Casa Memoriala a lui Rubens din Anvers

In 1610, Pieter Paul Rubens (1577 – 1640), pictor de curte tocmai intors din Italia si proaspat casatorit, si-a cumparat o casa mare, unde a trait si a lucrat pana la moarte. Aici sunt expuse obiectele ce amintesc de sursele de inspiratie ale pictorului si pastreaza atmosfera epocii.

Rubens a inceput sa-si manifeste veleitatile artistice de la frageda varsta de 13 ani, dar sederea sa de opt ani in Italia a fost cea care l-a influentat decisiv. Operele sale reflecta grandoarea si maretia arhitecturii baroce si a Contrareformei, dar si stilul de viata luxos al aristocratiei europene. Fiind artist prolific, a lasat posteritatii peste 2000 de tablouri renumite.

Dupa secole de paragina, in 1937, casa a fost repusa in drepturi de orasul Antwerpen, fiind reconditionata si remobilata pentru a recrea atmosfera epocii in care a trait artistul. Pe langa sarmul autentic al locului, casa va ofera si sansa de a vedea atelierul in care Rubens si-a realizat renumitele sale lucrari.

Casa este impartita in doua sectiuni, dispuse in jurul unei curti interioare. Cum intrati, jumatatea mai veche in stil flamand se afla in stanga. Aici erau camerele unde a locuit Rubens. In dreapta se afla zona de lucru a casei, cu atelierul lui Rubens, proiectat de catre artist in stil baroc. Panoul ornamental a fost proiectat de Rubens in stil italian baroc pentru a face legatura intre doua parti ale casei. De asemenea, ofera si o intrare teatrala spre vechea gradina din spate. Salonul se distinge prin peretii sai. Pielea spaniola aplicata era folosita precum un tapet in casele familiilor instarite. Bucataria avea mici dimensiuni, cu peretii sai si cu semineul, este tipica pentru Flandra. Rubens a murit in dormitorul mare, aceasta camera fiind transformata in sufragerie. Tot aici se gaseste tabloul Martiriul Sf. Marcus si Sf. Marcellinus, atribuit marelui artist venetian Veronese. Eleganta camera din marmura, inspirata de Panteonul din Roma, a fost folosita de Rubens pentru a-si expune colectia de sculpturi. Nu ratati Bustul unui satir, opera atribuita lui Lucas Fayherbe. Piesa de rezistenta din dormitorul mic este frumosul pat cu baldachin din secolul al XVII-lea. Alaturi se afla un portret al celei de-a doua sotii a lui Rubens, Helena. In atelierul sau, o camera spatioasa si impresionanta, Rubens a lucrat cu o echipa de asistenti si de ucenici pentru a putea face fata comenzilor numeroase. Printre tablourile expuse aici se numara lucrarea extraordinara, dar neterminata Henric IV in Batalia de la Ivry (1628 – 1630).

Muzeul se aglomereaza in orele de varf, in special vara. Daca nu va place agitatia, veniti la ora deschiderii, desi s-ar putea sa observati ca s-au mai gandit si altii la acelasi lucru.

In Rubenshuis se afla o eleganta cafenea – restaurant, numita Rubens Inn, care serveste ata gustari, cat si pranzuri consistente. Chiar dupa colt, la Hopland 2, se afla o cafenea moderna, Grand Cafe Horta.

Localizare

GPS - Latitudine: 51.217171, Longitudine: 4.409170

Mareste harta

Legenda

 • Casa Memoriala a lui Rubens din Anvers
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Casa Memoriala a lui Rubens din Anvers