Informatii utile Ahus

Date generale


Moneda: Gulden neerlandez antilez (ANG)
Limba oficiala: Suedeza
Fus orar: GMT 01:00

Ahus este recunoscuta pentru


arhitectura
cladiri istorice
lacasuri de cult
situri religioase

Cand este indicat sa mergeti in vacanta in Ahus

Ahus este predominat de o clima temperata. Cea mai fierbinte luna a anului este iulie si cea mai geroasa este luna decembrie.

Temperaturi medii lunare in Ahus, Suedia

Primavara si toamna sunt anotimpuri cu temperaturi normale si fara prea multa ploaie. In anotimpul cald, temperaturile nu sunt foarte mari, insa ploua destul de mult, asa ca nu uitati sa va puneti in bagaje umbrela, pentru a va proteja atat de soare, cat si de ploaie. In anotimpul rece, temperaturile sunt scazute, ninge si ploua din abundenta, pamantul inghetand frecvent. Atunci cand calatoriti in Asus pe timpul iernii, echipati-va anvelopele cu lanturi de zapada, pentru a nu primi amenzi si a nu risca sa ramaneti inzapeziti.

Bucataria traditionala in Ahus

In aceasta regiune a Suediei, cel mai mult se consuma preparatele culinare afumate si foarte sarate. Mancarea conservata ocupa multe rafturi din magazine, deoarece, in aceasta zona, iarna este una foarte lunga. In sezonul rece, fructele sunt transformate in gemuri si marmelada, legumele sunt puse in conserva sau in pivnita, iar carnea se usuca foarte tare, se sareaza si se afuma, pentru a putea fi servita in timpul iernii.

Pe primul loc in bucataria suedeza stau preparatele din carne de peste. Carnea se marineaza, se face la gratar, se prepara sub forma de saramura sau se adauga langa legume. Somonul este pestele cel mai des gatit. Painea de grau si cea de porumb este inlocuita cu painea de secara. Aceasta se coace, se taie felii si se usuca, la ei denumindu-se Kavring. Painea se consuma cu laptele acru, numit Filmjolk. Ca aperitiv, se mananca salamurile uscate, branzeturile facute din lapte proaspat sau smantana Graddfil.

In privinta dulciurilor, gospodinele prepara briose cu sofran, cu unt si stafide sau fructe de padure, budica cu branza dulce, fructe confiate, tarte cu cartofi, prajituri de casa cu crema facuta din gemuri sau dulceata, precum si clatite sau gogosi cu ciocolata.

In ceea ce priveste bautura, in timpul verii, locuitorii din Ahus consuma cantitati industriale de bere, apa minerala si suc natural de fructe. In timpul sezonului de iarna, se bea vodka sau vin de casa. Apa de la robinet se inlocuieste cu cea minerala sau plata.

Magazine si piete in Ahus

Cea mai mare piata din Ahus este Port of Ahus. Aceasta este compartimentata in doua pavilioane, unul care functioneaza in timpul anotimpului cald si altul care functioneaza in timpul iernilor si cand vremea este ploioasa.

Piata de vara este deschisa in fiecare zi a saptamanii, de luni pana vineri, incepand cu orele 7 ale diminetii si pana la orele 18 ale serii, iar in zilele de sarbatoare legala, dar si sambata si duminica, incepand cu orele 9 ale diminetii si pana la orele 20 ale serii. In timpul sezonului de iarna, piata este deschisa in fiecare zi a saptamanii, exceptand duminica si zilele de sarbatoare legala. De luni pana vineri programul incepe cu orele 8 ale diminetii si se termina la orele 19 ale serii, iar sambata acesta incepe la orele 10 ale diminetii si tine pana la orele 17 ale dupa amiezii.

Intrarea este libera, iar de aici puteti cumpara suveniruri caracteristice acestei regiuni, gemuri si dulceturi, preparate culinare afumate traditional, articole vestimentare, produse de artizanat si bijuterii lucrate manual.

Persoanele care au o viata de noapte activa vor gasi in Ahus, pe timpul verii, numeroase terase, cluburi si discoteci, cu program de functionare non stop. Iarna, veti gasi, in centrul orasului, toate restaurantele si pizzerile deschise. In locurile unde sunt amplasate atractii si obiective turistice, veti gasi numeroase magazine de suveniruri, de unde le puteti cumpara celor dragi, ramasi acasa, cadouri.

Cel mai mare centru comercial din regiune este Ahus Mall. Acesta este deschis in fiecare zi a saptamanii, de luni pana vineri, incepand cu orele 9 ale diminetii si pana la orele 20 ale serii, si in zilele de sarbatoare legala, sambata si duminica, incepand cu orele 10 ale diminetii si pana la orele 21 ale serii.

Cladirea se inalta pe doua etaje si prezinta o parcare subterana supravegheata video. De la primul etaj, puteti cumpara articole vestimentare create de designeri cunoscuti din lumea intreaga, parfumuri si produse cosmetice, ceasuri si bijuterii de lux. La al doilea etaj, gasiti un lant de standuri fast food, un cinematograf clasic si un spatiu amenajat pentru cei mici.

Majoritatea celorlalte magazine din Ahus sunt inchise duminica si in zilele de sarbatoare legala, iar de luni pana vineri sunt deschise incepand cu orele 8 ale diminetii si pana la orele 20 ale seri, iar sambata incepand cu orele 9 ale diminetii si pana la orele 21 ale serii.

Etnii si religii in Ahus

Majoritatea locuitorilor din Ahus sunt persoane de origine suedeza. La periferii si in centrul orasului, o sa gasiti si multe persoane de etnie finlandeza sau estoniana.

Religiile cu cea mai mare raspandire in aceasta asezare urbana sunt crestinismul si baptismul. In unele zone din Ahus, se pot gasi si cateva familii de religie musulmana. De asemenea, in urma unui studiu de piata facut recent, 1% dintre localnici au declarat ca nu cred in existenta lui Dumnezeu, fiind atei.

Cuvinte si expresii uzuale

Daca vizitati statiunea Ahus, este pe cat de necesar, pe atat de politicos, sa cunoasteti macar unele dintre expresiile uzuale care se folosesc aici. Acestea sunt:

Buna dimineata! – God morgon!
Buna ziua! – God dag!
Buna seara! – God afton!
Noapte buna! – God natt!
La revedere! – Adjo!
Pe curand! – Adjo sa lange!
Multumesc! – Tack!
Poftim! – Var sa god!
Este foarte cald! – Det ar det forvade!
Numeralele: 0 – noll, 1 – 1n, 2 – twa, 3 – tre, 4 – fyra, 5 – fem, 6 – seks, 7 – sju, 8 – atta, 9 – nio, 10 – tio.