Cartierul Evreiesc din Praga

Iosef al II-lea a fost cel care i-a ajutat pe evrei sa-si imbunatateasca nivelul de trai din Praga. Cartierul evreiesc (Josefov) contine ramasitele din vechiul ghetou evreiesc.

In perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial multi evrei au murit, insa cei care au supravietuit au fost nevoiti sa paraseasca tara. In prezent, comunitatea evreiasca din Praga numara 5000 – 6000 oameni. Exista foarte multe legende ale misteriosului Golem si ale spiritul lui Franz Kafka (1883-1924).

Muzeul evreiesc din Praga are una din cele mai impresionante colectii de arta evreiasca, textile si argintarii. Aici sunt peste 40.000 de exponate si peste 100.000 de carti. Biletul pe care il puteti cumpara de la muzeu ofera intrarea in Sala Ceremoniala, la vechiul cimitir evreiesc si la sinagogi.

In ceea ce priveste vechiul cimitir evreiesc, acesta a fost fondat in anul 1478 si este cel mai vechi cimitir evreiesc din Europa. Oamenii erau inmormantati unul peste altul din cauza lipsei de spatiu. In acest cimitir veti gasi 12 gropi si peste 12000 de pietre de mormant. Intrarea in cimitir se face prin sinagoga Pinkas.

Sinagoga Pinkas (Pinkasova Synagoga) a fost construita in anul 1479 de catre rabinul Pinkas, fiind ulterior reconstruita de multe ori de-a lungul secolelor. In ea se gaseste o galerie pentru femei adaugata la inceputul secolului al XVII-lea, precum si o colectie de tablouri si schite facute de copii in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Sinagoga Klausen (Klausova synagoga) a fost ridicata in anul 1694, continand expozitii cu ziare si manuscripte evreiesti, expozitii cu traditii si obiceiuri ale acestora, dar si desene realizate de copiii din lagarul de concentrare Terezin.

Sinagoga veche-noua (Staronova synagoga), fondata in anul 1270, este cea mai veche sinagoga din Europa si una din cele mai vechi cladiri din Praga.

Sinagoga inalta (Vysoka synagoga) are aceasta denumire dupa camera de rugaciuni de la etajul intai, si a fost ridicata in secolul al XVI-lea. In interior sunt expozitii de pelerine, draperii, perdele, ornamente de argint, precum si un magazin cu suveniruri la parter.

Primaria evreiasca (Zidovska radnice) a fost ridicata in anul 1856, dar partea din fata sa a fost adaugata in secolul al XVIII-lea. Ea detine un turn cu ceas, pe care veti vedea figuri evreiesti.

Sinagoga Maisel (Maiselova synagoga), ridicata de Maisel, a fost victima unui devastator incendiu in anul 1689. O sinagoga neo-gotica a fost ridicata in locul ei. Din anul 1960, aici se organizeaza expozitii cu argintarii evreiesti, ziare si carti, multe din ele aduse in Praga de nazisti pentru a deschide un muzeu.

Manastirea St Agnes (Klaster sv. Anezky) a fost construita in anul 1234 de Agnes, sora regelui Wenceslas I. Aici se gaseste o parte din Galeria Nationala de Arta.

Cladirea Rudilfinum a fost ridicat intre anii 1876 si 1884, reprezintand un exemplu al stilului cehesc neo-renascentist. A fost numita asa in onoarea printului Rudolf de Habsburg. Cladirea a fost folosita ca parlament cehoslovac, dar in prezent gazduieste Orchestra Filarmonica Ceha.

Muzeul Evreiesc - Taxa de intrare: 300 CZK (aduti); 200 CZK (pentru copii sub 15 ani si studenti); gratis (copiii sub 6 ani).

Sinagoga Veche-Noua - Taxa de intrare: 200 CZK (adulti); 140 CZK (pentru copii sub 15 ani si studenti); gratis (copiii sub 6 ani).

Cimitirul Evreiesc - Taxa de intrare: 50 CZK

Atentie! Exista si un bilet care contine toate obiectivele evreiesti la 480 CZK (adulti); 320 CZK (pentru copii sub 15 ani si studenti); gratis (copiii sub 6 ani).

Muzeul evreiesc este deschis in perioada:
Aprilie – Octombrie: zilnic 9:00 – 18:00 (exceptand sambata si sarbatorile evreiesti)
Noiembrie – Martie: zilnic 9:00 – 16:30 (exceptand sambata si sarbatorile evreiesti)

Localizare

GPS - Latitudine: 50.090108, Longitudine: 14.417925

Mareste harta

Legenda

  • Cartierul Evreiesc din Praga
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Cartierul Evreiesc din Praga