Cum se ajunge in Tanzania

Calatoria cu avionul in Tanzania

Principalul aeroport international al tarii, Julius Nyerere International Airport (DAR), se gaseste la Dar es Saalam si este unul dintre cele mai mari din estul Africii. Aeroportul dispune de doua terminale, unul destinat zborurilor internationale si unul pentru zborurile interne, dar si zone de duty-free, servicii bancare, birouri de inchirieri auto si reprezentante ale agentiilor de turism. Legatura intre aeroport si centrul orasului se poate face cu autobuzul, care are statie in apropierea teminalului si care circula la intervale de jumatate de ora. In general, marile hoteluri din capitala asigura transportul turistilor de la aeroport la hotel. Daca nu beneficiati de astfel de servicii, puteti calatori cu taxiul, dar stabiliti pretul cursei inainte de a va urca in masina, pentru ca nu sunt prevazute cu aparate de taxat. Toate marile companiile aeriene africane au zboruri cu destinatia Dar es Salam. Din Europa, companiile KLM (Amsterdam) si Turkish Airlines (Istanbul) au programate zboruri cu destinatia Dar es Saalam.

Un alt aeroport international, Kilimanjaro International Airport (JRO) este situat la 50 km de centrul orasului Arusha, o distanta ce poate fi parcursa in aproximativ o ora, cu masina. Aici opereaza zboruri din Europa, KLM pe ruta Amsterdam – Mombasa, dar si Turkish Airlines cu o cursa din Istanbul si escala la Dar es Saalam.

Calatoria de la Bucuresti la Dar es Salaam se poate face cu o cursa prin Istanbul, daca nu va deranjeaza escala de 20 de ore de aici, in timp ce zborul efectiv pana la destinatie dureaza aproximativ 8 ore. Sau puteti opta pentru un zbor pe ruta Bucuresti- Amsterdam – Nairobi - Dar es Saalam, o calatorie pentru care trebuie sa va rezervati 16 ore.

Calatoria cu masina in Tanzania

In Tanzania, calatoria cu masina este destul de solicitanta, avand in vedere faptul ca localnicii au tendinta de a ignora regulile de circulatie, mai ales in zonele urbane foarte aglomerate, cum este Dar es Salaam. Drumurile rutiere nu sunt foarte bine intretinute, iar lipsa iluminatului public si prezenta animalelor salbatice sunt doar cateva motive care ar trebui sa va determine sa va programati calatoriile doar in timpul zilei. Daca aveti in plan excursii in zonele rurale, este bine sa dispuneti de un autoturism de teren bine echipat, mai ales in timpul sezonului ploios, cand drumurile sunt destul de greu de parcurs.

Exista numeroase companii care ofera servicii rent-a-car, atat in Dar es Salaam, dar si in zona de coasta, la Stone Town. In Tanzania aveti nevoie de permis international si autoturismul se conduce pe partea stanga a drumului. Parcarea in principalele orase este permisa doar in zonele special amenajate, contracost.

Calatoria cu trenul in Tanzania

In Tanzania exista doua cai ferate principale pe care circula trenuri destul de confortabile dar, uneori, mult prea aglomerate. Din acest motiv este bine sa nu lasati bagajele nesupravegheate. In general, nu se recomanda turistilor sa calatoreasca cu trenul, decat la clasa I care ofera un confort sporit, comparativ cu clasele inferioare. Trenul Tazara pleaca din Dar es Salaam, traverseaza localitatile din sudul tarii si ajunge pana la Kapiri Mposhi, o calatorie de aproximativ o zi. Alt tren circula din Dar es Salaam, traverseaza localitatile din centrul tarii, opreste la Tabora, de unde pornesc doua trenuri, unul care ajunge la Lacul Tanganyika si altul care circula spre Lacul Victoria.

Calatoria cu autocarul in Tanzania

Daca dispuneti de un buget limitat, atunci calatoria cu autobuzul este cea mai ieftina modalitate de transport in Tanzania. Autobuzele publice sunt destul de aglomerate, dar cele apartinand companiei Scandinavian Express sunt foarte confortabile. Acestia dispun de o statie de bilete in fiecare oras din tara, iar pentru un tarif suplimentar puteti beneficia de gustari si racoritoare pe durata calatoriei. La fel de bine puteti calatori si cu autobuzele companiei Royal Coach, care acopera doar ruta ce leaga Dar es Salaam de Arusha. Boda–boda, este denumirea data de localnici microbuzelor. Pentru acestea, pretul biletului variaza in functie de distanta parcursa.a