Informatii utile Croatia

Date generale


Capitala: Zagreb
Moneda: Kuna (HRK)
Limba oficiala: Croata
Fus orar: GMT 01:00
Religie: Crestini (93.4%), Alte religii (6.6%)

Croatia este recunoscuta pentru


situri religioase
arhitectura
puncte de interes
lacasuri de cult
cladiri istorice
istorie
arta

Cand este indicat sa vizitati Croatia

In Croatia vom intalni doua tipuri de climat. Coasta Adriaticii are un climat tipic mediteranean constand in temperaturi calde, vreme uscata si insorita in timpul verii, si ierni umede. Temperaturile medii din timpul verii sunt cuprinse intre 25-30 ° C. Iernile sunt reci, desi niciodata temperaturile nu sunt mai mici de 5 ° C. Pe Coasta Adriaticii zapada este extrem de rara – in februarie 2009 in unele parti ale Dalmatiei, cum ar fi Zadar si Split, a nins; in timpul iernii 2010, a nins din sud pina in Dubrovnik.

Un celebru, dar neplacut aspect pe coasta, este dat de prezenta vantului "Bura". Bura este un foarte puternic vant care sufla spre linia de coasta, in general, in Dalmatia, si este cel mai puternic simtit in jurul lantului muntos Velebit (langa Zadar). Acesta apare in mod normal in timpul iernii, desi unele dintre efectele sale pot fi simtite pe tot parcursul anului. Vantul puternic apare ca urmare a doua tipuri diferite de clima. Viteza vantului poate ajunge la peste 125 de kilometri pe ora.

In interiorul Croatiei veti gasi un climat continental, ceea ce inseamna ca iernile pot fi destul de reci, cu temperaturi de multe ori sub 0 ° C. Zapada este frecventa, si poate fi destul de greu in timpul iernii. Verile sunt foarte calduroase, cu temperature medii de peste 30 ° C.

Temperaturi medii lunare in Croatia

Daca va ganditi la cel mai bun timp in care sa vizitati Croatia, va sfatuim sa incercati septembrie, sau, eventual, mai. Septembrie are inca vreme frumoasa, insorita, cu temperaturi calde, iar marea este destul de calda pentru inot. Mai este, de asemenea, o luna buna pentru a vizita Croatia; temperaturile au crescut deja la un nivel placut si veti avea zile multe cu soare, nu veti avea nicio zi de canicula si veti evita aglomeratia din vara.

Ce sa luati in bagaj

O excursie in Croatia este de natura sa implice bucuria de a merge pe plaje fabuloase, asadar, adaugati in bagaj: cosume de baie, produse pentru protectie solara, haine potrivite pentru plaja si incaltaminte comoda.

Pentru seri, un look smart-casual va fi cel mai potrivit. Pentru o cina la restaurant, hainele nu trebuie sa fie formale. Seara devreme este momentulul in care puteti face o plimbare inainte de cina: doamnele pot purta rochii de vara usoare, iar domnii blugi si tricouri polo. Lasati incaltamintea cu tocuri acasa - pe strazile pietruite, din cele mai multe dintre orasele medievale aveti nevoie de incaltaminte comoda. Pentru un aspect elegant impachetati o palarie de soare eleganta. Daca planificati sa vizitati locuri religioase, trebuie sa va acopere umerii sis a nu purtati pantaloni scurti.

In lunile reci - din noiembrie pana in mai - aveti nevoie de o haina impermeabila, de incaltaminte comoda si de haine pe care sa le purtati in straturi.

Shopping in Croatia

Mestesugurile traditionale, cum ar fi broderia, dantela complicat de lucrat din insula Pag, obiectele decorative mici din Zagreb, sacii de levantica de la Hvar, bijuteriile din sticla facute pe plan local si ceramica sunt excelente suveniruri, in timp ce vinurile croate si bauturile spirtoase, uleiurile de masline si trufele pot fi cadouri excelente.

Compania de top in moda locala, I-GLE, are magazine in Zagreb. Targurile si festivalurile pot fi un bun prilej de a cumpara suveniruri; la fel si pietele sezoniere, cum ar fi cele din centrul orasului Zagreb.

In Croatia (in special in Zagreb si Dubrovnik) exista magazine de vanzare a unei game largi de produse locale (incercati Bakina Kuca).

Turistii pot recupera TVA-ul pentru cheltuielile de mai mult de 500 kuna.