datorita schimbarilor climatice. Cel mai popular astfel de rau de piatra este cel de la Zlatnite Mostove (Podurile de Aur), format la o altitudine de 1.390 m, si constituie un important punct de plecare catre traseele ce duc spre varful Charni Vrah, varful Kopitoto, cabana Momina Skala, sau spre cabana Septemvri.

Statiunea Vitosha reprezinta locul de relaxare preferat al foarte multor locuitori ai capitalei. In acest scop, a fost organizata o expozitie de peste 350 de specii de copaci si arbusti in localitatea Arboretum, amplasata la o altitudine de 1.175 m, intre satele Balabanovets si Kiselishte. Au fost construite aici alei, fantani, mese, scaune, si chiar doua lacuri artificiale, totul pentru confortul turistilor. Chiar si o alee botnica, destinata persoanelor nevazatoare, a fost inaugurata in anul 2000, de-a lungul careia se gasesc 26 de specii, marcate cu placute scrise in Braille. In apropiere se afla Muzeul Ursului, dar si Muzeul Bufnitelor si Muzeul Libelulelor, cele doua din urma fiind localizate in satul Belite Brezi, la doar 1,5 km de Arboretum.

In ceea ce priveste structurile de primire cu functiuni de cazare din Vitosha, pentru turistii mai exigenti, hotelurile amplasate in regiunile Simeonovo si Dragalevtsi, ofera conditii mai bune la preturi rezonabile.

Pentru a ajunge in statiune, turistii pot lua autobuzul sau inchiria un taxi din capitala Sofia, durata calatoriei fiind de doar 30 de minute si costa aproximativ 8 leva. Odata ajunsi in Vitosha, acestia pot achiziona un abonament de o zi la telescaun pentru 22 leva, sau un abonament de o jumatate de zi pentru 18 leva. Pentru inca 20 de leva se poate inchiria si o pereche de schiuri si clapari, daca este necesar.

Vitosha