Despre Arad

Localizarea si istoria orasului Arad

Aceia dintre voi care planuiesc un concediu in vestul tarii, ar trebui sa includa in itinerariul lor un popas in municipiul Arad, oras situat la aproximativ 50 de km de granita cu Ungaria, pe valea Muresului. Resedinta a judetului omonim, Aradul este unul dintre cele mai importante centre urbane ale Romaniei, a carui istorie coboara pana in timpurile stravechi, etaland edificii arhitecturale spectaculoase si obiective turistice ce nu pot trece neobservate.

In trecut, teritoriul orasului era parte componenta a regatului dac condus de Burebista, ajuns sub controlul romanilor, dupa 106 d.Ch. Incepand cu secolul XI, asezarea intra sub dominatia a regatului maghiar si este atestata documentar pentru prima data in anul 1028. Mai tarziu, este mentionata in Cronica Pictata de la Viena (1331). La mijlocul secolului XVI, orasul este ocupat de turci care ridica aici o cetate. Incepand cu anul 1699, Aradul intra sub controlul habsburgilor, o epoca in care se constata un avant cultural in istoria cetatii. Din aceasta perioada dateaza infiintarea Breslei Cojocarilor (1715) si a unei scoli cu predare in limba germana. In a doua jumate a secolului XVIII, imparateasa Maria Tereza porunceste ridicarea unei cetati de aparare la Arad, iar in anul 1834 asezarea este declarata „oras regal liber”, de catre imparatul Francis I al Austriei.

Atractii si obiective turistice in Arad

Cele mai frumoase contructii ale orasului dateaza de la inceputul secolul XIX, cand ia nastere prima scoala romaneasca de pedagogie din Ardeal – Preparandia. In 1817, arhitectul Jakob Hirschl contruieste primul teatru din piatra din tara, pentru ca in anul 1833 sa se infiinteze la Arad cel de-al saselea conservator de muzica din Europa – Arader Music. Debutul secolului XX marcheaza un avant economic in istoria orasului, prin infiintarea mai multor fabrici si introducerea primul tren electric din Europa de est, inaugurat aprilie 1913 si care circula pe ruta Arad - Podgoria. Toate acestea au facut ca in anul 1937, Aradul sa fie considerat cel mai important centru economic din Trasilvania si al patrulea din Romania.

Astazi, Aradul ramane unul dintre cele mai importante orase din tara si un important centru didactic, fiind gazda Seminarului Ortodox si a Conservatorului de Muzica. Edificiile religioase se numara pirntre cele mai spectaculoase atractii ale locului si etaleaza, cu preponderenta, elemente arhitecturale de inspiratie baroca si neoclasica. Turistul ajuns la Arad este cucerit de bogatul patrimoniu cultural, dar si interesante expozitii de arta, spectacolele de teatru si diversele concerte.

Un bun punct de pornire in explorarea orasului este Piata Avam Iancu, unul dintre reperele turistice ale orasului, in trecut cel mai important centru comercial al Aradului. La inceputul secolului XIX, aici se gasea si vechiul sediu al primariei, ridicat in anul 1704. Piata are si o semnificatie simbolica pentru localnici. Acesta este locul unde s-au desfasurat confruntarile dintre armatele austriece si populatia adunata cu ocazia miscarii revolutionare de la 1848. Si daca tot ati ajuns aici, in mod cert o sa va atraga atentia Turnul de apa ridicat in 1896, in incinta caruia este amenajat astazi un interesant muzeu.

Case cu o arhitectura predominant baroca intalniti si pe str. Tribunul Axente. Multe dintre ele erau, la origine, locuintele mestesugarilor. La parter se gasea atelierul de lucru, in timp ce la etaj erau amenjate camerele de locuit. O atentie deosebita merita si Palatul Culturii, ridicat in 1913 si Complexul Muzeal Arad, ambele situate in Piata George Enescu. Printre galeriile muzeului, Sala Unirii gazduieste colectii interesante de acte oficiale, decoratii si steme ale garzilor nationale din timpul Marii Uniri. Din itinerariul vostru nu ar trebui sa lipseasca nici o plimbare pe Bulevardul Revolutiei, unde se gaseste fosta cladire a tribunalului si Cladirea Comitatului, astazi sediul ziarului Observator. Construita in stil neoclasic in anul 1821, cladirea este decorata cu elegante coloane si capiteluri. Aici s-au desfasurat in anul 1918 tratativele dintre reprezentantii Consiliului National Central si reprezentantii guvernului maghiar privind destinul Ardealului. Din curtea acestei cladiri s-a anuntat eliberarea din iobagie a taranilor in 1848.

O plimbare pe str. Vasile Goldis va scoate in cale Muzeul „Vasile Goldis”. Cladirea a fost, in trecut, resedinta mareleui om politic, conducatorul ziarului „Romanul” intre anii 1911 -1916. De-a lungul bdul. Revolutiei, mai puteti admira Biserica Rosie, construita in anul 1906 si impozanta cladirea ce gazduieste Teatrul de Stat, edificiu inaugurat in anul 1874.

In plimbarile voastre pe strazile Aradului, ar trebui sa popositi si in Piata veche, in vecinatatea careia se gasea odinioara „Cartierul evreiesc” si, ceva mai sus, cartierul sarbesc si Biserica Ortodoxa Sarba, construita in 1702 si reconstruita la sfarsitul secolului XVIII. Cultura si istoria orasului este direct legata de comunitate evreiasca stabilita aici in prima jumatate a secolului XVIII, care au ridicati aici doua sinagogi. Cea pe care o puteti admira astazi pe str. Dobra, a fost inaugurata in 1834 si gazduieste una dintre cele mai mari instalatii de orga din Europa.

Daca dispuneti de suficient timp, imprejurimile Aradului ofera calatorului curios prilejul sa descopere locuri dintre cele mai interesante. Printre acestea, ar putea sa va atraga atentia intinsele plantatii de vita de vie de la Minis, o superba zona viticola aflata la 25 km de Arad, intre Lipova si Pancota. Si daca tot ati ajuns aici, treceti si pe la statiunea de la Lipova, recunoscuta pentru izvoarele cu apa termala, ideale pentru tratarea diverselor afectiuni ale organismului. Pe de alta parte, la est de Lipova, aveti ocazia sa vizitati ruinele fostei cetati Soimos, o importanta fortareata aflata pe drumul ce lega Ardealul de Crisana, construita in secolul XIII. Pentru amintiri de neuitat, ar trebui sa va continuati itinerariul, ceva mai departe, la 100 km de Arad, unde veti intalni tinutul Tarii Zaradului, o zona de un pitoresc aparte, cu o bogata cultura etnografica.

Arad