Despre Belem

Belem este capitala Statului Pará, un port industrial si economic important din regiunea de nord a Braziliei, situat la cateva sute de kilometri distanta de Oceanul Atlantic. Belem este de fapt traducerea literara in limba portugheza a orasului Bethleem, locul in care s-a nascut Mantuitorul Iisus Hristos. Orasul Belem este situat la o altitudine de 10m. Este un oras original, alcatuit din 55 de insulite, majoritatea nelocuite inca. Cele mai cunoscute si cele mai vizitate sunt Mosquiero si Caratateua. Belem este unul din cele mai ploioase orase din lume, in special in perioada noiembrie-mai. De fapt, ploaia face parte din folclorul regiunii, aceasta atingand in medie 2889mm/an.

Belem este celebru si datorita numarului mare de copaci amazonieni aflati pe stradutele sale fiind denumit "Cidade das Mangueiras". Orasul Belem se poate vizita in aproximativ trei zile. Descoperiti principalele puncte de interes si faceti putin shopping. Vizita orasului poate incepe din Praça do Republica. Praça do Republica este inima orasului Belem, locul de vilegiatura al turistilor, majoritatea hotelurilor fiind concentrate in aceasta zona. Frumoasa Praça do Republica este marginita de Teatrul da Paz, la sud-est. Construit in 1869, acest teatru este adapostit de o cladire magnifica in stil neoclasic. Vizita ghidata este de aproximativ 30 de minute. Atentie, seara Praça do Republica se umple de prostituate si de drogati. Evitati sa circulati in aceasta zona dupa orele 22.

Se spune ca Ver-o-peso este cea mai mare piata din Brazilia. In orice caz, este un loc extraordinar in care Amazonia va propune de toate: pesti, carne, fructe, remedii diverse, cosmetice, obiecte de artizanat, talismane, cosuri, olarit. Nu plecati pana nu gustati delicioasele sucuri si sorbeturi preparate din fructele locale si fara sa luati masa la unul din numeroasele standuri din piata. Atmosfera este de vis. Daca sunteti genul matinal puteti asista la spectacolul sosirii pescarilor si diferitilor producatori in port. Asta se intampla in jurul orei 5 dimineata.

Mai la sud, dupa micul port de pescari se afla piata Dom Pedro II, Catedrala da Sé si Fortul Castelo. Fortul Castelo a fost construit in anul 1616 si adaposteste un mic muzeu. Langa fort, veti observa o casa frumoasa transformata in muzeu si in restaurant: Casa das Onze Janelas. Casa das Onze Janelas (Casa celor 11 ferestre) a adapostit pe vremuri palatul guvernatorului inainte de a deveni un spital. Recent, aceasta a fost transformata in muzeu de arta contemporana si de fotografie.

Catedrala da Sé este situata vis-a-vis de Fortul Castelo. Construita in 1750, Catedrala are o fatada frumoasa dar interiorul, din pacate, nu impresioneaza cu nimic. Muzeul de Arta Sacra este situat tot vis-à-vis de Fortul Castelul. Intrarea in muzeu costa 4 euro. Muzeul este deschis de Marti pana Duminica si adaposteste o multime de opere baroce. In Piata Dom Pedro II, cladirea mare si alba in stil neoclasic este Palatul Lauro Saudre (palatul guvernatorului), cladirea albastra in stil Empire brazilian este palatul Antonio Lemos (vechea prefectura) cunoscut si sub numele de Palacio Azul datorita culorii sale.

Aceste doua cladiri adapostesc azi muzee: Muzeul de Arte Belem este situat in palatul Antonio Lemos. Puteti admira aici o colectie de tablouri si de mobile. Palatul Antonio Lemos, o cladire din secolul al XIX-lea, adaposteste si hotelul orasului Belem.

Muzeul Statului Para este situat in palatul Lauro Saudre. Cladirea a fost construita de portughezi in secolul al XVIII-lea si adaposteste o colectie interesanta de mobilier. Bazilica Nossa Senora de Nazare este situata in partea de est a orasului, pe strada Nazare. Bazilica a fost construita in anul 1909 dupa modelul Bazilicii Sf. Petru din din Roma.

Muzeul Goeldi este situat la la 10 minute de mers spre est de la Bazilica. Institutie de prestigiu si recunoscut de catre comunitatea stiintifica internationala, Muzeul Goeldi este un centru de cercetare botanica, arheologica si antropologica. Muzeul are si un parc zoo-botanic in care puteti observa peste 2000 de specii de plante native din Amazonia, peste 600 de animale din fauna regionala (maimute, feline, tapiri, jaguari, pantere negre, oi, reptile, broaste testoase si o multime de pasari), un acvariu care adaposteste cateva din cele mai rare specii de pesti din raurile amazoniene si un pavilion de expozitie arheologica si si antropologica. Bosque Rodrigues Alves este un parculet botanic a carui calm bucolic contrasteaza cu intensa circulatie de pe Avenida Almirante Barosso. Ideal pentru familiile cu copii.

Stadionul do Mangueirão ii atrage pe pasionatii de fotbal dar si pe curiosi. Puteti asista la meciurile echipelor Paysandu, Remo sau Tuna Luso. In perioada in care se organizeaza cupa puteti asista la meciurile marilor cluburi de fotbal din sud.

Estação das Docas este un centru comercial care adaposteste baruri, restaurante, cinematografe, expozitii, concerte. O mare reusita arhitecturala, un loc extrem de placut, unde elita orasului obisnuieste sa-si petreaca timpul liber. Restaurantele din cadrul centrului comercial sunt destul de scumpe. Doua curiozitati : prima, in fiecare zi, cantaretii canta muzica live intr-o nacela mobila. A doua : o braserie fabrica bere in fata voastra, propunandu-va varietati inedite, mai mult sau mai putin alcoolizate sau aromatizate cu fructe din regiunea amazoniana.

Daca sunteti pasionati de shopping, centrul comercial Iquatemi este situat la 10 minute de mers pe jos de la Praça do Republica. Adaposteste o multime de magazine sic. Intre portul Ver-o-peso si Praça do Republica se intind o multime de magazine de haine si de pantofi. Aici puteti face cele mai bune achizitii. Daca sunteti pasionati de artizanatul amazonian avem un loc perfect pentru voi: micile magazine situate de-a lungul bulevardului Vargas. Avenida Braz de Aguiar este cel mai sic dar si cel mai scump cartier din Belem. O multime de magazine de lux si un restaurant : Spazzio Verdi.

Cirió de Nazaré este o mare sarbatoare religioasa, in a doua duminica din luna octombrie. Aceasta sarbatoare atrage anual mii de localnici si de turisti. Aceasta sarbatoare tine numai putin de 15 zile. Parafolia este o alta sarbatoare ce se bucura de un succes imens. Cele mai mari nume ale muzicii sosesc aici in fiecare an. Aceasta sarbatoare se organizeaza la sfarsitul lunii noiembrie.

Top obiective turistice Belem

Catedrala Orasului Belem
Catedrala Orasului Belem

Catedrala Metropolitana din Belem este sediul Arhiepiscopiei din Belem si se afla in centrul vechi al orasului. Cladirea actuala a catedralei este construita...

Piata Ver-o-Peso din Belem
Piata Ver-o-Peso din Belem

Mercado Ver-o-peso este o piata din Belem, localizata in apropierea Golfului Guajara Bay. Este numita Ver-o-peso datorita traditiei din perioada coloniala....

Basilica Santuario de Nazare din Belem
Basilica Santuario de Nazare din Belem

Basilica Fecioarei din Nazaret (Santuario de Nazare) a fost ridicata in anul 1852. Templul actual a inceput sa se construiasca in anul 1909. Aceasta basilica...

Palatul Antonio Lemos din Belem
Palatul Antonio Lemos din Belem

Palatul Antonio Lemos, construit in perioada boom-ului economic datorat comertului cu cauciuc, a fost sediul primariei din Belem in perioada 1860-1883....

Complexul Estacao das Docas din Belem
Complexul Estacao das Docas din Belem

Estacao das Docas este un complex turistic aflat in orasul Belem din statul brazilian Para. Initial facea parte din Portul Belem, insa a fost inaugurat...

Fortareata Presepio din Belem
Fortareata Presepio din Belem

Forto do Castelo do Senhor Santo Cristo do Presepio de Belem, numit pe scurt Fortul Presepio, se afla in Belem, in zona Mauri, tarmul stang al raului Guama,...

Belem